Podłączenie tylnych głośników w GOLFIE IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam pytanie czy jest może jakiś instruktaż jak podłączyć tylne głośniki? Może jest to tak proste że nie trzeba. Pytam, bo właśnie zakupiłem głośniki i w przyszłym tygodniu będę montował. Dlatego wolę zapytać aby czegoś nie spieprzyć. Pozdrawiam.
ja też się zastanawiam nad montażem tylnych głośników w drzwi. Aczkolwiek kwestię teoretyczną, dotyczącą montażu znam, lecz kwestia praktyczna pozostaje mi nie znana z racji tego, że jedni odradzają, drudzy popierają montowanie takich głośników, że ci, co odradzają - psuje efekt gdy ma się suba z tyłu... Nie wiem, ciężko i powiedzieć. Wydawać by mi się mogło, że tak jak w domu ma się kino 5.1, jest tez więc i sub, więc efekty dźwiękowe są znakomite, więc i podobnie powinno być w aucie.
Jedynie co do montażu samego również bym chciał się dowiedzieć, czy wtyczki od głośników podłącza się gdzieś do bieżącej instalacji, czy trzeba od początku do końca ciągnąć kable.
Jedynie co do montażu samego również bym chciał się dowiedzieć, czy wtyczki od głośników podłącza się gdzieś do bieżącej instalacji, czy trzeba od początku do końca ciągnąć kable.
Ja jak u siebie patrzyłem na szybkiego to raczej w tylnych drzwiach nie ma wyprowadzonych przewodów do głośników.
No nie ma, nie ma... Jak rozbierałem tapicerkę, to też się temu przyjrzałem, więc nie widziałem. Jednak tylko interesuje mnie, czy jest możliwość podpięcia się jakoś do bieżącej instalacji, gdzie podłączony jest oświetlenie, sterowanie i silniczek elektr. szyb, czy są jakieś rozgałęzienia, dodatkowe wtyczki, czy od początku do końca trzeba pociągnąć druta
u mnie w Borze seryjna instalacja była podciągnięta do słupków drzwi.. jedyne co musiałem dorobić, to kawałek przewodu w drzwiach
Goferro, a do kostki iso również miałeś podciągnięte kable?
głośniki 5.1 są do oglądania filmów - do słuchania muzyki najlepiej jest (poza oczywiście słuchawkami) używać dwóch kolumn, a w samochodzie zestawu odseparowanego na przodzie z subem w bagażniku (a czemu sub w bagażniku? bo nie potrafimy określić źródła niskich częstotliwości).seebst pisze:jedni odradzają, drudzy popierają montowanie takich głośników, że ci, co odradzają - psuje efekt gdy ma się suba z tyłu... Nie wiem, ciężko i powiedzieć. Wydawać by mi się mogło, że tak jak w domu ma się kino 5.1, jest tez więc i sub, więc efekty dźwiękowe są znakomite, więc i podobnie powinno być w aucie.
bo nigdzie indziej nie ma na niego lepszego miejscaShmatan pisze:a czemu sub w bagażniku?
Re: Podłączenie tylnych głośników w GOLFIE IV
o ile pamiętam, to było zakończone kostką, ale głowy nie dam... dawno temu to robiłem...seebst pisze:Goferro, a do kostki iso również miałeś podciągnięte kable?
Właśnie jestem po montażu głośników na tył. Kabelków do głośników szukałem nie tam gdzie trzeba, niepotrzebnie cały próg i słupek demontowałem, bo okazało się, że szły one bezpośrednio do samej kostki, znajdującej się przy gumowej przelotce drzwi, lecz z drugiej strony już one nie wychodziły. Wystarczyło tylko w kostkę włożyć po dwa kabelki i to wszystko. Wszystko gra i buczy.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tzn gdzie jest ta kostka do podpięcia głośników, w drzwiach czy jeszcze w słupku przy tej gumowej krbowanej rurce? Pytam bo też chcę założyć u siebie głosniki z tyłu.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
w słupku...ale niekoniecznie musisz tam mieć kable do głośnikówMontano pisze:gdzie jest ta kostka do podpięcia głośników, w drzwiach czy jeszcze w słupku przy tej gumowej krbowanej rurce?
Najprościej to chyba sprawdzić w kostce iso przy radiu czy jest komplet kabli, jak tak, to chyba na pewno będą one się kończyć przy słupku. (chyba na pewno)
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
seebst, tak jak mówisz...chyba na pewno Ale na pewno na pewno łatwiej zdjąć gumową przelotkę ze słupka i tam zajrzeć...