Demontaż podsufitki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Demontaż podsufitki
Mam teraz dużo wolnego czasu i chcę zająć się podsufitką. Muszę ją zdjąć i albo podkleić bo w kilku miejscach odchodzi materiał lub zdjąć materiał i nałożyć jakiś fajny materiał. I właśnie nie wiem co robić jak podklejenie to spoko ale jak wymienić materiał to jak się to robi jaki klej itp. Doradźcie. Pozdrawiam
Demontaż podsufitki
SIema ja wymieniałem całą podsufitke wyciałem stargałem reszte starej podsufitki dokładnie wyczysciłem kupiłem materiał czarny żeby sie dobrze uciągał potem kupiłem klej bool pisało ze typowo do klejenia podsufitki w sprayu na wgięciach np na rączki po przyklejeniu materiału przykładałem woreczki śniadaniowe z piaskiem odczekałem 2 dni żeby klej wyschnoł i odparował zapach i montaż PS jak bedziesz wyciągał cała podsufitke to niech ci ktoś pomoże bo to bardzo delikatny materiał i może sie złamać
tu masz link do fotoporady jak zdemontować podsufitke : http://www.vwgolf.pl/porady/wymiana-szy ... olfie-mk3/" onclick="window.open(this.href);return false;
tu masz link do fotoporady jak zdemontować podsufitke : http://www.vwgolf.pl/porady/wymiana-szy ... olfie-mk3/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony śr gru 18, 2013 17:14 przez burillo, łącznie zmieniany 1 raz.
Nisko latam
Demontaż podsufitki
Burillo, a zrywałeś ten stary materiał czy na niego kleiłeś?
Bo też się przymierzam do ogarnięcia podsufitki i znalazłam już na allegro specjalne materiały i kleje do tego.
Bo też się przymierzam do ogarnięcia podsufitki i znalazłam już na allegro specjalne materiały i kleje do tego.
Tak, jestem dziewczyną i tak, tuninguję swoje auto.
A to moja działka: Event Garage - klik!
Demontaż podsufitki
ja zrywalem cay stary materiał jak ci zostanie stary klej to delikatnie go usuniesz papierem ściernym i bedzie malina:D
Nisko latam
Demontaż podsufitki
Ok, pewnie po nowym roku będę próbować.
Klej w sprayu? Ja widziałam taki do nakładania pędzelkiem i też nie wiem w takim razie który lepszy.
Klej w sprayu? Ja widziałam taki do nakładania pędzelkiem i też nie wiem w takim razie który lepszy.
Tak, jestem dziewczyną i tak, tuninguję swoje auto.
- mlody87
- Gadatliwa bestia
- Auto: MK3 USA Turbo i MK4 GTD
- Silnik: auq+
- Kontakt:
Demontaż podsufitki
Podobno ten w spray-u daje rade, bo jak w pędzelku nałozysz za duzo to może przesiąknąć przez maeriał i pozniej bedzie plama na materiale.
VW forever..
Demontaż podsufitki
Tak jak kolega Młody87 pisze możesz nalożyć za dużo i przesiąknie i bedzie lipa ja uzywałem w sprayu tak jak pisałem boll do klejenia podsufitek wyszły mnie 2 pojemniki on działa prawdopodobnie na zasadzie butaprenu pryskasz czekasz chwile aż przyschnie i klejisz
Nisko latam
Demontaż podsufitki
Demontaż podsufitki zaczynamy od rozkręcenia wszystkich plastików plus wyciąganie osłon(tylne osłony bagażnika maksymalnie odchylamy i blokujemy w celu lepszego wyciągnięcia podsufitki). Podsufitka z szyberdachem lepiej wyciągać w dwójkę.Dodatkowo przy szyberdachu wyciągamy osłonę(blokują je dwa plastiki w tylnej części szyny). Po wyciągnięciu podsufitki usuwamy stary materiał i czyścimy delikatnie papierem 80 aż do usunięcia reszty panki która pozostała po rozwarstwieniu z materiałem.Po dobrym wyczyszczeniu nakładamy pędzlem cienką równomierną warstwę kleju (ja używam Boterm GTA). Po wyschnięciu (minimum 1 godz. pokojowa temperatura) kleimy materiał wąskimi pasami (tak około 15-20 cm) zaczynając od środka ku brzegom wzdłuż podsufitki(ważne- raz jedna raz druga strona, i tak na przemian). Delikatnie gładzimy podsufitkę podczas klejenie,nie naciskamy punktowo bo zostanie "paluch". Wdzięczne materiały na podsufitki są welury który wybaczają niedociągnięcia.
Materiały to między innymi Sam255-jasno szary, Sam256-beż, Sam257-grafit.
Materiały to między innymi Sam255-jasno szary, Sam256-beż, Sam257-grafit.
Demontaż podsufitki
Dodam, żeby uważać przy ściąganiu starego materiału bo przy zbyt głębokiej penetracji warstwy podsufitki osłabimy ją i po założeniu załamie się na środku tworząc mało estetyczny balon.