podnoszenie mocy w vw 1.3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- punkvw
- Mały gagatek
- Kontakt:
z Twoim motorem to nie zrobisz prawie Nic, niech brat poszuka Ci 75 ps (bodajze 3f ) z tego juz mozna wyciskac 100+psa. a najlepiej poszukac motora G40 wsadzic G60 ladera i cieszyc sie 130ma kucykami.............. wyszla nawet krotka seria fabryczna 130 ps. w budzie polo 2 objedzie seryjne 16ki jak nic
ps. do Swaperow....po co bawic sie w turbo w 2.0 litrach ?? (to kosztuje) od razu mozna wsadzac 5.0 litra. pozdrawiam
ps. do Swaperow....po co bawic sie w turbo w 2.0 litrach ?? (to kosztuje) od razu mozna wsadzac 5.0 litra. pozdrawiam
Gwarantuje ci że wsadzenie 2,0 i zaturbienie go wyjdzie taniej niż wsadzenie 5,0 twoje porównanie jest bezsensownepunkvw pisze:ps. do Swaperow....po co bawic sie w turbo w 2.0 litrach ?? (to kosztuje) od razu mozna wsadzac 5.0 litra. pozdrawiam
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Przeczytaj ten temat od początku do końca i będziesz wiedział co trzeba zrobić (to samo co dla slabszej 55 konnej wersji)djjokers pisze:Ja mam Polo z 93r 1.3 GT (black edition):P okrojone G40 bez turbo (black edition) grzebiąc w nim, wiedząc jak wygląda G40 zastanawia mnie czy czegoś jeszcze brakuje w Mym GT aby stworzyć z niego G40
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Co?
Tłoki wymienić od G40 ( o ile nie są przypadkiem takie same)
Korbowód od G40 (o ile nie jest taki sam)
komputer od G40
kompresor od G40 a może od G60?:>
wałki lepszymi kątami zamówić
wydech powiekszyć 55 60mm
co jeszcze??? bo przeczytalem i nic wiecej nie widze?:D
wyjście na zasilenie turbo olejem mam,
78Hp mam ;D Chce wiecej 180km/h nim leciałem na obwodowej (on chcial jeszcze ale ja juz nie ) i troche dziwnie sie na mnie ludzi z mesia patrzeli jak ich łykałem
(latam po 3city czarne alu ) fotek nie dam bo mi potem szyby powybijacie;D
komputer od G40
78Hp mam ;D Chce wiecej 180km/h nim leciałem na obwodowej (on chcial jeszcze ale ja juz nie ) i troche dziwnie sie na mnie ludzi z mesia patrzeli jak ich łykałem
Ostatnio zmieniony pn lut 23, 2009 12:50 przez djjokers, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- V.I.P.
- Kontakt:
djjokers pisze:Co?
komputer od G40
Chłopie, strona 3 tego tematu. Masz wypisane jak byk co trzeba zrobić dla silnika wolnossącego zeby miec 110+ koni i co trzeba zrobić z silnikiem wolnossącym, żeby wlożyć do niego kompresor (pare odpowiedzi ponizej). Wszystko ładnie wypunktowane. O co Ci chodzi? Czego jeszcze nie wiesz?
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon
- Mac_Abra
- Użytkownik
- Kontakt:
Niewątpliwie. Acha, nie wspomniałeś o głowicy, przepustnicy, intercoolerze i takich tam szpargałach...djjokers pisze:Tłoki wymienić (...) Korbowód (...) komputer (...) kompresor od G40 a może od G60?:>
a to to już jest "tuning" silnika G40... A co do wałka - to tak, w G40 jest on zdecydowanie inny!djjokers pisze:wałki lepszymi kątami zamówić (...) wydech powiekszyć 55 60mm
Co jeszcze? Chyba przede wszystkim to duuużo zapału i uporudjjokers pisze:co jeszcze??? bo przeczytalem i nic wiecej nie widze?:D
Jako że z tematem już miałem w teorii sporo do czynienia, to szczerze ze swojej strony Ci doradzę - lepiej zrób SWAP Powody? Wysokość potrzebnych środków finansowych, ilość czasu i pracy, oraz nieznana ilość (z tendancją dla "rosnąca lawionowo" :green_fuck: ) potencjalnych a nieprzewidzianych problemów zaistniałych w trakcie realizacji... Wiem również, że w niektórych przypadkach, nawet gdyby wszyscy tutaj to doradzili, są tacy, którzy i tak się podejmą, pomimo wszelkich racjonalnych argumentów przeciw...
Natomiast to, co Ci w tej chwili najbardziej polecam, to dowiedzieć się JAK NAJWIĘCEJ na temat silnika 1,3 PY - "G40" (najlepiej namacalnie, ale w necie jest wystarczająco dużo materiałów). A kiedy zbierzesz już wystarczającą wiedzę, to na spokojnie możesz porównać, przemyśleć, przekalkulować - i wówczas zdecydować, co chcesz zrobić.
Od siebie mogę jeszcze podpowiedzieć, że na bazie samego 3F również powstało wiele ciekawych (i mocnych!) projektów. A z tego co pamiętam, to bez doładowania osiągalne jest ok 90-100 KM, i to chyba niekoniecznie na weberach itp. (bo na nich to pewnie i więcej ). Natomiast rozważyłbym na twoim miejscu również projekt na bazie turbiny w połączeniu z elementami z silnika PY. Nawet widzę tutaj pewną przewagę nad pozostałymi koncepcjami. Resztę opowie Ci Google ;]
hmmm a masz jakieś foto?djjokers pisze:wyjście na zasilenie turbo olejem mam,
Hehe, ja celuję w 80KM, szczególy mam nadzieję podać tutaj niebawem.djjokers pisze:78Hp mam ;D Chce wiecej
Pozdrawiam wszystkich zaprzyjaźnionych ekspertów z naszego "ulubionego" wątku
Operejszyn Golf II 1.3 NZ -> 3F "GT" in progresss
Mac_Abra
o takich rzeczach które są oczywiste się nie pisze jak ...o głowicy, przepustnicy, intercoolerze i takich tam szpargałach...
Dlatego Zdecydowalem dorwać (zakupic caly kompletny silnik od G-40 moze być nawet zajechany i najpierw przeanalizować namacalnie poprzez rozebranie obydwóch sinlików i wtedy bede miał pewnośc czym te 2 silniki tak naprawde się różnią (nie chodzi o to ze jeden ma kompresor a drugi jego brak) tylko i grubości scianek tloków korbowdów walu korbowego konstrukcji glowicy, i wszystkiego co tylko uda sie zmierzyć i porónać i wyciagnac z Silnika tyle mocy ile na to pozwoli technologia wiec nie pisze tutaj do puki sam nie zdobede praktycznej wiedzy na temat tych 2 silników bo widze ze nikt mi nie jest w stanie powiedzieć tego co wypisalem :D a pieniadze nie graja roli nawet gdybym mialo mnie to kosztować 20 tyś to i tak to zainwestuje a jak nie spodoba mi sie to wstawie jakiś mocnieszy silnik ;D który mi wpadnie w rece
o takich rzeczach które są oczywiste się nie pisze jak ...o głowicy, przepustnicy, intercoolerze i takich tam szpargałach...
Dlatego Zdecydowalem dorwać (zakupic caly kompletny silnik od G-40 moze być nawet zajechany i najpierw przeanalizować namacalnie poprzez rozebranie obydwóch sinlików i wtedy bede miał pewnośc czym te 2 silniki tak naprawde się różnią (nie chodzi o to ze jeden ma kompresor a drugi jego brak) tylko i grubości scianek tloków korbowdów walu korbowego konstrukcji glowicy, i wszystkiego co tylko uda sie zmierzyć i porónać i wyciagnac z Silnika tyle mocy ile na to pozwoli technologia wiec nie pisze tutaj do puki sam nie zdobede praktycznej wiedzy na temat tych 2 silników bo widze ze nikt mi nie jest w stanie powiedzieć tego co wypisalem :D a pieniadze nie graja roli nawet gdybym mialo mnie to kosztować 20 tyś to i tak to zainwestuje a jak nie spodoba mi sie to wstawie jakiś mocnieszy silnik ;D który mi wpadnie w rece
- Mac_Abra
- Użytkownik
- Kontakt:
Baaardzo słusznie, gratuluję podejścia, popieram całkowicie i czekam z niecierpliwością na postępydjjokers pisze:Dlatego Zdecydowalem dorwać (zakupic caly kompletny silnik od G-40 moze być nawet zajechany i najpierw przeanalizować namacalnie poprzez rozebranie obydwóch sinlików i wtedy bede miał pewnośc czym te 2 silniki tak naprawde się różnią (nie chodzi o to ze jeden ma kompresor a drugi jego brak) tylko i grubości scianek tloków korbowdów walu korbowego konstrukcji glowicy, i wszystkiego co tylko uda sie zmierzyć i porónać i wyciagnac z Silnika tyle mocy ile na to pozwoli technologia wiec nie pisze tutaj do puki sam nie zdobede praktycznej wiedzy na temat tych 2 silników
Przy okazji, polecam i zapraszam na polski club fanów G40, znajdziesz tam na pewno sporo cennych informacji.
I jeszcze jedno, a'propos porównania sioników - bardzo zachęcam do dokładnego opisania tych różnic, które stwierdzisz - bo to może się okazać dla wielu bardzo pomocną wiedzą, zwłaszcza pod kątem silnika 3F, o którym akurat jest zdecydowanie najmniej informacji, wiem bo szukałem... . Ja sam mam podobny plan, tyle że dotyczy porówniania NZ - 3F. Więc, kto wie, może warto połączyć siły i zebrać te dane dla trzech silników w jednym opracowaniu?
hehehe trzymam za słowo : Pdjjokers pisze:pieniadze nie graja roli nawet gdybym mialo mnie to kosztować 20 tyś to i tak to zainwestuje
a tak, padały już tutaj podobne propozycje...djjokers pisze: a jak nie spodoba mi sie to wstawie jakiś mocnieszy silnik ;D który mi wpadnie w rece
- Mac_Abra
- Użytkownik
- Kontakt:
Spoko, chociaż akurat tutaj nie przewiduję jakiś rewolucji, to chyba jak w każdym porównaniu między gaźnikiem a wtryskiem (czyli inny dolot + wtryski komputer)toffic pisze:ja gdzieś miałem wypisane różnice NZ-SC jak znajde to napisze
Natomiast najlepsza zabawa to jest właśnie między NZ - 3F - PY. Ta sama pojemność, konstrukcja, wtrysk, a prawie każdy element, cholera, inny :green_fuck:
tak o silniku z modelu GT jest bardzo mało informacji a o G-40 jest wiele (w sumie to silnik z modelu GT jest Bardzo rzadko spotykany, wszyscy zajeli sie G40 a nie GT(Grand Turismo(podobno taka jest pelna nazwa):D Spoko ja narazie planuje itd Jednym słowem Co przeczytasz to zapomnisz to jest co dotkniesz, zmierzysz To zostanie na zawsze w pamięci i dużo łatwiej się wtedy nad tym pracuje a że planuje na czerwiec poprawe lakierki wiec jest tez mozliwośc wyjecia i porównania tych obu silników z Tego co juz przy swoim robilem i wiem co tam mam ułatwi mi to analizowanie G40 jedno mam pytanie czy w G40 sa hydrauliczne popychacze ? czy mechaniczne bo nie mialem okazji jeszcze przeczytania takiej informacji wiec projekt w tracie realizacji i tak zapewne skończy sie na tym że trzeba bedzie odwiedzić sąsiadów po silnik G40 w dobrym stanie :)bo w polsce patrzac na to jak na (youtubie) katuja te g40 ;(to aż serce pęka.. )