Witam. Obecnie w mojej Jettce mam silnik RP. Tak sie składa że panewka już stuka (330 000 km oblatała:)) i przychodzi czas na chwilę zastabnowienia co do przyszłości silnika. Mam na stanie silnik o oznaczeniu GX (przebieg 150 000 km) w dobrym stanie. Oczywiście RPek tez niby wszystko poza panewką ok, ale juz chyba na niego czas. Stad moje pytanie; Czy da się coś sensownego sklecic z tych dwóch silników, a ewentualnie który lepiej rokuje pod względem podnoszenia mocy i momentu?? Przyznam że RPek na prawdę zadziwiająco dobrze dawał sobie radę, ale jeżeli się da, to chciałbym dojść do około 120 kucy, a RPek chyba az tyle mi nie da. Co robić??? PS: słyszałem conieco o Weberach IDF 40- 45, czy ich montaż wiąże ze sobą dodatkowe koszty poza samym zakupem?? ... i jeszcze coś: żeby taki dłubany silnik w miarę przyzwoicie palił, bo dużo jeżdżę. czekam na pomocne info:) wstępnie do wydania jakieś 2 tyś PLN. NIE PISZCIE O SWAPIE NA 16V, cz tez 2.0 8V. Tutaj już wiem sporo i szukam alternatywy:)
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA. KUPIŁEM 16V:)
RP i GX
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
RP i GX
kolego miałem golfa II 1.8 GX na pełnym wtrysku mechanicznym fabrycznie 90KM z tego co się doczytałem GX jako jedyne z 1.8 mieli mniejsze zawory 37mm z groszami (wylotowe albo ssące) a reszta 1.8 /39mm z groszami i sadzę ze jak bym założył głowice z innego 1.8 to bym się zbliżył do 112KM
tuning napędza moje życie