O błedach pomiarów co nieco wiem tylko moje 100 na budziku chyba nie jest 100 na prawde, najpierw musze to zbadaćsas_gti pisze:W skrócie ...
bład wynikający z reakcji przy próbie "wstrzelenia" sie w moment jest u przecietnego człowieka około 0,1 sek....mozna to sprawdic puszczajac stoper i łapiąc czas na np 10 sek...zrobic tak 10 razy i wyciagnac srednia i masz swoj tzw "blad reki"....trzeba tez sie upewnic sie ze przy 100 kmh autp faktycznie ma te 100 kmh....trzeba tez usiasc za kierowcą czyli na tylnej kanapie i patrzec na wskazowke na wprost....kierowca startuje na komende trzymajacego stoper...uzykany w ten sposob wynik bedize zawieral czas reakcji kierowcy na komende start oraz blad reki mierzącego a takze blad licznika (max 5%)...w sume to nie bedize wiecej jak 0,2 sek...jak sie nie ejst flegmatykiem to wyniki na poziomie 0,1 sek da sie robic....trzeba tez zrobic 10 pomiarow do setki i usrednic i uzyskany w ten sposób wynik jest miarodajny....to tak w skrocie....
a ja np jak mierze czasy w ten sposób to uzyskuje np wyniki 9,64 9,45 9,67 9,55 9,49 9,75 ....rozrzut jest maly co tez moze swiadczyc o malym bledzie pomairu, wynik jest powtarzalny, a do sredniej i tak wypadalo by dwa skrajen wyniki odrzucic...tak mowia zasady "pomiarów"
[ Dodano: 05 Kwi 2007 15:04 ]
całą listwe w 8V PFBorys pisze:z TT to masz listwe i wtryskiwacze czy same wtryskiwacze? i czy to masz w 8vPF?