Silnik z Golfa V GT (1.4 170KM) do Golfa II
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Silnik z Golfa V GT (1.4 170KM) do Golfa II
Witam!
Co myślicie, o swapie silnika z MKV wersja GT 1.4 TSI 170KM do MKII.
Co wiecie o tym silniku 1.4 TSI ? I jak myślicie - da radę go wpakować do MKII ?
Myślę o tym bardzo poważnie, więc proszę o konkretne odpowiedzi. Najbardziej mnie to ciekawi jak go tam włożyć. W tym temacie jestem blady, bo nigdy nie robiłem swapów.
Proszę o odpowiedzi
Pozdrawiam
Co myślicie, o swapie silnika z MKV wersja GT 1.4 TSI 170KM do MKII.
Co wiecie o tym silniku 1.4 TSI ? I jak myślicie - da radę go wpakować do MKII ?
Myślę o tym bardzo poważnie, więc proszę o konkretne odpowiedzi. Najbardziej mnie to ciekawi jak go tam włożyć. W tym temacie jestem blady, bo nigdy nie robiłem swapów.
Proszę o odpowiedzi
Pozdrawiam
-
- V.I.P.
- Kontakt:
1. Włożyć na pewno się da.
2. Problem mozesz mieć z ogarnięciem elektroniki. To nowa kostrukcja a transmisja danych to nie sygnaly analogowe jak w starszych silnikach.
3. Nie robiles nigdy swapa na prostszym silniku, to nawet sie do tego nie dotykaj (chyba ze chcesz tylko osadzic motor mechanicznie w aucie i oddac komus na zrobienie kabli)
2. Problem mozesz mieć z ogarnięciem elektroniki. To nowa kostrukcja a transmisja danych to nie sygnaly analogowe jak w starszych silnikach.
3. Nie robiles nigdy swapa na prostszym silniku, to nawet sie do tego nie dotykaj (chyba ze chcesz tylko osadzic motor mechanicznie w aucie i oddac komus na zrobienie kabli)
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
bvw08 pisze:będziesz pierwszy w PL który by miał 1.4 turbo kompresor
To już ktoś wpakował taki silnik do MKII za granicą? Jak coś wiesz więcej to mów, bo każda wskazówka jest cenna.
Miałem wpakować jakiś inny silnik, np.VR6, ale napaliłem się na ten i go wstawię...
Ostatnio zmieniony pt kwie 11, 2008 23:56 przez Xabingo, łącznie zmieniany 1 raz.
Znam cenę silnika z osprzętem i skrzynią w luksusowym stanie, w 100% sprawny.exec pisze:Xabingo, a czy wiesz jakie sa koszty takiej operacji? Tak pi razy oko?
Włożenie silnika z podłączeniem to pewnie jakieś 1000 - 2000zł. U dobrego fachowa przełożenie silnika 1.3 na 1.6 w MKII z podłączeniem komputera i wszystkich innych rzeczy to koszt 600zł, ale na prawdę robi to dobrze, pod maską wszystko jest ładnie poukładane i podpięte jak trzeba, więc jemu powierzę tą robotę
Niemam pojęcia czy ktoś za granica ma 1.4 TSI w mk2 ale napewno byłbyś pierwszy w PL silniki narazie raczej cięzko dostępne są bo samochody są za nowe, może poszukaj 2.0 TFSI swoją droga ładnie ten 1.4 będzie wymiatał do tego elastycznośc lepsza niż w dislu a spalanie podobne
[url]http://www.youtube.com/watch?v=ij7GrSMpcAY[/url]
Łooo... diesel nawet sobie nie piernie, bo w tym kompresor działa na niższych obrotach, a turbosprężarka na wyższych. Do tego 170KM w lekkiej budzie.
Na Youtube widziałem jak te silniki przyspieszają - cały czas równo.
VW powinien pierwszy zrobić silnik benzynowy wysokoprężny.
A ten silnik już mam na oku, kolega przywiózł z Niemiec całego Golfa GT na części i myślę jeszcze, czy fotele by jakoś spasowały do mojego MKII. Pewnie są wygodniejsze niż w MKII.
Na Youtube widziałem jak te silniki przyspieszają - cały czas równo.
VW powinien pierwszy zrobić silnik benzynowy wysokoprężny.
A ten silnik już mam na oku, kolega przywiózł z Niemiec całego Golfa GT na części i myślę jeszcze, czy fotele by jakoś spasowały do mojego MKII. Pewnie są wygodniejsze niż w MKII.
ja bede kibicował, ale powiem szczerze że nie wydaje mi sie że takie coś wypali
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Miejmy nadzieje ze fachowiec to gosc co ma dostęp do najnowszych urządzeń diagnostycznych i jeszcze zna sie na najnowszych technologiach VW. Jesli to gosc ktory zatrzymal sie ze swapami na mk2/mk3 to nie wierzę w to, że sobie poradzi )Xabingo pisze:U dobrego fachowa przełożenie silnika 1.3 na 1.6 w MKII z podłączeniem komputera i wszystkich innych rzeczy to koszt 600zł, ale na prawdę robi to dobrze, pod maską wszystko jest ładnie poukładane i podpięte jak trzeba, więc jemu powierzę tą robotęexec pisze:Xabingo, a czy wiesz jakie sa koszty takiej operacji? Tak pi razy oko?
600 zloytych za swapa z 1,3 na 1,6 to normalna cena. Co do Twojej kalkulacji 1000-2000 za wlozenie tego TFSI do Ciebie to Cie zmartwie. Tak tanio na pewno nie będzie chociazby ze względu na konieczne przerobki wydechu, mechanizmu zmiany biegow i wielu innych rzeczy (o elektronice w ogole nie mowie bo samo podlaczenie wg mnie to 1500 zetow)
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon
niby racja, ale czwórke tdi każdy se może kupić a dwójek tfsi za dużo nie bedzie ale i tak w ten projekt nie bardzo wierze, chociaż byłby fajnydjtom pisze:a za ta cene mozna kupic mk4 tdi i błedne koło sie zamyka, zegnaj ambitny acz spalony juz na starcie projekcie
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...