Utwardzenie/obniżenie zawieszenia.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Utwardzenie/obniżenie zawieszenia.
Witam wszystkich, mam pytanie czy jest jakiś sposób na obniżenie zawieszenia nie wymieniając sprężyn na niższe? Słyszałem już różne patenty np. ucinanie sprężyn piłką, ale były też zdaje się jakieś spinki do sprężyn. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia to niech pisze.
I tu się kolego mylisz, nawet w amerykanach ważących po 2-3 tony, z silnikami V8 od 5 L pojemności w górę praktykuje się ciecie sprężyn. Może nie jest to za dokładny i konkretny sposób ale tani i co najważniejsze skutkuje. Pozdrku_bi pisze:odpuść sobie obcinanie sprężyn lub spinki, takie patenty możesz jedynie zastosować w wartburgu
to ty się mylisz, cięcie sprężyn praktykuje się w "garażowych tunningach" jest to niedobre dla zawieszenia, a nie mowiąc już o zachowaniu w ten sposób " zmodyfikowanego" zawieszenia. to prawda tani sposób, ale łatwiej wtedy wjechać do rowunawrotvw pisze:I tu się kolego mylisz, nawet w amerykanach ważących po 2-3 tony, z silnikami V8 od 5 L pojemności w górę praktykuje się ciecie sprężyn. Może nie jest to za dokładny i konkretny sposób ale tani i co najważniejsze skutkuje. Pozdrku_bi pisze:odpuść sobie obcinanie sprężyn lub spinki, takie patenty możesz jedynie zastosować w wartburgu
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Ja tego osobiście nie praktykowałem, ale ludzie jeżdżą i żyją (póki co) i amerykany też krążą. Jeśli miałeś z tym jakieś doświadczenie to napisz jak zachowuje się taki zawias i dlaczego jest to niedobre dla zawieszenia. Bo ja osobiście twierdzę, że jeżdżenie na przerabianym zawieszeniu w tym kraju to porażka, szczególnie jak ktoś sporo jeżdzi jak ja, a jeżdziłem już kilkoma furkami z przerabianymi zawieszeniami i czasami jadąc po dziurach to plomby z zębów wypadają.
spoko kończe już pisać na ten temat bo i tak niedojdziemy do porozumienia. piszesz, że jazda z przerabianym zawieszeniem to porażka, więc po co chcesz je przerabiać i ciąć apropo nie widziałem i niesłyszałem o jakimkolwiek amerykański aucie z ciętymi spręzynami. każdy ze specjalistów od zawiszenia powie ci abys dał sobie spokój z cięciem sprężyn.nawrotvw pisze:Ja tego osobiście nie praktykowałem, ale ludzie jeżdżą i żyją (póki co) i amerykany też krążą. Jeśli miałeś z tym jakieś doświadczenie to napisz jak zachowuje się taki zawias i dlaczego jest to niedobre dla zawieszenia. Bo ja osobiście twierdzę, że jeżdżenie na przerabianym zawieszeniu w tym kraju to porażka, szczególnie jak ktoś sporo jeżdzi jak ja, a jeżdziłem już kilkoma furkami z przerabianymi zawieszeniami i czasami jadąc po dziurach to plomby z zębów wypadają.
Moment ja nie chcę na razie przerabiać, ciąć itp, ja po prostu chcę się dowiedzieć co i jak można z nimi zrobić. Chociaż jak mi odwali to wymienię na progresywne lub linearne sportówki. A z amerykanami to się znajdą, pojedż chciaż na jeden zlot amerykanów i pogadaj z ludżmi. Pozdrku_bi pisze: spoko kończe już pisać na ten temat bo i tak niedojdziemy do porozumienia. piszesz, że jazda z przerabianym zawieszeniem to porażka, więc po co chcesz je przerabiać i ciąć apropo nie widziałem i niesłyszałem o jakimkolwiek amerykański aucie z ciętymi spręzynami. każdy ze specjalistów od zawiszenia powie ci abys dał sobie spokój z cięciem sprężyn.
- CHECIK
- Ma gadane
- Kontakt:
To prawda nawrotvw masz całkowitą rację w USA obcinanie sprężyn to normalka i nie mówimy tutaj o garażowych amatorach tylko o konkretnych warsztatach-oglądałem kiedyś jakiś programik w TV. Sam ostatnio obciąłem seryjne springi bo na progresywnych to już mi się żygać chciało i teraz zrobiłem 2 tyś km i nic mi nie jest. Co do progresywnych springów na pewno do nich nie wróce!-chociaż nie jadę jak wozem drabiniastym a autko fajnie wygląda co w połączenie ze sportowymi amorami daję ogromną frajdę nawet na naszych drogach.Pozdrawiam