No tak,ale przecież ja ci tylko przykład podałem,że wymuszenie szybszego obiegu pozwala zbić temperaturę. Zasada jest ta sama,w centralnym zwiększasz prędkość obiegu i temperatura spada,to i tutaj też spadnie.slawko333 pisze:grawitacja grawitacja, ale w aucie masz juz pompe zamontowana
Tak,tak,tak.....a świstak siedzi i zawija....slawko333 pisze:bardziej ze chlodnica ma swoj przeplyw, obliczony przez inzynierow z vw takze czy pompa nie bedzie miec wiekszych oporow przez co zmniejszy sie jej zywotnosc?
Co powiesz o silnikach benzynowych,które kręcą się do 7krpm lub więcej,a mają taką samą pompę ?
Idąc tym tokiem myślenie,to u mnie pod maską już wszystko dawno powinno się rozlecieć,bo mój silnik był obliczony na jazdę do ok. 4krpm,a ja go kręcę do 6krpm. Żyje pompa? Żyje,mimo że zmuszam ją do wyższych obrotów.
Masz tu screen z pompą,która jest do diesla i benzyny jednocześnie
A żeby było jasno i zrozumiale- ABF kręci się do 7krpm,a ja nie zamierzam robić koła na równo z ośką pompy,więc nie zwiększę aż tak drastycznie jej obrotów,by miały pokonać tą różnicę między ABF-em,a 1Z-em