[GOLF MKIII] ABS by shibbyOP
Moderator: G0 Karcio
- shibbyOP
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
[GOLF MKIII] ABS by shibbyOP
To i ja przedstawię swojego golfika:
Model: GOLF III
Rok produkcji: 1992
Kolor: Mint LB6U
Pojemność: 1.8
Moc: 90KM
Silnik: ABS - automat
Wyposażenie:
el. lusterka,
el. szyberdach,
el. regulowane światła,
i to by było na tyle.przy zakupie miał 185tyś
MODYFIKACJE:
Car Audio: seryjne DSP Nokii - 8+1
Felgi: keskin KT5, przód 7,5 tył 9cali
Opony: przód 195/40/16 tył 195/45/16
Zawieszenie: gwint MTS
Opis zewnętrzny:
smoked przód - lampy przód, kierunki i blendy
smoked tył - Hella Black Magic
tarcze tył,
tarcze przód 256 wentylowane + odnowione zaciski pomalowane proszkowo
Wnętrze:
MFA,
kieszenie materiałowe z lampkami,
podgrzewane spryskiwacze
szeroka dokładka (kolejna ), 3 podróby i na sezon 2010 jest już ori
climatronik
elektryczne szyby
poduszki powietrzne
licznik z seata ibizy cupry,
skórzane siedzenia z colour concepta + podgrzewane tyłki + boczki do kompletu
wnętrze przerobione na czarno z dodatkami czerwieni
nokia sound system - DSP
elektryczna antena w błotniku
tempomat
czarny środek - podsufitka, lampka, słoneczniki, rączki
tunel vento z nowym mieszkiem,
podgrzewana tylna kanapa,
zagłówki w tylnej kanapie,
- plany na sezon 2011:
odmalowanie skóry w środku,
może przedni zderzak US (mam ładny kompletny tylko muszę pomalować i przymierzyć)
wymiana na bieżąco zużytych części
Tak przedstawiał się mój golf zanim zacząłem zmiany, kupiony został za czasów studenckich, dorobiłem się samochodu na 2 roku studiów studiując dziennie i pracując wieczorami, (wcześniej był seat ibiza kanciaty ale ładny czarny), golf po kupnie od razu dostał nitro LPG bo jak wiadomo studenci kasy nie mają i prezentował się następująco:
I fotka serduszka:
[ 23 Sie 2008 ]
Dziś skończyłem zakładać gwinta, trochę to trwało (2 dni) ale sam bez żadnej pomocy wymieniałem wszystkie amorki, w między czasie pomalowałem grilla i zabrałem się za zegary:
[ 25 Sie 2008 ]
Efekty po wymianie poszczególnych części:
[ 06 Wrz 2008 ]
Dziś (a raczej patrzac po godzinie to wczoraj) odebrałem mojego VW od mechanika, po wymianie amorków ze zwykłych na gwinta, wszystko siadło niżej i zaczęło niemiłosiernie skrzypieć, dlatego poszło do wymiany :green_fuck:
Zostało wymienione:
- 2 kapl. wachacze,
- koncowki drazków,
- łaczniki stabilizatora,
- gumy na stabilizatorze,
- tuleje na tylnej belce,
- łożyska metalowo gumowe na amorkach (bo stare jednak były do pupy)
- i jedna osłona gumowa przegubu
oraz została ustawiona zbierznoś i kat pochylenia kół.
[ 21 Wrz 2008 ]
Lampy smoked oraz ciemne kierunki, ciemne blendy, ciemne clary boczne kierunki - wszystko juz zamówione i zrobione
Sesja już po wprowadzeniu powyższych zmian:
I takie małe porównanie tego co było i jest:
[ 11 Paź 2008 ]
Wieczorna sesja:
[ 27 Listopad 2008 ]
Dzień po urodzinach sprawiłem sobie prezent do mojego mkIII w postaci Keskinów KT5:
I następny dzień zaraz po założeniu:
[ 23 Grudzień 2008 ]
Pod choinkę golf dostał nowe lampki na tył:
I zdjęcia po umyciu i przed wigilią:
[ 26 Grudzień 2008 ]
I ostatnia sesja w tym roku, pora szykować się na nowy sezon z nowymi planami
A to zdjęcia:
I kilka zdjęć z kolegami z forum (krzaku i michalqqr):
[ 25 Luty 2009 ]
Jako że wiosna zbliża się dużymi krokami trzeba myśleć nad zmianami i tak:
dziś u kolegi forumowego krzaka działaliśmy wspólnymi siłami wraz z michalqqr nad zmianą podświetlenia u mnie w golfie, poniżej przedstawiam kilka zdjęć robionych fonem z dzisiejszej pracy:
ja zrobiłem sobie z wyświetlacza negatyw bo niestety bałem sie rozlutowywać wyświetlacz (w planach był negatyw czerwony) jest negatyw zielony
a na koniec szybko czerwoną taśma zrobiłem paski w zderzakach (dla zobrazowania sobie mojego VT) i postojówki zmieniłem na diody (miały być białe)
Więc tak na chwilę obecną zmienione podświetlanie jest:
- pokrętło od włącznika świateł,
- sterowanie lusterek,
- włącznik od grzania tylnej szyby,
- podświetlanie automatycznej skrzyni,
- przycisk od szyberdachu,
Zostały do zrobienia nawiewy i założenie instalacji na przekaźnikach która jest już gotowa - została wykonana w całości przez michalqqr - chłopak zna się na żeczy poleca młodzieńca (w piątek znowu działamy ) dzięki panowie za dzisiejsze prace.
[ Dodano: 28 Lut 2009 18:00 ]
I dodatkowe podświetlenie żeby zwieńczyć całość
[ 21 Marzec 2009 ]
Nowa zabawka do golfa, podgrzewane spryskiwacze:
[ 23 Marzec 2009 ]
Lotka w końcu doczekała się lepszych dni i została założona:
[ 2 Maj 2009 ]
Kilka fotek ze zlotu w Raciborzu, było super, frekwencja i pogoda dopisała
Razem z kolegą z forum Piotrazem
[ 30 Maj 2009 ]
Kompletne MFA:
[ Dodano: 04 Cze 2009 19:20 ]
Fotki z montażu MFA i juz po założeniu, widać że spalanie na gazie jest w normie raczej pokazuje prawidłową wartość:
W miedzy czasie krzaku pomalował halogeny mamy nowy sposób malowania aby były bardziej smoked
[ 9 Czerwiec 2009 ]
Żeby nie próżnować, mody postępują dalej
Dzisiaj założyłem kieszenie materiałowe z lampka wyciągnięte z vento:
[ 3 Lipiec 2009 ]
Nowe fanty zawitają już niedługo
1. el. szyby - podnośniki zostały w samochodzie
2. Maty na grzane pupki i plecki
3. tunel z vento - lecz bez popielniczki ale może za 2 tyg będzie
I coś co jeszcze nie w komplecie ale z czasem się nazbiera, na następny sezon już będzie komplet a może jeszcze i w tym sezonie uda się złożyć całość
Mam jeszcze do tego, węże od chłodnicy, alternator, pompę klimatyzacji i kilka części co są w silniku. Trzeba będzie szukać wentylatora spod deski.
Montaż w przyszłym tyg szyb i wiązki do tyłków, maty włożę do siedzeń które sobie kiedyś kupię, a mażą mi się RECARO czerwone lub niebieskie
[ 1 Sierpień 2009 ]
Więc tak, z nowych gadżetów doszło:
- tylne tarcze - komplet na swapa z bębnów tylko zanim je założę kupię zestaw naprawczy i wymienię wszystkie gumki odmaluję i dopiero założę
- tłumik TDI - 2 rurka która pójdzie w polerkę (końcówki)
- skompletowałem tunel od vento - brakowało blaszki mocującej i popielniczki
- nowa klapa tylna - zostanie usunięty znaczek wycieraczka i zamek - listwa będzie jednolita a otwieranie zrobi sie na pilota - klapa bedzie bez lotki ale za to z ori stopem
To by było na tyle, zdjęcia będą niebawem, jak zaciski zostaną odnowione a klapa zropiona i pomalowana.
Koszty jakie ponoszę to:
- zakup nowych gumek do zacisków - ok 50zł
- wymiana przy okazji całego płynu hamulcowego - 40zł/litr
- 2 linki hamulca ręcznego - ok 100zł
- łożyska nowe - ok 60zł
- przewody hamulcowe - jeszcze nie kupione
W skład tarcz wchodzi:
- tarcze,
- klocki,
- jarzma,
- zaciski,
- osłona tarczy wraz z czopem mocującym,
Koszty = 0zł w moim wypadku Tarcz i klocków nie wymieniam bo ktoś w niemczech musiał niedawno wymienić zanim oddał samochód na szrot więc po co wymieniać coś co jest dobre
[ 12 Sierpień 2009 ]
Dziś taki oto znaczek sobie znalazłem na firmie z częściami gdzie pracuje:
[ 20 Sierpień 2009 ]
Nowy gadżet do golfa
Już się tyle nazbierało rzeczy a nie mam czasu tego założyć, chyba na zimę sobie zostawię aby było co robić
[ 28 Sierpień 2009 ]
A na chwilę obecną znalazłem sobie coś takiego:
I do tego mam wszystkie spineczki
[ 5 Wrzesień 2009 ]
A dziś coś takiego zawitało do samochodu:
Siedzenia pochodzą z color concepta i są podgrzewane, jakość może nie najlepsza, trzeba będzie jakiś środków do odnowy skóry zastosować ale cena była bardzo przystępna to wziąłem sobie
[ 22 Wrzesień 2009 ]
Nowe zdjęcia, mała sesja do kalendarza:
[ 25 Wrzesień 2009 ]
Dzisiejsze prace nad klimą, musiałem dokręcić kilka węży w środku komory silnika, nie obyło się bez problemów
Ogólnie chyba drugi raz bym się nie zabrał za zakładanie klimy sporo to kosztuje (rada dla innych którzy chcą zakładać do siebie) chodź ja wydałem dopiero na to 20zł (uroki pracy na firmie z częściami samochodowymi), schodów jest dużo ale jak zacząłem to i skończę
[ 24-25 Listopad 2009 ]
Żeby nie było że nic się nie dzieje a pogoda jeszcze w miarę ładna to zabrałem się za wnętrze samochodu:
1. wymiana szyberdachu
2. podklejenie podsufitki włóknem
3. Wymiana pasów na czerwone z cc:
Myślałem że będzie łatwiej wymienić ale niestety nie da się słupków założyć i trzeba przełożyć górne mocowanie pasów i zszyć na nowo co zostało już zrobione
4. Pomalowałem wszystkie słupki czarną strukturą do plastiku
Na słupki raczej nie nadaje się ta struktura ale może kiedyś się je czymś porządnym pomaluje
W końcu prace nad podsufitką i pasami zostały ukończone, teraz szukam pomysłu na rączki i słoneczki:
Pierwszy raz trójkąt ostrzegawczy mi się przydał w samochodzie
[ 5 Grudzień 2009 ]
Jako że zima się zbliża pora na zbieranie fantów :-D a więc tak doszły do kolekcji:
1. mieszek do tunelu vento z czerwoną nicią
2. Bra, była okazja za małe pieniądze mieć nowo uszytą bre to skorzystałem
3. Obrysówki z wersji USA do przedniego zderzaka
4. Szeroka ORI dokładka w bdb stanie (na reszcie znalazłem w niemczech ładną dla siebie dokładkę), zdjęć niestety nie mam bo potrzebuję plaka do plastików ponieważ trochę wyblakła ale nie jest porysowana, nie połamana można powiedzieć że prawie ideał
[ 16 Grudzień 2009 ]
Coś z nowych gadżetów do golfa:
może nic specjalnego, to tylko zwykły gril GTI na 2 żeberka w dodatku trzeba pomalować ale jest i leży na szafce czekając na wiosnę i malowanie
[ 14 Styczeń 2010 ]
Jako że dawno nowych fantów nie było to po ostatnim wyjeździe do golfa dochodzą następujące fanty:
- sensor poduszek razem z wiązkami + poduszki, kierownica będzie obszyta ale w późniejszym czasie
- jedna wiązka od climatronika
- czarne rączki z passata b3 aby pasowały do czarnej podsufitki:
jest jeszcze lampka ale bez opcji szybra + 2 małe lampki do tyłu obok raczek
[ 12 Luty 2010 ]
Mała aktualizacja prace nad podsufitką zostały zakończone, wszystko złożone do kupy i teraz wszystko jest czarne:
Pozostaje mi teraz stworzyć miejsce na przycisk od szybra ponieważ w podsufitce zagościła czarna lampka bez przycisku, przycisk pójdzie prawdopodobnie gdzieś w konsolę
[ 18 Kwiecień 2010 ]
Dziś po 3 dniach wyszedłem z garażu akcja była następująca:
- montaż climatronica
- montaż poduszek
- montaż DSP nokii
Zrobione:
- 70% climatronica
- 70% poduszek
- 70% DSP
Ogólnie jak by była jedna wiązka z climatronica akcja była by w 100% skończona no ale trudno dużo już do skończenia nie zostało
Kilka fokek z przebiegu roboty:
Efekt:
I moje ulubione:
kolega michałqqr który się zajmował skrzynką bezpieczników powiedział na taki widok że w miarę jest porządek
[ 27 Kwiecień 2010 ]
Jako że wyposażenie w golfie coraz bardziej się rozrasta to wpadłem na pomysł aby dołożyć:
Wszystko zakupione czekam na paczki z DE i w lipcu montaż
[ 14 Maj 2010 ]
Mały update, klapa którą miałem od pół roku w domu w końcu została pomalowana:
obecna po zimie wygląda tak:
Stara nie długo pójdzie na złom bo nie warto jej robić, ew zostanie jako zimowa klapa
[ 19 Maj 2010 ]
A tym czasem kolejna aktualizacja, doszedł nowy gadżet do golfa
Tłumik od TDI już niedługo doczeka się montażu więc trzeba było zadbać aby ładnie wyglądał stary w końcu przejdzie na emeryturę no chyba że znajdzie się kupiec na niego to dalej będzie w użytku
[ 28 Maj 2010 ]
Wczoraj kolejna walka do rana z climatronikiem, nigdy więcej bawienia się w zbieranie części najlepiej mieć drugi samochód na przekładkę i brać to co się potrzebuje, ale jak się zaczęło to trzeba skończyć :-D
przy okazji jak znajomi ogarniali kabelki ja zająłem się tylnymi boczkami, doszły mocowania głośników i postanowiłem złożyć całe DSP do kupy
efekt po założeniu tylnych głośników w 100% zadowalający całkiem inne brzmienie niż tylko 4 standardowe z przodu
11 czerwiec 2010
Mała poglądowa fotka środkowego kokpitu w samochodzie jak wygląda na dzień dzisiejszy
25 czerwiec 2010
A tymczasem po wielkich staraniach, szukaniu, licytowaniu na ebay.de części do tempomatu aby było jak najtaniej wyjechałem do niemiec i trafiłem:
Ogólnie calutki zestawik :-D :-D teraz mam 2 zestawy (czekam tylko na kilka części do drugiego), jak nie było wcale to teraz są 2
07 lipiec 2010
Przed:
Po:
Dolna listwa metalowa ma w jednym miejscu lekkie załamanie, na ciemnym lakierze nie było tego widać natomiast u mnie dość mocno rzuca się w oczy, trzeba będzie inną pomalować
Więc pomalowałem jakiś znaczek na czarno i tak to się prezentuje:
23 lipiec 2010
Jako że miałem dziś trochę wolnego czasu pomiędzy klientami w pracy to założyłem część tempomatu:
1. Montaż pompki podciśnienia na której oparte jest działanie tempomatu w benzynie:
pompka na miejscu, znajduje się za zbiorniczkiem spryskiwaczy
tędy wychodzą od niej przewody:
prowadzą pod podstawką akumulatora:
i wchodzą w ścianę grodziową w tych miejscach (standardowo miejsca są zaślepione gumowymi zaślepkami wyciągamy je i zakładamy nasze, odpowiednie:
i gotowe przeciągnięte przewody:
W komorze silnika to tyle, później zaczyna się zabawa w środku, pierwszym elementem to rozkręcenie większości plastików przy liczniku w celu łatwiejszego dostępu do kabelków:
zaczynamy od ściągnięcia kierownicy:
i doprowadzamy do takiego stanu:
po chwili ukazuje nam się taki widok :
i fajnie by było aby na tym się skończyło, lecz to dopiero 25% całości
Po założeniu manetki zabrałem się za montaż sterownika tempomatu:
znajduje się w tym miejscu (z lewej strony za włącznikiem świateł, przytwierdzony jest do belki)
i nasz sterownik:
+ mocowanie sterownika:
i tak jest mocowany:
od spodu przykręcony
Na dzień dzisiejszy tyle bo na więcej czasu nie było Jutro kolejne prace tym razem przy pedałach mocowanie gruszki i czujnika + wężyki
fotki z kolejnego etapu montażu tempomatu, tym razem ogarnięty został środek, a mianowicie to co przy pedałach:
Potrzebne nam będzie:
1. Czujnik hamulca + nasadka w którą wkręca się czujnik:
2. Pompka (jeśli to tak można nazwać), utrzymuje wciśnięty pedał przy zadanej prędkości + blaszka montażowa:
(numery blaszki)
3. Pedał gazu, myślałem że w każdym mkIII jest taki sam jednak w funkcji tempomatu musi mieć wypukłą kulkę aby zamontować Pompkę (patrz wyżej)
Pierwszym etapem jaki zrobiłem to:
1. wymiana pedału gazu, polega na wyjęciu blaszki zabezpieczaj wyjęciu trzpienia, włożeniu nowego pedału włożeniu trzpienia i włożenie zabezpieczającej blaszki (fotek brak ale jak ktoś nie będzie wiedział zrobię na pedałach które mam osobno poza samochodem)
2. Montaż "pompki" z punktu 2
w ten sposób zamontowana jest przy pedale (zdjęcie poza samochodem)
(zdjęcia w samochodzie) przy zamontowaniu regulujemy odpowiednią długość pompki rozkręcając ją lub zakręcając
3. Kolejnym etapem jest montaż czujnika w pedale hamulca:
(zdjęcie poza samochodem, wkładamy w otwór wyżej, niżej znajduje się czujnik tylnych świateł stopu)
a tak wygląda już zamontowany przy pedale (ja mam automata więc mam jeden czujnik, z manualną skrzynią jest tylko tyle różnicy że dodaje się taki sam czujnik dla pedału sprzęgła )
W środku z pedałami to by było na tyle, pozostaje podłączyć elektrykę i sprawdzić czy będzie działać elektryki zostało raptem do podłączenia 4 kabelki bo reszta kabli ze sobą jest podłączona
Dziś też wygrzebałem licznik z seata z MFA:
a tu stary licznik i w tle na dole z seata:
Jako że dzień w pracy się niemiłosiernie ciągnął zmieniłem boczki w przednich drzwiach:
przed:
po:
Model: GOLF III
Rok produkcji: 1992
Kolor: Mint LB6U
Pojemność: 1.8
Moc: 90KM
Silnik: ABS - automat
Wyposażenie:
el. lusterka,
el. szyberdach,
el. regulowane światła,
i to by było na tyle.przy zakupie miał 185tyś
MODYFIKACJE:
Car Audio: seryjne DSP Nokii - 8+1
Felgi: keskin KT5, przód 7,5 tył 9cali
Opony: przód 195/40/16 tył 195/45/16
Zawieszenie: gwint MTS
Opis zewnętrzny:
smoked przód - lampy przód, kierunki i blendy
smoked tył - Hella Black Magic
tarcze tył,
tarcze przód 256 wentylowane + odnowione zaciski pomalowane proszkowo
Wnętrze:
MFA,
kieszenie materiałowe z lampkami,
podgrzewane spryskiwacze
szeroka dokładka (kolejna ), 3 podróby i na sezon 2010 jest już ori
climatronik
elektryczne szyby
poduszki powietrzne
licznik z seata ibizy cupry,
skórzane siedzenia z colour concepta + podgrzewane tyłki + boczki do kompletu
wnętrze przerobione na czarno z dodatkami czerwieni
nokia sound system - DSP
elektryczna antena w błotniku
tempomat
czarny środek - podsufitka, lampka, słoneczniki, rączki
tunel vento z nowym mieszkiem,
podgrzewana tylna kanapa,
zagłówki w tylnej kanapie,
- plany na sezon 2011:
odmalowanie skóry w środku,
może przedni zderzak US (mam ładny kompletny tylko muszę pomalować i przymierzyć)
wymiana na bieżąco zużytych części
Tak przedstawiał się mój golf zanim zacząłem zmiany, kupiony został za czasów studenckich, dorobiłem się samochodu na 2 roku studiów studiując dziennie i pracując wieczorami, (wcześniej był seat ibiza kanciaty ale ładny czarny), golf po kupnie od razu dostał nitro LPG bo jak wiadomo studenci kasy nie mają i prezentował się następująco:
I fotka serduszka:
[ 23 Sie 2008 ]
Dziś skończyłem zakładać gwinta, trochę to trwało (2 dni) ale sam bez żadnej pomocy wymieniałem wszystkie amorki, w między czasie pomalowałem grilla i zabrałem się za zegary:
[ 25 Sie 2008 ]
Efekty po wymianie poszczególnych części:
[ 06 Wrz 2008 ]
Dziś (a raczej patrzac po godzinie to wczoraj) odebrałem mojego VW od mechanika, po wymianie amorków ze zwykłych na gwinta, wszystko siadło niżej i zaczęło niemiłosiernie skrzypieć, dlatego poszło do wymiany :green_fuck:
Zostało wymienione:
- 2 kapl. wachacze,
- koncowki drazków,
- łaczniki stabilizatora,
- gumy na stabilizatorze,
- tuleje na tylnej belce,
- łożyska metalowo gumowe na amorkach (bo stare jednak były do pupy)
- i jedna osłona gumowa przegubu
oraz została ustawiona zbierznoś i kat pochylenia kół.
[ 21 Wrz 2008 ]
Lampy smoked oraz ciemne kierunki, ciemne blendy, ciemne clary boczne kierunki - wszystko juz zamówione i zrobione
Sesja już po wprowadzeniu powyższych zmian:
I takie małe porównanie tego co było i jest:
[ 11 Paź 2008 ]
Wieczorna sesja:
[ 27 Listopad 2008 ]
Dzień po urodzinach sprawiłem sobie prezent do mojego mkIII w postaci Keskinów KT5:
I następny dzień zaraz po założeniu:
[ 23 Grudzień 2008 ]
Pod choinkę golf dostał nowe lampki na tył:
I zdjęcia po umyciu i przed wigilią:
[ 26 Grudzień 2008 ]
I ostatnia sesja w tym roku, pora szykować się na nowy sezon z nowymi planami
A to zdjęcia:
I kilka zdjęć z kolegami z forum (krzaku i michalqqr):
[ 25 Luty 2009 ]
Jako że wiosna zbliża się dużymi krokami trzeba myśleć nad zmianami i tak:
dziś u kolegi forumowego krzaka działaliśmy wspólnymi siłami wraz z michalqqr nad zmianą podświetlenia u mnie w golfie, poniżej przedstawiam kilka zdjęć robionych fonem z dzisiejszej pracy:
ja zrobiłem sobie z wyświetlacza negatyw bo niestety bałem sie rozlutowywać wyświetlacz (w planach był negatyw czerwony) jest negatyw zielony
a na koniec szybko czerwoną taśma zrobiłem paski w zderzakach (dla zobrazowania sobie mojego VT) i postojówki zmieniłem na diody (miały być białe)
Więc tak na chwilę obecną zmienione podświetlanie jest:
- pokrętło od włącznika świateł,
- sterowanie lusterek,
- włącznik od grzania tylnej szyby,
- podświetlanie automatycznej skrzyni,
- przycisk od szyberdachu,
Zostały do zrobienia nawiewy i założenie instalacji na przekaźnikach która jest już gotowa - została wykonana w całości przez michalqqr - chłopak zna się na żeczy poleca młodzieńca (w piątek znowu działamy ) dzięki panowie za dzisiejsze prace.
[ Dodano: 28 Lut 2009 18:00 ]
I dodatkowe podświetlenie żeby zwieńczyć całość
[ 21 Marzec 2009 ]
Nowa zabawka do golfa, podgrzewane spryskiwacze:
[ 23 Marzec 2009 ]
Lotka w końcu doczekała się lepszych dni i została założona:
[ 2 Maj 2009 ]
Kilka fotek ze zlotu w Raciborzu, było super, frekwencja i pogoda dopisała
Razem z kolegą z forum Piotrazem
[ 30 Maj 2009 ]
Kompletne MFA:
[ Dodano: 04 Cze 2009 19:20 ]
Fotki z montażu MFA i juz po założeniu, widać że spalanie na gazie jest w normie raczej pokazuje prawidłową wartość:
W miedzy czasie krzaku pomalował halogeny mamy nowy sposób malowania aby były bardziej smoked
[ 9 Czerwiec 2009 ]
Żeby nie próżnować, mody postępują dalej
Dzisiaj założyłem kieszenie materiałowe z lampka wyciągnięte z vento:
[ 3 Lipiec 2009 ]
Nowe fanty zawitają już niedługo
1. el. szyby - podnośniki zostały w samochodzie
2. Maty na grzane pupki i plecki
3. tunel z vento - lecz bez popielniczki ale może za 2 tyg będzie
I coś co jeszcze nie w komplecie ale z czasem się nazbiera, na następny sezon już będzie komplet a może jeszcze i w tym sezonie uda się złożyć całość
Mam jeszcze do tego, węże od chłodnicy, alternator, pompę klimatyzacji i kilka części co są w silniku. Trzeba będzie szukać wentylatora spod deski.
Montaż w przyszłym tyg szyb i wiązki do tyłków, maty włożę do siedzeń które sobie kiedyś kupię, a mażą mi się RECARO czerwone lub niebieskie
[ 1 Sierpień 2009 ]
Więc tak, z nowych gadżetów doszło:
- tylne tarcze - komplet na swapa z bębnów tylko zanim je założę kupię zestaw naprawczy i wymienię wszystkie gumki odmaluję i dopiero założę
- tłumik TDI - 2 rurka która pójdzie w polerkę (końcówki)
- skompletowałem tunel od vento - brakowało blaszki mocującej i popielniczki
- nowa klapa tylna - zostanie usunięty znaczek wycieraczka i zamek - listwa będzie jednolita a otwieranie zrobi sie na pilota - klapa bedzie bez lotki ale za to z ori stopem
To by było na tyle, zdjęcia będą niebawem, jak zaciski zostaną odnowione a klapa zropiona i pomalowana.
Koszty jakie ponoszę to:
- zakup nowych gumek do zacisków - ok 50zł
- wymiana przy okazji całego płynu hamulcowego - 40zł/litr
- 2 linki hamulca ręcznego - ok 100zł
- łożyska nowe - ok 60zł
- przewody hamulcowe - jeszcze nie kupione
W skład tarcz wchodzi:
- tarcze,
- klocki,
- jarzma,
- zaciski,
- osłona tarczy wraz z czopem mocującym,
Koszty = 0zł w moim wypadku Tarcz i klocków nie wymieniam bo ktoś w niemczech musiał niedawno wymienić zanim oddał samochód na szrot więc po co wymieniać coś co jest dobre
[ 12 Sierpień 2009 ]
Dziś taki oto znaczek sobie znalazłem na firmie z częściami gdzie pracuje:
[ 20 Sierpień 2009 ]
Nowy gadżet do golfa
Już się tyle nazbierało rzeczy a nie mam czasu tego założyć, chyba na zimę sobie zostawię aby było co robić
[ 28 Sierpień 2009 ]
A na chwilę obecną znalazłem sobie coś takiego:
I do tego mam wszystkie spineczki
[ 5 Wrzesień 2009 ]
A dziś coś takiego zawitało do samochodu:
Siedzenia pochodzą z color concepta i są podgrzewane, jakość może nie najlepsza, trzeba będzie jakiś środków do odnowy skóry zastosować ale cena była bardzo przystępna to wziąłem sobie
[ 22 Wrzesień 2009 ]
Nowe zdjęcia, mała sesja do kalendarza:
[ 25 Wrzesień 2009 ]
Dzisiejsze prace nad klimą, musiałem dokręcić kilka węży w środku komory silnika, nie obyło się bez problemów
Ogólnie chyba drugi raz bym się nie zabrał za zakładanie klimy sporo to kosztuje (rada dla innych którzy chcą zakładać do siebie) chodź ja wydałem dopiero na to 20zł (uroki pracy na firmie z częściami samochodowymi), schodów jest dużo ale jak zacząłem to i skończę
[ 24-25 Listopad 2009 ]
Żeby nie było że nic się nie dzieje a pogoda jeszcze w miarę ładna to zabrałem się za wnętrze samochodu:
1. wymiana szyberdachu
2. podklejenie podsufitki włóknem
3. Wymiana pasów na czerwone z cc:
Myślałem że będzie łatwiej wymienić ale niestety nie da się słupków założyć i trzeba przełożyć górne mocowanie pasów i zszyć na nowo co zostało już zrobione
4. Pomalowałem wszystkie słupki czarną strukturą do plastiku
Na słupki raczej nie nadaje się ta struktura ale może kiedyś się je czymś porządnym pomaluje
W końcu prace nad podsufitką i pasami zostały ukończone, teraz szukam pomysłu na rączki i słoneczki:
Pierwszy raz trójkąt ostrzegawczy mi się przydał w samochodzie
[ 5 Grudzień 2009 ]
Jako że zima się zbliża pora na zbieranie fantów :-D a więc tak doszły do kolekcji:
1. mieszek do tunelu vento z czerwoną nicią
2. Bra, była okazja za małe pieniądze mieć nowo uszytą bre to skorzystałem
3. Obrysówki z wersji USA do przedniego zderzaka
4. Szeroka ORI dokładka w bdb stanie (na reszcie znalazłem w niemczech ładną dla siebie dokładkę), zdjęć niestety nie mam bo potrzebuję plaka do plastików ponieważ trochę wyblakła ale nie jest porysowana, nie połamana można powiedzieć że prawie ideał
[ 16 Grudzień 2009 ]
Coś z nowych gadżetów do golfa:
może nic specjalnego, to tylko zwykły gril GTI na 2 żeberka w dodatku trzeba pomalować ale jest i leży na szafce czekając na wiosnę i malowanie
[ 14 Styczeń 2010 ]
Jako że dawno nowych fantów nie było to po ostatnim wyjeździe do golfa dochodzą następujące fanty:
- sensor poduszek razem z wiązkami + poduszki, kierownica będzie obszyta ale w późniejszym czasie
- jedna wiązka od climatronika
- czarne rączki z passata b3 aby pasowały do czarnej podsufitki:
jest jeszcze lampka ale bez opcji szybra + 2 małe lampki do tyłu obok raczek
[ 12 Luty 2010 ]
Mała aktualizacja prace nad podsufitką zostały zakończone, wszystko złożone do kupy i teraz wszystko jest czarne:
Pozostaje mi teraz stworzyć miejsce na przycisk od szybra ponieważ w podsufitce zagościła czarna lampka bez przycisku, przycisk pójdzie prawdopodobnie gdzieś w konsolę
[ 18 Kwiecień 2010 ]
Dziś po 3 dniach wyszedłem z garażu akcja była następująca:
- montaż climatronica
- montaż poduszek
- montaż DSP nokii
Zrobione:
- 70% climatronica
- 70% poduszek
- 70% DSP
Ogólnie jak by była jedna wiązka z climatronica akcja była by w 100% skończona no ale trudno dużo już do skończenia nie zostało
Kilka fokek z przebiegu roboty:
Efekt:
I moje ulubione:
kolega michałqqr który się zajmował skrzynką bezpieczników powiedział na taki widok że w miarę jest porządek
[ 27 Kwiecień 2010 ]
Jako że wyposażenie w golfie coraz bardziej się rozrasta to wpadłem na pomysł aby dołożyć:
Wszystko zakupione czekam na paczki z DE i w lipcu montaż
[ 14 Maj 2010 ]
Mały update, klapa którą miałem od pół roku w domu w końcu została pomalowana:
obecna po zimie wygląda tak:
Stara nie długo pójdzie na złom bo nie warto jej robić, ew zostanie jako zimowa klapa
[ 19 Maj 2010 ]
A tym czasem kolejna aktualizacja, doszedł nowy gadżet do golfa
Tłumik od TDI już niedługo doczeka się montażu więc trzeba było zadbać aby ładnie wyglądał stary w końcu przejdzie na emeryturę no chyba że znajdzie się kupiec na niego to dalej będzie w użytku
[ 28 Maj 2010 ]
Wczoraj kolejna walka do rana z climatronikiem, nigdy więcej bawienia się w zbieranie części najlepiej mieć drugi samochód na przekładkę i brać to co się potrzebuje, ale jak się zaczęło to trzeba skończyć :-D
przy okazji jak znajomi ogarniali kabelki ja zająłem się tylnymi boczkami, doszły mocowania głośników i postanowiłem złożyć całe DSP do kupy
efekt po założeniu tylnych głośników w 100% zadowalający całkiem inne brzmienie niż tylko 4 standardowe z przodu
11 czerwiec 2010
Mała poglądowa fotka środkowego kokpitu w samochodzie jak wygląda na dzień dzisiejszy
25 czerwiec 2010
A tymczasem po wielkich staraniach, szukaniu, licytowaniu na ebay.de części do tempomatu aby było jak najtaniej wyjechałem do niemiec i trafiłem:
Ogólnie calutki zestawik :-D :-D teraz mam 2 zestawy (czekam tylko na kilka części do drugiego), jak nie było wcale to teraz są 2
07 lipiec 2010
Przed:
Po:
Dolna listwa metalowa ma w jednym miejscu lekkie załamanie, na ciemnym lakierze nie było tego widać natomiast u mnie dość mocno rzuca się w oczy, trzeba będzie inną pomalować
Więc pomalowałem jakiś znaczek na czarno i tak to się prezentuje:
23 lipiec 2010
Jako że miałem dziś trochę wolnego czasu pomiędzy klientami w pracy to założyłem część tempomatu:
1. Montaż pompki podciśnienia na której oparte jest działanie tempomatu w benzynie:
pompka na miejscu, znajduje się za zbiorniczkiem spryskiwaczy
tędy wychodzą od niej przewody:
prowadzą pod podstawką akumulatora:
i wchodzą w ścianę grodziową w tych miejscach (standardowo miejsca są zaślepione gumowymi zaślepkami wyciągamy je i zakładamy nasze, odpowiednie:
i gotowe przeciągnięte przewody:
W komorze silnika to tyle, później zaczyna się zabawa w środku, pierwszym elementem to rozkręcenie większości plastików przy liczniku w celu łatwiejszego dostępu do kabelków:
zaczynamy od ściągnięcia kierownicy:
i doprowadzamy do takiego stanu:
po chwili ukazuje nam się taki widok :
i fajnie by było aby na tym się skończyło, lecz to dopiero 25% całości
Po założeniu manetki zabrałem się za montaż sterownika tempomatu:
znajduje się w tym miejscu (z lewej strony za włącznikiem świateł, przytwierdzony jest do belki)
i nasz sterownik:
+ mocowanie sterownika:
i tak jest mocowany:
od spodu przykręcony
Na dzień dzisiejszy tyle bo na więcej czasu nie było Jutro kolejne prace tym razem przy pedałach mocowanie gruszki i czujnika + wężyki
fotki z kolejnego etapu montażu tempomatu, tym razem ogarnięty został środek, a mianowicie to co przy pedałach:
Potrzebne nam będzie:
1. Czujnik hamulca + nasadka w którą wkręca się czujnik:
2. Pompka (jeśli to tak można nazwać), utrzymuje wciśnięty pedał przy zadanej prędkości + blaszka montażowa:
(numery blaszki)
3. Pedał gazu, myślałem że w każdym mkIII jest taki sam jednak w funkcji tempomatu musi mieć wypukłą kulkę aby zamontować Pompkę (patrz wyżej)
Pierwszym etapem jaki zrobiłem to:
1. wymiana pedału gazu, polega na wyjęciu blaszki zabezpieczaj wyjęciu trzpienia, włożeniu nowego pedału włożeniu trzpienia i włożenie zabezpieczającej blaszki (fotek brak ale jak ktoś nie będzie wiedział zrobię na pedałach które mam osobno poza samochodem)
2. Montaż "pompki" z punktu 2
w ten sposób zamontowana jest przy pedale (zdjęcie poza samochodem)
(zdjęcia w samochodzie) przy zamontowaniu regulujemy odpowiednią długość pompki rozkręcając ją lub zakręcając
3. Kolejnym etapem jest montaż czujnika w pedale hamulca:
(zdjęcie poza samochodem, wkładamy w otwór wyżej, niżej znajduje się czujnik tylnych świateł stopu)
a tak wygląda już zamontowany przy pedale (ja mam automata więc mam jeden czujnik, z manualną skrzynią jest tylko tyle różnicy że dodaje się taki sam czujnik dla pedału sprzęgła )
W środku z pedałami to by było na tyle, pozostaje podłączyć elektrykę i sprawdzić czy będzie działać elektryki zostało raptem do podłączenia 4 kabelki bo reszta kabli ze sobą jest podłączona
Dziś też wygrzebałem licznik z seata z MFA:
a tu stary licznik i w tle na dole z seata:
Jako że dzień w pracy się niemiłosiernie ciągnął zmieniłem boczki w przednich drzwiach:
przed:
po:
Ostatnio zmieniony ndz wrz 18, 2011 23:01 przez shibbyOP, łącznie zmieniany 55 razy.
[b] Moje wozidło [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=183470][img]http://img10.imageshack.us/img10/4733/img3633l.jpg[/img][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=183470][img]http://img10.imageshack.us/img10/4733/img3633l.jpg[/img][/url]
haha jestem 1 witamy na forum !, gratuluje golfika, golfik bardzo ładny , ciekawy kolorek, widzę plany już są a więc życzę powodzenia w modach jednym słowem !!!
moje dwa maleństwa :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2136155#2136155 - MK IV TDI 183PS/400NM 4motion
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=330672 - MK II 1.3NZ -> 2.0 16V ABF /WSZA/
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2136155#2136155 - MK IV TDI 183PS/400NM 4motion
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=330672 - MK II 1.3NZ -> 2.0 16V ABF /WSZA/
- shibbyOP
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dokończenie historii golfa z 1 postu
9 sierpień 2010
Dziś kurier przywiózł mi taką oto paczkę:
Muszę jeszcze przednie zaciski wypiaskować i daję znajomemu mechanikowi do poskładania cały przód i tył, zaciski dostaną nowe gumki na nowo zostaną przesmarowane, nowy płyn, nowe linki na tyle i mam nadzieję że całość zacznie jakoś hamować. Przód to tylko wentylowane 256mm a tył 226mm czyli ori zestaw od AFN'a a obecnie mam 239 przód i bębny tył :-D
17 wrzesień 2010
Nowy front w golfie
22 wrzesień 2010
Swap hamulców rozpoczęty dziś zrobiony przód, przy okazji wymiana łożysk z przodu, łożysk górnych na amortyzatorze i coś niespodziewanego czyli wymiana chłodnicy bo cieknie obecna
Zaciski były wypiaskowane i pomalowane proszkowo w czarny pół mat, na dniach samochód idzie do znajomego mechanika na zmianę:
- zwrotnic z przodu pod nowe zaciski + nowe łożyska
- zmianę bębnów na tarcze, nowe łożyska z tyłu, nowe tuleje tylnej belki
- wymianę płyny hamulcowego.
5 październik 2010
Zmiana tłumika na 2 rurk z TDI'ka
Przed
Po
12 październik 2010
Zostanie podłączony centralny zamek zamykany od środka oraz przerobiony włącznik otwierania tylnych szyb na włącznik szyberdachu, bo w czarnej lampce brak włącznika, tak to będzie wyglądało:
Zagościł tunel z vento + nowy mieszek:
3 grudzień 2010
skórzane boczki do kompletu
9 sierpień 2010
Dziś kurier przywiózł mi taką oto paczkę:
Muszę jeszcze przednie zaciski wypiaskować i daję znajomemu mechanikowi do poskładania cały przód i tył, zaciski dostaną nowe gumki na nowo zostaną przesmarowane, nowy płyn, nowe linki na tyle i mam nadzieję że całość zacznie jakoś hamować. Przód to tylko wentylowane 256mm a tył 226mm czyli ori zestaw od AFN'a a obecnie mam 239 przód i bębny tył :-D
17 wrzesień 2010
Nowy front w golfie
22 wrzesień 2010
Swap hamulców rozpoczęty dziś zrobiony przód, przy okazji wymiana łożysk z przodu, łożysk górnych na amortyzatorze i coś niespodziewanego czyli wymiana chłodnicy bo cieknie obecna
Zaciski były wypiaskowane i pomalowane proszkowo w czarny pół mat, na dniach samochód idzie do znajomego mechanika na zmianę:
- zwrotnic z przodu pod nowe zaciski + nowe łożyska
- zmianę bębnów na tarcze, nowe łożyska z tyłu, nowe tuleje tylnej belki
- wymianę płyny hamulcowego.
5 październik 2010
Zmiana tłumika na 2 rurk z TDI'ka
Przed
Po
12 październik 2010
Zostanie podłączony centralny zamek zamykany od środka oraz przerobiony włącznik otwierania tylnych szyb na włącznik szyberdachu, bo w czarnej lampce brak włącznika, tak to będzie wyglądało:
Zagościł tunel z vento + nowy mieszek:
3 grudzień 2010
skórzane boczki do kompletu
Ostatnio zmieniony pt sty 28, 2011 00:01 przez shibbyOP, łącznie zmieniany 3 razy.
- shibbyOP
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Może kiedyś tłumik doczeka się zmiany, na chwile obecna brak $$$$$ ( studenci ciężko maja w dzisiejszych czasach)
[ Dodano: 20 Sie 2008 01:44 ]
Dziś od południa, bawiłem się z lampkami, zostały przerobione na czarno (smoked) oraz została zmieniona dokładka z oryginalnej na GTI, było już ciemno i nie chciałem tel robić zdjęć bo i tak by nie wyszły, zrobię w południe jak będzie pogoda.
PS. Teraz Golfik (bynajmniej dla mnie) o wiele lepiej wygląda
[ Dodano: 20 Sie 2008 01:44 ]
Dziś od południa, bawiłem się z lampkami, zostały przerobione na czarno (smoked) oraz została zmieniona dokładka z oryginalnej na GTI, było już ciemno i nie chciałem tel robić zdjęć bo i tak by nie wyszły, zrobię w południe jak będzie pogoda.
PS. Teraz Golfik (bynajmniej dla mnie) o wiele lepiej wygląda
[b] Moje wozidło [/b]
- shibbyOP
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Piter gleba juz jest w garażu czeka za założenie (gleba = MTSTechnics kupiony od kolegi MAPETA z jego strony www.mapet-tuning.com polecam tego sprzedawce, wczoraj byłem osobiście u niego odebrać zamówiony towar) i na pomalowanie czeka jeszcze grill bez znaczka.PiterOKL pisze:samochod znany mi od dawna brakuje mi tu porzadnej gleby i fajnej felgi powodzenia!
A tu fotka z pracy nad lampami:
[ Dodano: 23 Sie 2008 00:11 ]
Dziś skonczyłem zakładać gwinta, troche to trwało (2 dni) ale sam bez zadnej pomocy wymieniałem wszystkie amorki:
* walka z 2 śrubami mocujacymi
tak sie postarzały że straciłem klucz 18 :
ale po pewnym czasie i zastosowaniu kilku odrdzewiaczy sie udało:
w między czasie pomalowałem grilla:
1. podkład na plastik - 2 warstwy
2. podklad wypelniajacy - 2 warstwy
3. Lakierowanie - jutro bedzie ostatnia warstwa
A jak złamałem klucz to zabrałem sie za zegary:
i za tylne lampy (podpatrzone u forumowego kolegi - jaszczura )
Zdjecia wszystkiego jak wyszlo beda jutro, dzis juz ciemno bylo jak wszystko poskładałem do kupy.
PS. Auto na gwincie i na krawezniku po blokiem:
Ostatnio zmieniony czw sie 21, 2008 21:24 przez shibbyOP, łącznie zmieniany 2 razy.
[b] Moje wozidło [/b]
- shibbyOP
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Fotki porobione w dzień, oto wyniki pracy:
[/URL
Lampki:
[url=http://www.fotosik.pl]
Zegary:
[ Dodano: 26 Sie 2008 19:07 ]
A tu 2 takie skromne zdjęcia z imprezy jaka zorganizował tuning.opole.pl
[/URL
Lampki:
[url=http://www.fotosik.pl]
Zegary:
Felgi będą na przyszły sezon, w tym czeka jeszcze kilka powaznych operacji w golfie.p.s Zakładaj felasie
[ Dodano: 26 Sie 2008 19:07 ]
A tu 2 takie skromne zdjęcia z imprezy jaka zorganizował tuning.opole.pl
[b] Moje wozidło [/b]