[MK3] VOLKSWAGEN GOLF 3 BY WEGIEL ,,GERMAN-STYLE,,
Moderator: G0 Karcio
- micab
- Forum Master
- Kontakt:
też chciałem do swojego dać 15" 195/45 na nowy sezon....ale poważnie muszę to przemyśleć....bo tak jak mam teraz posadzonego na 16" 195/45 to już jest naprawdę nisko, tzn elementy podwozia są bardzo blisko ziemi i wydaję mi się że przy aucie używanym na codzień to już raczej max gleba, pozatym na 16 już się wiele niżej nie da bo pojawią się problemy ze skręcaniem....
opona 195/45/15 jest o 25mm niższa od 195/45/16....czyli na tym samym ustawieniu zawiasu, a samej zmianie kół na 15, auto idzie 13mm w dół i o 13mm powiększa się przerwa między błotnikiem a oponą...więc probelmów ze skręcaniem nie będzie...ale z jazdą po nawet najmniejszych nierównościach mogą już być spore problemy a z nowu jakbyś chciał ustawić zawias na takiej w miarę rozsądnej wysokości (tzn. np. tak jak auto stało na 16", mówię o takiej samej odległości progu od ziemi) to przerwa między błotnikiem zrobi się duża i nie będzie efektu
jest jeszcze taka opcja że na felge 16" dać oponę 195/40, jest troszkę wyższa niż 195/45/15 a będzie można jeszcze niżej gwint skręcić niż na 195/45/16
poprostu żeby mk3 fajnie wyglądało na feldze 15" to musi być zglebione tak...że się nie da praktycznie jeździć...
dlatego z tego wszystkiego ja chyba zostaje przy 16, opona delikatnie chowa się w błotnik, jest już fajnie nisko, a jeszcze da się tym jakoś jeździć....
na koniec jeszcze pozostaje twardość zawiasu, bo dla przykładu wcześniej miałem ten gwint RACELAND, nie był bardzo twardy i nie mogłem go niżej posadzić niż miałem bo na zakrętach koła haczyły o błotniki, teraz na KONI, skręconym na hardzie, pomimo że jest niżej koła tak nie haczą....
opona 195/45/15 jest o 25mm niższa od 195/45/16....czyli na tym samym ustawieniu zawiasu, a samej zmianie kół na 15, auto idzie 13mm w dół i o 13mm powiększa się przerwa między błotnikiem a oponą...więc probelmów ze skręcaniem nie będzie...ale z jazdą po nawet najmniejszych nierównościach mogą już być spore problemy a z nowu jakbyś chciał ustawić zawias na takiej w miarę rozsądnej wysokości (tzn. np. tak jak auto stało na 16", mówię o takiej samej odległości progu od ziemi) to przerwa między błotnikiem zrobi się duża i nie będzie efektu
jest jeszcze taka opcja że na felge 16" dać oponę 195/40, jest troszkę wyższa niż 195/45/15 a będzie można jeszcze niżej gwint skręcić niż na 195/45/16
poprostu żeby mk3 fajnie wyglądało na feldze 15" to musi być zglebione tak...że się nie da praktycznie jeździć...
dlatego z tego wszystkiego ja chyba zostaje przy 16, opona delikatnie chowa się w błotnik, jest już fajnie nisko, a jeszcze da się tym jakoś jeździć....
na koniec jeszcze pozostaje twardość zawiasu, bo dla przykładu wcześniej miałem ten gwint RACELAND, nie był bardzo twardy i nie mogłem go niżej posadzić niż miałem bo na zakrętach koła haczyły o błotniki, teraz na KONI, skręconym na hardzie, pomimo że jest niżej koła tak nie haczą....
vw, bmw, ford, mercedes, peugeot, nissan, fiat,
- covacsxxx
- Forum Master
- Kontakt:
micab, no kolego....Ty to sie znasz ostro na zglebieniu goferka...jak juz pisalemu Ciebie nieziemsko on wyglada. Aco do kwestii nr 2Wegiel, bardzo fajnie ze nie sprzedajesz golfa powodzenia zyczew dalszych pracach..no i pamietaj..nie zapomnij wspomniec na forum o tymdrobiazgu jak juz golf bedzie mial nowe serducho,oki:>??? pozdrowka
[img]http://img387.imageshack.us/img387/3857/covacsxxxmp9.png[/img]
- trabirider
- Nowicjusz
- Kontakt:
- GRZANA
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tegooo.. ja tu nie chce ujmowac chwaly micabowi ale to jest temat wegla... micab ma swoj osobny temat...
[b][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2116873#2116873]MÓJ MKII ABF[/url] 149,0KM@6234,0rpm 183,6Nm@4411,0rpm :) - nowe foty, nowe mody str.23
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]