Ze względu na bardzo małe przebiegi roczne ja muszę zaglądać do baterii minimum ze cztery razy w roku, generalnie tylko zimą przez Webasto. W sensie naładować, bo woda nie ma kiedy odparować Ale też zawsze kupuję akumulator z korkami i sprawdzam poziom i gęstość elektrolitu.
Kącik posiadaczy MK4
Moderator: VIP
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy
- Auto: Bora
- Silnik: AQN
Re: Kącik posiadaczy MK4
The quieter you become, the more you are able to hear...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
akumulatory to temat rzeka...niedawno przyjechało do mnie auto na wymianę aku...tzn na sprawdzenie i wyszło, że dętka - czyli wymiana. Aku 3 lata...auto 6 lat - czyli ori aku też padł po trzech latach. Auto nigdy nie widziało mrozu. Pomijam to o czym Sebek mówi...aerometry czy nawet sprawdzanie poziomu elektrolitu odchodzi w zapomnienie a to zdecydowanie zauważalnie przedłużało żywot baterii. Do tego ekologiczne stop starty i mamy co mamy. Jeszcze kilka lat temu widywałem 15sto letnie auta (wtedy były to auta z początku wieku) z fabrycznymi aku...fakt, że te auta nie jeździły w mrozach ale auto z początku postu też nie.
Pamiętam za dzieciaka jak ojciec zimą przynosił aku do domu na noc...ładowanie, sprawdzenie elektrolitu
Z innej beczki...czy kombinował ktoś żeby zmienić sprężyny, tak aby auto stało na założonej wysokości ale żeby mniej siadało po załadowaniu? Z ori sprężyn to raczej nie osiągalne...ale do gwintu dało by się wyliczyć jaka sprężyna ma być i coś dobrać - pytanie jakie będą tego skutki uboczne?
Wsadzcie do Golfa 5 dorosłych, nawet szczupłych osób - robi się citroen. Wsadzcie 4 osoby i załadujcie solidnie bagażnik - robi się motorówka. Jako familijne auto chyba kupię coś z powietrzem z tyłu...ale myślę czy ktoregoś z moich mk4 na gwincie by jakoś nie usztywnić z tyłu. Wiozłem ostatnio w bagażniku w Borze 4 aku, blachę 70x70x14cm, ori zawiad do mk4, ze dwa podnośniki, jakieś kobyłki i kilka innych nielekkich gadżetów. Bagażnik nie był jakoś upchany jak na wyjazd wakacyjny...może z pół objętości ale wagowo trochę było. Auto na max podniesionym gwincie wyglądało jakbym regulacje wycągniał
Pamiętam za dzieciaka jak ojciec zimą przynosił aku do domu na noc...ładowanie, sprawdzenie elektrolitu
Z innej beczki...czy kombinował ktoś żeby zmienić sprężyny, tak aby auto stało na założonej wysokości ale żeby mniej siadało po załadowaniu? Z ori sprężyn to raczej nie osiągalne...ale do gwintu dało by się wyliczyć jaka sprężyna ma być i coś dobrać - pytanie jakie będą tego skutki uboczne?
Wsadzcie do Golfa 5 dorosłych, nawet szczupłych osób - robi się citroen. Wsadzcie 4 osoby i załadujcie solidnie bagażnik - robi się motorówka. Jako familijne auto chyba kupię coś z powietrzem z tyłu...ale myślę czy ktoregoś z moich mk4 na gwincie by jakoś nie usztywnić z tyłu. Wiozłem ostatnio w bagażniku w Borze 4 aku, blachę 70x70x14cm, ori zawiad do mk4, ze dwa podnośniki, jakieś kobyłki i kilka innych nielekkich gadżetów. Bagażnik nie był jakoś upchany jak na wyjazd wakacyjny...może z pół objętości ale wagowo trochę było. Auto na max podniesionym gwincie wyglądało jakbym regulacje wycągniał
Bo ta cała ekosciema to ma tylko prowadzić do większych zysków producentów. Trzeba kupować co chwilę nowe rzeczy i biznes się kręci.
Co do sprężyn to jedynie takie o progresywnej charakterystyce pewnie .
Co do sprężyn to jedynie takie o progresywnej charakterystyce pewnie .
- G0 Karcio
- ..::VWGolfExclusiveEdition::..
- Auto: Był: Volkswagen Golf IV GTI TDI Exclusive
Aktualnie: Brak
W planie: Volkswagen Golf IV VR6 2.8 może 3.2 - Silnik: AHF
U mnie kiedyś też miałem problem z centralnym zamkiem tzn.drzwi kierowcy jak zaryglowalem z pilota to reszta się otwierała i odwrotnie...jak otwierałem kierowcy to reszta zamykała. I to był jedyny problem. Światła wewnątrz i wszystko działało . Aczkolwiek tej usterki nie naprawiłem. Zamek był rozebrany , zimnych lutów się nie dopatrzyłem mimo wszystko jak byk na stole się się je poprawiło .
- Vwolf86
- Ma gadane
- Auto: Golf IV 1.9 TDI alh 3D 2002r.
- Silnik: 1.9
- Kontakt:
Hey. Dokladal ktoś z was kontrolę przepalonej żarówki? Do golfa4
Golf 4 1.9tdi ALH 2002r
Samochód stale doposażany przeze mnie w różne graty. Tylko OEM VW i nie tylko skromny rynek europejski
Samochód stale doposażany przeze mnie w różne graty. Tylko OEM VW i nie tylko skromny rynek europejski
- Vwolf86
- Ma gadane
- Kontakt:
Panel Klimatronika ma podobne wtyczki... Ogólnie VW nie robił w tamtych latach specjalnych różnic we wtyczkachkewinpol pisze: ↑wt sie 30, 2022 18:03Etka pokazuje, że Fabia 1 jak i Octavia 1 mają te same moduły czyli: 6Y6 919 283 A jednak Fabia ma czujniki: 1J0 919 275, a Octavia: 3D0 998 275 A. Także myślę, że moduł 6Y6919283 najpewniej z Octavi 1 będzie współpracował z czujnikami z Fabi 1 o numerze: 1J0 919 275. Orientuje się ktoś czy da się kupić samą brązową wtyczkę do sterownika czujników parkowania, bo większość ofert jest bez tej wtyczki?sebekgolf pisze: ↑wt sie 30, 2022 09:29Raczej nie spodziewałbym się problemów. Nie sądzę aby były różne dla różnych modułów. To podnosiłoby koszta produkcji a VW unika tego jak może (z resztą nie tylko VW).
Obstawiam że 6Y6919283 występował wcześniej niż 6Y6919283A. Najprawdopodobniej zrobili jakąś poprawkę w module (może usunęli fabryczną wadę jak np. w sterownikach silniczków szyb chyba Polówki kiedyś, po cichu zrobili update na płytce bo była wada fabryczna tylko nigdzie o tym oficjalnie nie wspominali bo by się ludzie domagali akcji sewisowej).
Edit: szperając po necie zauważyłem najstarszą datę produkcji 6Y6919283 jako 5 tydzień 2003 roku. Od 6 tygodnia 2003 roku znajduje już 6Y6919283A.
Możesz zawsze poszperać na necie za kompletem sterownika 6Y6919283 wraz z czujnikami, zadzwonić do sprzedającego żeby podał ci numery czujników. Potem zrób to samo dla 6Y6919283A i też niech ci poda numery czujników. Szybko będzie odpowiedź czy są te same.
Golf 4 1.9tdi ALH 2002r
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
niedawno dorabiałem wtyczkę zasilającą do sterownika, to pasowała wtyczka od panelu szyb z drzwi kierowcy
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Udało mi się kupić moduł PDC razem z wtyczką, ale faktycznie wtyczka z Climatronica wygląda identycznie i pewnie taka jest.
Zapraszam na mój kanał Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCNuJ25 ... cWH_n8QIjQ
- Vwolf86
- Ma gadane
- Kontakt:
No mówiłem vag dużo podobnych wtyczek stosuje wszędzie. Np do panelu telematik też wtyczki dobralem, są tam dwie wtyczki po 10 pin każda. I to są wtyczki popularne.
Golf 4 1.9tdi ALH 2002r
-
- Gadatliwa bestia
Panowie mam mentlik z tymi czujnikami, razem z sterownikiem PDC z Fabii 1 sprzedający dorzucił 2 czujniki z Octavii 1 o numerze: 1U0919275 i czy one są zamienne z tymi z Fabi 1: 1J0919275? Oba to czujniki Bosch, wyglądają identycznie, kostki te same. To samo co z wiązką, przykładowa wiązka z A4 B7 o numerze: 8E9971085 wygląda identycznie, ma te same wtyczki do czujników jak i do centralki, kosztuję połowę tego co z Fabi 1 czy Golfa 4, ale nie wiem czy podejdzie?
Zapraszam na mój kanał Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCNuJ25 ... cWH_n8QIjQ
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Waść, podepnij i wypróbuj. Powiem ci tak, do A8 D3 zamek klapy tylnej kosztuje (albo przynajmniej kosztował jak ja potrzebowałem swój ogarnąć) prawie 800zł. Z bodaj Octavii zamek pasuje i kosztował nowy w ASO 170zł. Różnica była taka, że wtyczka pod delikatnie innym kątem przychodziła, co nie przeszkadza. Choć ja finalnie mój stary zamek zregenerowałem.kewinpol pisze: ↑pn wrz 19, 2022 13:45Panowie mam mentlik z tymi czujnikami, razem z sterownikiem PDC z Fabii 1 sprzedający dorzucił 2 czujniki z Octavii 1 o numerze: 1U0919275 i czy one są zamienne z tymi z Fabi 1: 1J0919275? Oba to czujniki Bosch, wyglądają identycznie, kostki te same. To samo co z wiązką, przykładowa wiązka z A4 B7 o numerze: 8E9971085 wygląda identycznie, ma te same wtyczki do czujników jak i do centralki, kosztuję połowę tego co z Fabi 1 czy Golfa 4, ale nie wiem czy podejdzie?
Na prawdę nie sądzę, aby robili inne wiązki i czujniki do Fabii i Octavii. To po prostu byłoby zbyt drogie w produkcji. Ja np. w moim A8 robię AFS II w oparciu o sterowniki z A6. Silniki masz np. różne oznaczenia w Skodzie a inne w VW czy Audi a generalnie są identyczne. Różnią się np. łapą pod alternator bo jest jakoś inaczej odsadzone.
Z resztą, sprzedałem jakieś 2 lata temu zderzak tylny do Passata B5FL wraz z czujnikami i wiązką. Wyglądało to identycznie jak z MK4.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
-
- Gadatliwa bestia
Dzięki wielkie w takim razi kupuję to wiązkę z a4 b7sebekgolf pisze: ↑pn wrz 19, 2022 21:58Waść, podepnij i wypróbuj. Powiem ci tak, do A8 D3 zamek klapy tylnej kosztuje (albo przynajmniej kosztował jak ja potrzebowałem swój ogarnąć) prawie 800zł. Z bodaj Octavii zamek pasuje i kosztował nowy w ASO 170zł. Różnica była taka, że wtyczka pod delikatnie innym kątem przychodziła, co nie przeszkadza. Choć ja finalnie mój stary zamek zregenerowałem.kewinpol pisze: ↑pn wrz 19, 2022 13:45Panowie mam mentlik z tymi czujnikami, razem z sterownikiem PDC z Fabii 1 sprzedający dorzucił 2 czujniki z Octavii 1 o numerze: 1U0919275 i czy one są zamienne z tymi z Fabi 1: 1J0919275? Oba to czujniki Bosch, wyglądają identycznie, kostki te same. To samo co z wiązką, przykładowa wiązka z A4 B7 o numerze: 8E9971085 wygląda identycznie, ma te same wtyczki do czujników jak i do centralki, kosztuję połowę tego co z Fabi 1 czy Golfa 4, ale nie wiem czy podejdzie?
Na prawdę nie sądzę, aby robili inne wiązki i czujniki do Fabii i Octavii. To po prostu byłoby zbyt drogie w produkcji. Ja np. w moim A8 robię AFS II w oparciu o sterowniki z A6. Silniki masz np. różne oznaczenia w Skodzie a inne w VW czy Audi a generalnie są identyczne. Różnią się np. łapą pod alternator bo jest jakoś inaczej odsadzone.
Z resztą, sprzedałem jakieś 2 lata temu zderzak tylny do Passata B5FL wraz z czujnikami i wiązką. Wyglądało to identycznie jak z MK4.
-
- Użytkownik
- Auto: Golf mk4
- Silnik: ALH
- Kontakt:
Ja już mogę podsumować koszty montażu pdc tył i przód: 8 koszyków po 50 zeta sztuka aso, 8 wtyczek do czujników po 25zł, 8 czujników golf 6 po 50zł z używki, sterownik czujników parkowania vw sharan 150zł, 2 razy buzzer po 30zł sztuka, wiązka tył vw Polo 6r, włącznik pdc front sharan na części 50zł i włącznik asr golf 4 tylko dla frontu 20zł, do tego wszystkie nowe piny do wtyczek i przewody. A że zajmuję się doposażaniem nowych vw tego nie liczyłem bo i sam zrobiłem wiązkę zderzaka przód główną wtyczkę do niej że zderzak ściągam jakby to było ori a i jeszcze klej 2 składnikowy z aso 50zł. Dużo chęci i samo zaparcia Dla chętnych mogę wrzucić fotki mam kilka jak robiłem wiązki itd A i zapomniał bym kosztu tylnej dokładki ori pdc nie pamiętam i panel od golfa bifuel nowy classic parts 80zł z przesyłką
- Chrzanek`
- Forum Master
- Kontakt:
Dawno temu ten panel bifuel zamawiałeś?Tygrysq pisze: ↑wt wrz 20, 2022 17:26Ja już mogę podsumować koszty montażu pdc tył i przód: 8 koszyków po 50 zeta sztuka aso, 8 wtyczek do czujników po 25zł, 8 czujników golf 6 po 50zł z używki, sterownik czujników parkowania vw sharan 150zł, 2 razy buzzer po 30zł sztuka, wiązka tył vw Polo 6r, włącznik pdc front sharan na części 50zł i włącznik asr golf 4 tylko dla frontu 20zł, do tego wszystkie nowe piny do wtyczek i przewody. A że zajmuję się doposażaniem nowych vw tego nie liczyłem bo i sam zrobiłem wiązkę zderzaka przód główną wtyczkę do niej że zderzak ściągam jakby to było ori a i jeszcze klej 2 składnikowy z aso 50zł. Dużo chęci i samo zaparcia Dla chętnych mogę wrzucić fotki mam kilka jak robiłem wiązki itd A i zapomniał bym kosztu tylnej dokładki ori pdc nie pamiętam i panel od golfa bifuel nowy classic parts 80zł z przesyłką
Mój sklep internetowy
Kliknij, a zostaniesz przeniesiony do mojego tematu
1.8t 4motion - R32 body - 213HP - oem+
http://bit.ly/sklep-fm_world
Mój sklep internetowy