Garrison pisze: ↑śr lip 25, 2018 21:09
lwlw pisze: ↑śr lip 25, 2018 17:54
No fakt, ale panewek też bym nie wykluczał.
Przy wymianie oleju postaram się tam zajrzeć, jak nie będzie za późno
sebekgolf pisze: ↑śr lip 25, 2018 20:03
Pierwsze pytanie, to czy przy ruszaniu wtrysków doginałeś blaszki na stykach wchodzących na cewki ? Jeśli nie, to zrzucaj dekiel i to zrób, jeśli tak, to sprawdzenie jeszcze raz nie zaszkodzi, najtańsza opcja naprawy i dosłownie 3 minuty żeby zrzucić dekiel.
Druga sprawa, jak już zrzucisz dekiel, to sprawdź czy krzywki nie są podtarte na wzniosie ( to miejsce którym naciska zawory do otwarcia) Nie powinno być widocznych żadnych przełamań pod światło ( jak są podtarte, to to tak widać pod światło, jakbyś miał przełamaną karoserię).
Kiedy wymieniano wtrysk, to auto jeszcze nie było moje, ale biorę styki i wałek pod uwagę. Mam do wymiany uszczelkę pod deklem, więc skorzystam z okazji i sprawdzę naokoło co jest grane. Jedynie mnie nurtuje sprawa, czy faktycznie wtryski nie są zamienne wszystkie ze wszystkimi i trzeba będzie szukać pod konkretnym numerem.
Nie rozumiem o co z tą zamiennością wtrysków Ci chodzi. Wtrysk to wtrysk, czy go wsadzisz w pierwszy cylinder czy w ostatni działać będzie. Masz mieć wsadzone 4 takie same ( to samo oznaczenie, lub inne oznaczenie ale te same parametry wtryskiwacza/końcówki rozpylającej - w różnych latach te same wtryski mogły mieć różne oznaczenie bo np. jeden typ zastępował jakiś inny stary).
boris_kafarrow pisze: ↑czw lip 26, 2018 21:11
Może ktoś miał podobny przypadek. Otóż wymieniane były hamulce i zawieszenie. Po pewnym czasie pojawiło się podczas jazdy, nasilające się przy zakręcie w prawą stronę takie jakby ocieranie, lekkie głuche stukanie. Raz rytmicznie, raz nie, wraz ze wzrostem szybkości trochę szybciej jest to słychać, ale nie tak szybko jak kręci się kolo, ok 1 na pół sekundy. Czy na biegu, czy na luzie, czy z hamulcem wciśniętym cały czas słychać. Myślałem, że plastikowe nadkole ociera gdzies o oponę, ale nie. Ma ktoś jakiś pomysł?
SPrawdź czy nie zapomniałeś tych metalowych nierdzewnych płytek które trzymają klocek żeby nie miał luzu. Może klocek w zakręcie się przesuwa i dotyka tarczy. Ojciec takie coś kiedyś w Seju miał.
wutzger pisze: ↑czw lip 26, 2018 22:01
raz dziala raz nie centralny w tylnych prawych drzwiach (jak nie dziala to tez opuszczanie szyby nie działa), ktos juz sie z tym zmagał i może podpowiedzieć czego szukać?
Pewnie styk się na łączeniu przy słupku gubi ( na słupku przy progu jest montowana kostka od wewnętrznej strony jak mnie pamięć nie myli) albo kable przełamane w przelotce.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/