lwlw pisze:Myślę, że nie gorzej niż na dwumasie, która po rozgrzaniu tłukła mi się na biegu jałowym prawie od początku, czyli prawie 3 lata i 70 tys.
Co do odgłosów sprężynek to naczytałem się, że ludzie to mają nawet w ALH czy ASV i szczerze to byłem na to nastawiony, a tu nie ma nic, chyba, ze głuchy jestem
A przy 6-biegowych w ogóle się da pozbyć dwumasy?
W każdym da się pozbyć dwumasu, pytanie ile monety na stół chcesz położyć. Ja się nad tym zastanawiam ale z innych względów. Póki co nowy dwumas leży tylko założyć trzeba.
flatron1984 pisze:sebekgolf pisze:Ano widzisz, do skrzyń piątek nie ma problemu. Przy mocniejszych motorach i skrzyniach 6 ludzie narzekają na odgłosy dochodzące ze sprężynek tarczy. Pytanie jeszcze jak będzie znosić sztywne koło skrzynia, po mocnym podciągnięciu silnika.
Do 6 też nie ma problemu. Kumpel w ASZ'cie ma 193KM/400Nm, jednomas Valeo, zrobil ok 50tys km i wszystko gra.
50tyś km to niewiele, po za tym mała "próba statystyczna", musiałby się więcej osób wypowiedzieć. Wiesz, jedni robią 50tyś km przez 5 lat, u mnie to 5-6 miesięcy.
Stanley777 pisze:Bo tylko Valeo operuje zamiennikami jeśli chodzi o jednomas stosowany zamiast dwumasu w skrzyniach 6G
Koszt podobno spory, a nie lepiej np dwumas obić Kevlarem?
Pomyliłeś chyba z tarczą sprzęgłową
Nie problemem jest tutaj uślizg. Bo możesz obić czymś lepszym tarczę, choćby dać spiek 4 łopatkowy na którym da się normalnie jeszcze jeździć, albo wzmocnić docisk. Problemem jest to, ile Nm dwumas przeniesie. Ja planuję zrobić skrzynię hybrydową i silnik podciągnąć pod 250KM i pod 500Nm. Niby nie dużo, ale na 6 biegu przy mocno wydłużonych przelożeniach ( do latania typowo na trasach) będzie mocno obciążony. Z drugiej strony wolę stukanie dwumasu usłyszeć np. 30tyś przed jego rozsypaniem się, niż usłyszeć jedno chrupnięcie w trasie i zobaczyć plamę oleju pod skrzynią. Dlatego tak dopytuję o to jak skrzynia znosi przejście na sztywne w perspektywie katowania momentem.
W ogóle to chyba powinienem zmienić auto do klepania po 2-3tyś km na tydzień
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/