OFF topic, czyli wątek o wszystkim i niczym
Moderatorzy: G0 Karcio, zlos, VIP
Re: OFF topic, czyli wątek o wszystkim i niczym
No właśnie problem, bo średnica koła jest inna z przodu niż z tyłu a co za tym idzie prędkości obrotowe kół przy tej samej prędkości auta. A ponieważ oś przednia z tylną są połączone wałem to powstają napięcia, które bierze na siebie haldex. Ja tam bym nie ryzykował z różnymi średnicami kół.
Byly: mk II 1.6D '86, mk II G60 '90, Rallye Golf '89, passat b5 1.8 '99, Passat TSI '11, Volkswagen CC TSI '13, Skoda Octavia RS TSI DSG '14, mk VI GTI Edition 35 '12,
Sa: Mk I vel Kermit '83, mk I cabrio 3.2 V6, Corrado VR6 '94 - "Japoniec", Focus RS mk III '16, Tiguan 2.0 TSI DSG 4Motion '17
Sa: Mk I vel Kermit '83, mk I cabrio 3.2 V6, Corrado VR6 '94 - "Japoniec", Focus RS mk III '16, Tiguan 2.0 TSI DSG 4Motion '17
Fizyka znowu mnie zaskoczyła
2015 - ... Mocy przybywaj?
2010 - 2014 Golf .:R20
2010 - 2014 Golf .:R20
czyli trzeba założyć tak samo zużyte opony.
nawiasem, zna ktoś może ogarnięty warsztat zajmujący się skrzyniami biegów ? Chyba łożyska mi padły..
nawiasem, zna ktoś może ogarnięty warsztat zajmujący się skrzyniami biegów ? Chyba łożyska mi padły..
pytanie do posiadaczy MK7 R - macie osłonę pod silnikiem ?
Mam taką częściową, wygląda jakby jednego elementu brakowało. Mocowania są
Jakiś mechanior na przeglądzie zerowym 'szedł wszystko' po placu i jak zajechał podwoziem o próg zwalniający to mu się kawałek osłony urwał
Byly: mk II 1.6D '86, mk II G60 '90, Rallye Golf '89, passat b5 1.8 '99, Passat TSI '11, Volkswagen CC TSI '13, Skoda Octavia RS TSI DSG '14, mk VI GTI Edition 35 '12,
Albo spadł z lory i założyli co mieli pod ręką... Pewnie od polówki..
Można powiedzieć R400 na giftach!
A jak to jest z Lamborghini Aventadorem który w serii ma przód 19/255/35 tył 20/335/30? Coś się nie zgadza z tego co mówisz.44FG pisze:No właśnie problem, bo średnica koła jest inna z przodu niż z tyłu a co za tym idzie prędkości obrotowe kół przy tej samej prędkości auta. A ponieważ oś przednia z tylną są połączone wałem to powstają napięcia, które bierze na siebie haldex. Ja tam bym nie ryzykował z różnymi średnicami kół.
Golf mk2>Mk4>GTI5>GTI7
Zgadza się. Ale nie we wszystkich przypadkach. Średnica kół i szerokość musi być identyczna w stałych napędach.
Np. Lambo, prosiaki czy x drive'y to dopinane napędy. Dopinane przody.
Np. Lambo, prosiaki czy x drive'y to dopinane napędy. Dopinane przody.
Średnica koła 661,1 mmkorzen88 pisze:19/255/35
709 mmkorzen88 pisze: 20/335/30
Koła nie muszą być tej samej średnicy jeśli napęd jest pod to zrobiony. W ciągnikach 4x4 możesz mieć z tyłu koło 2 razy większe.
Możesz dobrać przełożenia pod różne średnice kół ale wówczas też trzeba zachować odpowiednie wymiary na przód i tył.
To musi być jakoś rozwiązane tam inaczej. Może jakiś dodatkowy mechanizm układzie czy co, bo przy tych rozmiarach co podałeś różnica w predkościach obrotowych obu osi to prawie 10%. Generalnie unikamy jak ognia w syncro czy 4motion różnic w średnicy kół na obu osiach. Różnica w szerokości opon nie boli.korzen88 pisze: A jak to jest z Lamborghini Aventadorem który w serii ma przód 19/255/35 tył 20/335/30? Coś się nie zgadza z tego co mówisz.
W 4motion ale w torsenie. A ten chyba się skończył na pasztecie B5..