W jakim zakresie obrotów najbardziej eko jazda ?
Moderator: Tomek
na benzynie wszystko ok. Mechanik wyjmował mi skrzynie i wkładał inna wiec musiał parę rzeczy z instalacji ( parownik na pewno, czy parę kabelków czy wężyków tez ruszył to już nie wiem) najpierw odmontowac..
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
chłopaki i dziewczyny okres zimowy mamy juz w kraju moje pytanie dotyczące ekonomicznej jazdy: Rano ide na parking auto zasypane. Włączyć silnik niech sobie chodzi na benzynie i odśnieżać 5 min czy najpierw odśnieżyć a później dopiero odpalic ?
Wiadomo ze jest to ssanie przy ktorym lepiej szybciej odpalić i odśnieżać ale slyszalem ze to nieekonomiczne ? to jak wreszcie jest ?:)
kolega na forum mi napisal :
Nieprawda. Samochód na bardzo zimnym silniku pali około 8-krotność normalnej dawki paliwa. Zwykły TDI na postoju pali około 0,7-0,8 l/h. Przez te 10 minut bardziej opłaca się spalić krotność 0,8l/h niż krotność 6l/100km.
a tu znalazlem ze strony o eko jezdzie:
1. Ogranicz grzanie zimnego silnika na postoju
Silnik uruchamiamy, zapinamy pasy, patrzymy w lusterka i ruszamy. Wystarczy kilka sekund pracy silnika na biegu jałowym. Trzeba tylko pamiętać, by od razu nie korzystać z pełnej mocy jednostki. W przypadku nowych samochodów wystarczy 30 sekund, żeby ruszyć w trasę. O ile wnętrze pojazdu nagrzewa się w ciągu ok. 10 minut podczas jazdy, o tyle na postoju nagrzewa się ono aż o 30 proc. dłużej, a przy tym ma niekorzystny wpływ na środowisko naturalne, twoje pieniądze oraz skraca życie silnika samochodu.
I komu tu wierzyc
Wiadomo ze jest to ssanie przy ktorym lepiej szybciej odpalić i odśnieżać ale slyszalem ze to nieekonomiczne ? to jak wreszcie jest ?:)
kolega na forum mi napisal :
Nieprawda. Samochód na bardzo zimnym silniku pali około 8-krotność normalnej dawki paliwa. Zwykły TDI na postoju pali około 0,7-0,8 l/h. Przez te 10 minut bardziej opłaca się spalić krotność 0,8l/h niż krotność 6l/100km.
a tu znalazlem ze strony o eko jezdzie:
1. Ogranicz grzanie zimnego silnika na postoju
Silnik uruchamiamy, zapinamy pasy, patrzymy w lusterka i ruszamy. Wystarczy kilka sekund pracy silnika na biegu jałowym. Trzeba tylko pamiętać, by od razu nie korzystać z pełnej mocy jednostki. W przypadku nowych samochodów wystarczy 30 sekund, żeby ruszyć w trasę. O ile wnętrze pojazdu nagrzewa się w ciągu ok. 10 minut podczas jazdy, o tyle na postoju nagrzewa się ono aż o 30 proc. dłużej, a przy tym ma niekorzystny wpływ na środowisko naturalne, twoje pieniądze oraz skraca życie silnika samochodu.
I komu tu wierzyc
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja tam nie grzeje na postoju... no chyba ze jest -15/-20...
szybkie odśnieżenie auta, lub skrobanie szyb, do środka, odpalać jechać....
nawet w benzyniakach które szybko sie grzeją, zanim zacznie leciec ciepłe powietrze to auto jest zazwyczaj odśnieżone....
co do turbodiesli.... -21 stopni, trzeba było jechać ducato (3.0TD z roku chyba 2007) w trase....
na szybach lód którego skróbać nie szło.... więc pozostało odpalić wóz, wlaczyc dmuchawe i czekać.... po 30minutach wsiadłem do wozu i trzymałem lekko noge na gazie (2000obr/min) zeby coś tam szybciej sie grzało... łacznie po 40minutach pracy silnika wskazówka ledwo co ruszyła do góry, a lód z szyb nie zszedł.... z trudem wyskrobałem okienko tak zeby widziec co przed autem i jechałem bo innej opcji nie było... dopiero po 20minutach jazdy mozna było skrobać szybe...
także grzanie na postoju do dramat (przynajmniej diesli...)
szybkie odśnieżenie auta, lub skrobanie szyb, do środka, odpalać jechać....
nawet w benzyniakach które szybko sie grzeją, zanim zacznie leciec ciepłe powietrze to auto jest zazwyczaj odśnieżone....
co do turbodiesli.... -21 stopni, trzeba było jechać ducato (3.0TD z roku chyba 2007) w trase....
na szybach lód którego skróbać nie szło.... więc pozostało odpalić wóz, wlaczyc dmuchawe i czekać.... po 30minutach wsiadłem do wozu i trzymałem lekko noge na gazie (2000obr/min) zeby coś tam szybciej sie grzało... łacznie po 40minutach pracy silnika wskazówka ledwo co ruszyła do góry, a lód z szyb nie zszedł.... z trudem wyskrobałem okienko tak zeby widziec co przed autem i jechałem bo innej opcji nie było... dopiero po 20minutach jazdy mozna było skrobać szybe...
także grzanie na postoju do dramat (przynajmniej diesli...)
był golf 2 1.3.....
- KamilP
- DieseL PoweR
Dokładnie diesla nie warto tak grzać chodzi wtedy dłużej w niskiej temperaturze oleju bo jak wiadomo na postoju grzeje się baardzo wolno albo prawie i wcale i pracuje na gęstym oleju. Moim zdaniem najlepiej odpalić i po kilku sek (aby tam olej się rozszedł po silniku dokładnie) ruszać
a pod wzgledem ekonomii i spalania na takim LPG ? na postoju moze sie nie zrobi cieplo w aucie ale zawsze temperatura moze dojdzie do tych 30stopni i przelaczy na LPG ? i jazde zaczniemy na gazie wiec taniej niz jadac na benzynie i czekac na przelaczenie ;> tak z ciekawosci wlasnie sie zastanawiam co jest lepsze choc mi na gaz po 1,3km i tak przerzuca wiec nie jest zle az tak ale zawsze mogloby beni jak najmniej palic :)
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
diesla powinno się przynajmniej odpalić moim zdaniem zanim ruszymy przed na trasę. inna jest sprawa w miescie kiedy cały czas silnik jest obciążony (ruszanie hamowanie ruszanie) wtedy szybciutko się nagrzeje.
A ja odpalam na benzynie i zaczynam odsnieżać auto czy skrobac szyby. Gdy skończe wsiadam, jadę około 500-1000m i przełączam na gaz i staram się przy 2200 obrotów zmieniać biegi. A po chwili ciepło leci z kratek i rośnie temperaturka silnika
mkIII: viewtopic.php?f=88&t=460254&p=5542641#p5542641" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
- Acid55555
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja robię codziennie ok 100 km.
Auto garażuję, więc skrobać nie muszę
Wyjeżdżam z garażu, zostawiam odpalone auto, zamykam garaż i jedną bramę, otwieram drugą, ładuję laptopa do golfiny, zamykam dom i fru na uczelnię.
Wtedy po jakiś 3 przejechanych kilometrach przełącza mi się na gaz i powoli zaczyna się robić ciepło w środku
Auto garażuję, więc skrobać nie muszę
Wyjeżdżam z garażu, zostawiam odpalone auto, zamykam garaż i jedną bramę, otwieram drugą, ładuję laptopa do golfiny, zamykam dom i fru na uczelnię.
Wtedy po jakiś 3 przejechanych kilometrach przełącza mi się na gaz i powoli zaczyna się robić ciepło w środku
Ja też garażuję, więc skrobać nie muszę. Według mnie rozgrzewanie silników na postoju to bezsens Ja swój odpalam, poczekam kilkanaście sekund, póki słyszę że pracuje na sucho. Po tych kilkunastu sekundach wyjazd na plac, zamykam wiatę, otwieram bramę, wyjeżdżam, zamykam bramę i odjazd w bardzo spokojny sposób
Ojciec mojej dziewczyny ma Isuzu D-Max z Dieslem 3.0L z turbo i IC. Jak były ostatnie mrozy to samochód nie potrafił się rozgrzać do końca po 45 minutach jazdy po mieście, a na postoju na chodzie nawet się schładzał, zamiast rozgrzewać, albo chociaż trzymać temperaturę. To jest masakra!
Ojciec mojej dziewczyny ma Isuzu D-Max z Dieslem 3.0L z turbo i IC. Jak były ostatnie mrozy to samochód nie potrafił się rozgrzać do końca po 45 minutach jazdy po mieście, a na postoju na chodzie nawet się schładzał, zamiast rozgrzewać, albo chociaż trzymać temperaturę. To jest masakra!
VW Bora 2002r. w dziale "nasze auta"
1.9 TDI ALH
1.9 TDI ALH
- KamilP
- DieseL PoweR
Ale może dzięki temu mniej paliwka spali? Siostra się cieszy że jej mesio szybciej się rozgrzewa, też diesel. No dobra, ale mi dzięki temu spali prawie 2 litry ropy mniej i to jest różnica, przynajmniej dla mniemkmck pisze:To jest masakra!
-
- Gadatliwa bestia
Gdyż?KamilP pisze:Ale może dzięki temu mniej paliwka spali?
I znowu nie czajęKamilP pisze:Siostra się cieszy że jej mesio szybciej się rozgrzewa, też diesel. No dobra, ale mi dzięki temu spali prawie 2 litry ropy mniej i to jest różnica, przynajmniej dla mnie
- KamilP
- DieseL PoweR
Ja to rozumiem tak że mniej paliwa idzie w ciepło więcej w pracę, silnik ma dużą sprawność. A ten siostry mesio więcej spali (nie no fakt sporo większą też budę do ciągania ma) ale szybciej się grzeje gdyż silnik ma mniejszą sprawność i więcej paliwa, energii idzie w ciepło zamiast w pracę TDi palą malutko ale bardzo wolno się grzeją. Ale jak sie mylę to proszę mnie poprawić
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
z tym że palą malutko to bym polemizował....TDi palą malutko ale bardzo wolno się grzeją. Ale jak sie mylę to proszę mnie poprawić
osobiście wole małe benzynki, po minucie leci ciepło a pali tyle co benzyny... (ale pewnie zaraz zostane zjechany)
był golf 2 1.3.....