[wnętrze] kokpity, plastiki, wszelkiego rodzaju tapicerki
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Czyszczenie wnętrza auta i tapicerki, skóry - czym i jak ?
Koledzy bez śmiechu ale znalazłem rewelacyjny środek do jasnych plastików - na ciemnych nie próbowałem bo takiej potrzeby nie było.
To środek w spreju do czyszczenia...kuchni z tesco. Nazywa się Daisy. Jest żółty. Pierwszy raz czyściłem lampkę podsufitki. Całą obudowę szorowałem mydłem i szczotką ale na guzikach też miałem straszny brud od łap. Wiadomo przełączników się w wodę nie wsadzi i pod rękę zakręcił mi się ten środek. Odrobina na szmatkę - bo woda nie pomagała - i po guziku. I szok... brud znika rewelacyjnie, bez szorowania jak z resztą lampki. Później sprawdziłem na podsufitce i uwalonych od lat nikotyną i ogólnym brudem jasnych plastików przy podsufitce. Wcześniej próbowałem to oczyścić innymi sposobami - bez demontażu - i efekt był taki, ze robiły się tylko mazy i wszystko wyglądało jeszcze gorzej. Spsikanie tym środkiem i przetarcie szmatką i jest jak z fabryki. Środek nic nie zrobił fotelom na które okazjonalnie skapywał - bo nie załowałem tej chemii. Ma może nie najszczęśliwszy zapach. Cena za opakowanie koło 0.5 l 4,99 zł brutto.
To środek w spreju do czyszczenia...kuchni z tesco. Nazywa się Daisy. Jest żółty. Pierwszy raz czyściłem lampkę podsufitki. Całą obudowę szorowałem mydłem i szczotką ale na guzikach też miałem straszny brud od łap. Wiadomo przełączników się w wodę nie wsadzi i pod rękę zakręcił mi się ten środek. Odrobina na szmatkę - bo woda nie pomagała - i po guziku. I szok... brud znika rewelacyjnie, bez szorowania jak z resztą lampki. Później sprawdziłem na podsufitce i uwalonych od lat nikotyną i ogólnym brudem jasnych plastików przy podsufitce. Wcześniej próbowałem to oczyścić innymi sposobami - bez demontażu - i efekt był taki, ze robiły się tylko mazy i wszystko wyglądało jeszcze gorzej. Spsikanie tym środkiem i przetarcie szmatką i jest jak z fabryki. Środek nic nie zrobił fotelom na które okazjonalnie skapywał - bo nie załowałem tej chemii. Ma może nie najszczęśliwszy zapach. Cena za opakowanie koło 0.5 l 4,99 zł brutto.
Z czystym sumienie mogę polecić szampon Turtle Nano. Świetnie usuwa brud który do tej pory musiałem mocno ścierać, a tym szamponem wystarczy lekko przetrzeć, do nie zostają po nim zacieki jak już woda wyschnie.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Witam wszystkich serdecznie!! Jestem tu nowy, ale nie ważne.
Pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami z zakresu czyszczenia wozu.
Tak więc zawsze po kupnie "nowego" auta podczas pięknego słonecznego dnia wybebeszam środek swojego wozu i czyszczę.
Plastiki na pierwszy raz traktuję pianką (niestety nie pamiętam jej nazwy) natomiast po pierwszym porządnym czyszczeniu co pewien czas przecieram nawilżonymi chusteczkami dla dzieci (tak to te którymi najczęściej wyciera się du...ę) Jak dla mnie efekt wyśmienity poniewaz wycierają kurz nie pozostawiają smug i NIE NABŁYSZCZAJĄ plastiki są matowe jak nówki anie tłuste i klejące od plaka jak ze szrotu. Zazwyczaj kupuje te troszkę lepsze firmowe choć raz zdarzyło mi się że zostawiały delikatne białe kłaczki.
Co do siedzeń to raczej nie nie będę oryginalny szoruję Vanishem a później odpalam odkurzacz i wyciągam brudy. Ewentualnie przy bardzo mocnych zabrudzeniach typu smary farby kleje itp,itd używam (i tu być może nowość) ULTRAMED lub inny PŁYN DO MYCIA SILNIKÓW spryskuje zabrudzone miejsca czekam kilka minut i bardzo miękką szczoteczką powoli usuwam zabrudzenia. Później okdurzacz i jazda.
W przypadku podsufitki ( a w golfie to ustrojstwo przynajmniej w każdym z mioch poprzednich gofrów tak było że wystarczyło delikatne zmoczenie i mokre miejsce opadało, zwisało) Jednak od jakiegoś czasu stosuje vanish zmieszany ze środkiem do prania firan (FIRAN TAKIE JAK LUDZIE MAJĄ W DOMACH W OKNACH) do tego biorę firanę (taką z okna) zgniatam w coś na kształt kuli i moczę w uprzednio przygotowanej miksturze po czym wykręcam firane sposobem ręcznym (po domowemu mówiąc) i jadę po podsufitce na koniec po przeczyszczeniu całej podsufitki bardzo delikatnie wilgotną ściereczką (najlepiej z mikrofazy) wycieram podsufitkę. Efekt po wyschnięci JAK NOWA!!
Jeśli macie jakieś pytania piszcie dzwońcie postaram się w miarę swoich możliwości i umiejętności pomóc.
Pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami z zakresu czyszczenia wozu.
Tak więc zawsze po kupnie "nowego" auta podczas pięknego słonecznego dnia wybebeszam środek swojego wozu i czyszczę.
Plastiki na pierwszy raz traktuję pianką (niestety nie pamiętam jej nazwy) natomiast po pierwszym porządnym czyszczeniu co pewien czas przecieram nawilżonymi chusteczkami dla dzieci (tak to te którymi najczęściej wyciera się du...ę) Jak dla mnie efekt wyśmienity poniewaz wycierają kurz nie pozostawiają smug i NIE NABŁYSZCZAJĄ plastiki są matowe jak nówki anie tłuste i klejące od plaka jak ze szrotu. Zazwyczaj kupuje te troszkę lepsze firmowe choć raz zdarzyło mi się że zostawiały delikatne białe kłaczki.
Co do siedzeń to raczej nie nie będę oryginalny szoruję Vanishem a później odpalam odkurzacz i wyciągam brudy. Ewentualnie przy bardzo mocnych zabrudzeniach typu smary farby kleje itp,itd używam (i tu być może nowość) ULTRAMED lub inny PŁYN DO MYCIA SILNIKÓW spryskuje zabrudzone miejsca czekam kilka minut i bardzo miękką szczoteczką powoli usuwam zabrudzenia. Później okdurzacz i jazda.
W przypadku podsufitki ( a w golfie to ustrojstwo przynajmniej w każdym z mioch poprzednich gofrów tak było że wystarczyło delikatne zmoczenie i mokre miejsce opadało, zwisało) Jednak od jakiegoś czasu stosuje vanish zmieszany ze środkiem do prania firan (FIRAN TAKIE JAK LUDZIE MAJĄ W DOMACH W OKNACH) do tego biorę firanę (taką z okna) zgniatam w coś na kształt kuli i moczę w uprzednio przygotowanej miksturze po czym wykręcam firane sposobem ręcznym (po domowemu mówiąc) i jadę po podsufitce na koniec po przeczyszczeniu całej podsufitki bardzo delikatnie wilgotną ściereczką (najlepiej z mikrofazy) wycieram podsufitkę. Efekt po wyschnięci JAK NOWA!!
Jeśli macie jakieś pytania piszcie dzwońcie postaram się w miarę swoich możliwości i umiejętności pomóc.
- Golfiarz MK2
- Gadatliwa bestia
Pianka KENT- świetnie czyści, (nawet nikotyne) i pozostawia przyjemny zapach. Stosuje się do czyszczenia podsufitek, tapicerki, dywaników,szyb itd. Kiedy poraz pierwszy potraktowałem golfika tą pianką okazało się,że plastiki boczne przy klapie bagaznika nie są kremowe a prawie białe-tak zciekała z nich nikotyna, podsufitke też pięknie wyczyściła ale wiadomo,że jak ktoś kiedyś palił w aucie to nigdy nie da się wyczyścić do końca. Aktualnie używam profilaktycznie do odświeżania auta, zwłaszcza jak robię gruntowne sprzątanie.Pozatym taki preparat (niepamiętam nazwy) "usuwa trudne zabrudzenia",Jest to płyn w butelce coś na wzór mr masela, tyle,że czarna a na środku ma eliptyczną naklejkę z wizerunkiem fotela. Do wykończenia prac PLAK- wanilia nabłyszczający do deski rozdzielczej(ja używam co 2 tygodnie) ale świetnie nabłyszcza wszystkie wewnętrzne plastiki, łącznie z obudowami zawiasów do składania tylnej kanapy i plastików na słupkach, progach etc.. Na deser pozostaje PLAK "odświerza nawiewy"
Czysta droga przed sobą i MK 2, czy jest coś piękniejszego?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=370964" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam brewkę do grilla na 4 lampy
Filmik o moim http://www.youtube.com/watch?v=vgbp54UbDQY" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=370964" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam brewkę do grilla na 4 lampy
Filmik o moim http://www.youtube.com/watch?v=vgbp54UbDQY" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Czyszczenie wnętrza auta i tapicerki, skóry - czym i jak
A ja mam pytanie pewnie każdy wie jak ładnie pachną nowe skóry w vw i audi. Mercedes, bmw i cała reszta ma już inny zapach. Ciekawi mnie to że niekiedy w paro letnich samochodach też jest jeszcze ten zapach, i ciekawi mnie skąd on się bierze?? Czy to właśnie jakieś oryginalne kremy itp, itd czy po prostu zapach świeżej skóry.
A ja mam pytanie pewnie każdy wie jak ładnie pachną nowe skóry w vw i audi. Mercedes, bmw i cała reszta ma już inny zapach. Ciekawi mnie to że niekiedy w paro letnich samochodach też jest jeszcze ten zapach, i ciekawi mnie skąd on się bierze?? Czy to właśnie jakieś oryginalne kremy itp, itd czy po prostu zapach świeżej skóry.
Gliptone po 5 miesiącach od czyszczenia ludzie wsiadający do auta twierdzą że "śmierdzi skórą"ciulalla pisze:A ja mam pytanie pewnie każdy wie jak ładnie pachną nowe skóry w vw i audi. Mercedes, bmw i cała reszta ma już inny zapach. Ciekawi mnie to że niekiedy w paro letnich samochodach też jest jeszcze ten zapach, i ciekawi mnie skąd on się bierze?? Czy to właśnie jakieś oryginalne kremy itp, itd czy po prostu zapach świeżej skóry.
RED MEXICANA by uPiter
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2755683#2755683
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2755683#2755683
czyli jak zrobię skóry tym produktem Gliptone to będą pachnieć jak nowe??
Płyn hamulcowy w wersji dla hardkorów (ale takie bardzo ciężkie zabrudzenia)
OPEL - Ohne Power Ewig Letzter
Kontrust, o co chodzi z tym płynem hamulcowym ?
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Też można czyścić tylko to wersja dla hardkorów i weteranów (znam pewien przypadek czyszczenia skóry czymś takim), ale jednak przypomniało mi się że są takie droooogiee kosmetyki do każdej skóry (jakiś płyn włoskiej czy siakejś marki) ale to już dlaaa bardzooo dużego portfelaGawior pisze:Kontrust, o co chodzi z tym płynem hamulcowym ?
OPEL - Ohne Power Ewig Letzter
Brudna, jasna tapicerka skórzano-plastikowa. Do czyszczenia użyty Super koncentrat do tapicerek i plastików od CARVALET http://www.carvalet.pl/sklep1/product_i ... ucts_id=88
- barteKKK03
- V.I.P.
Środek do zmiękczenia i odświeżenia tapicerki skórzanej
Jak w temacie... skóra jest już wiekowa i niestety zrobiła się twarda, zaczęła pękać... jaki najlepszy środek do przywrócenia jej elastyczności?
Ładny kolor, zapach itp to sprawa drugorzędna
Ładny kolor, zapach itp to sprawa drugorzędna
- Biznes-Golf
- Nowicjusz
Środek do zmiękczenia i odświeżenia tapicerki skórzanej
Proponuję najpierw wymyc dobrze skórę mydłem szarym tzn rozpuscic mydło w wiaderku z ciepłą wodą i wymyc skóre szmatką (miękką)
Później można nałożyc http://allegro.pl/turtle-wax-platinum-m ... 27440.html
W golfie mam alcantare, ale w innym aucie mam śliską skórę i tam to zdaje egzamin tylko że myje skórę mydłem i tym płynem raz w miesiącu.
A co do tego środka to wystarczy go rozprowadzic na fotele i poczekac aż wyschnie.
Później można nałożyc http://allegro.pl/turtle-wax-platinum-m ... 27440.html
W golfie mam alcantare, ale w innym aucie mam śliską skórę i tam to zdaje egzamin tylko że myje skórę mydłem i tym płynem raz w miesiącu.
A co do tego środka to wystarczy go rozprowadzic na fotele i poczekac aż wyschnie.