Wasze prace CAR SPA przy autach ( uwaga, dużo zdjęć )
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Jak nigdy się bawiłeś w korekty, a detailing Cię nie pociąga, to AIO będzie najlepszym rozwiązaniem. Weź Autobrite Cherry Glaze i będziesz zadowolony. Nawet kładąc na bogato, na kilka aplikacji spokojnie wystarczy
Ma być po prostu lepiej niż jest - to już będzie super.
Dobra, wezmę coś niedużego z tych AiO które zaproponowałeś.
Jak już się zabiorę to zrobię sesję porównawczą przed i po - zobaczymy co wyjdzie
A jeszcze technicznie: nakładamy gąbką a do polerowania ? Te futerka czy jest coś lepszego ? Bo one się dość szybko zalepiają kitem i po zawodach - trzeba prać i czekać aż wyschną - mam chyba ze 3 sztuki ale ...
Po wszystkim karcherem umyć żeby ten pył z pasty wypłukać ?
Dobra, wezmę coś niedużego z tych AiO które zaproponowałeś.
Jak już się zabiorę to zrobię sesję porównawczą przed i po - zobaczymy co wyjdzie
A jeszcze technicznie: nakładamy gąbką a do polerowania ? Te futerka czy jest coś lepszego ? Bo one się dość szybko zalepiają kitem i po zawodach - trzeba prać i czekać aż wyschną - mam chyba ze 3 sztuki ale ...
Po wszystkim karcherem umyć żeby ten pył z pasty wypłukać ?
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Piasek,
bez urazy ale po raz kolejny udowodniłeś że twoja wiedza o detailngu naprawdę raczkuje
nikt sie z tym nie rodzi ja wiem ... ale dla przykłądu ciężko jechać samochodem jak nie wiesz które to sprzęgło a które to gaz
AiO to zupełnie inna filozofia bo polerujesz wg. prawideł czyli jak pisałem 3-5 fasolek i lepiej dac mniej i dołożyć lub zrobić mniejszy kwadrat niz przedobrzyć.
Futerka o których piszesz są bardzo dobrym materiałem ale jak ze wszystkim trzeba sie nauczyć się nim pracować, z twojego opisu wynika jasno że nakładałeś za dużo pasty
futro to futro pyli jak szalone ale odpowiedno traktowane spokojnie zrobi jedno całe auto.
idąc dalej futro to bardzo agresywna forma ''cięcia'' lakieru... konia z rzędem komuś kto umie wypolerować auto futrem nie zostawiając hologramów ale w twoim przypadku to nie tędy droga bo AiO to nie pasta Cuting - polishing- finish w jednym bo takich cudów nie ma ... ok zaraz mi ktoś wyciągnie ... są ... ale to nie na poziomie finansowym który preferuje kolega ...
idac dalej bierzesz AiO pad polerujący i ogień i nic więcej z tego produktu nie wyciągniesz po pełnym wypracowaniu jeśli efekt Cie nie zadowoli, choć wątpię to zostaje ci 3 etapowa korekta ale za ''5zł'' nie ogonisz
bez urazy ale po raz kolejny udowodniłeś że twoja wiedza o detailngu naprawdę raczkuje
nikt sie z tym nie rodzi ja wiem ... ale dla przykłądu ciężko jechać samochodem jak nie wiesz które to sprzęgło a które to gaz
AiO to zupełnie inna filozofia bo polerujesz wg. prawideł czyli jak pisałem 3-5 fasolek i lepiej dac mniej i dołożyć lub zrobić mniejszy kwadrat niz przedobrzyć.
Futerka o których piszesz są bardzo dobrym materiałem ale jak ze wszystkim trzeba sie nauczyć się nim pracować, z twojego opisu wynika jasno że nakładałeś za dużo pasty
futro to futro pyli jak szalone ale odpowiedno traktowane spokojnie zrobi jedno całe auto.
idąc dalej futro to bardzo agresywna forma ''cięcia'' lakieru... konia z rzędem komuś kto umie wypolerować auto futrem nie zostawiając hologramów ale w twoim przypadku to nie tędy droga bo AiO to nie pasta Cuting - polishing- finish w jednym bo takich cudów nie ma ... ok zaraz mi ktoś wyciągnie ... są ... ale to nie na poziomie finansowym który preferuje kolega ...
idac dalej bierzesz AiO pad polerujący i ogień i nic więcej z tego produktu nie wyciągniesz po pełnym wypracowaniu jeśli efekt Cie nie zadowoli, choć wątpię to zostaje ci 3 etapowa korekta ale za ''5zł'' nie ogonisz
http://carsdetailing.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
traktuje to jako komplement bo dotychczas uważałem że jest co najwyżej na poziomie embrionalnymgusiak11 pisze:bez urazy ale po raz kolejny udowodniłeś że twoja wiedza o detailngu naprawdę raczkuje
Pamiętaj że rozmawiasz z kimś kto auto myje raz na kwartał w bezdotykowej za 8-10zł jak już w bocznych szybach niewiele widać
A najlepszy "wosk" to ten na mokro z Plaka bo w około 20 min machnie całe auto i jako-tako wygląda
co nietrudno wywnioskować z moich zmartwień dlaczego 1L butelka za 200zł na jedno auto kiedy Wy 250ml butelczyną robicie 20 autgusiak11 pisze:nakładałeś za dużo pasty
Z tego co piszesz to popełniałem największy możliwy błąd a w zasadzie dwa:
1) ogromne przedawkowanie pasty - pół litrowej butelki zużywałem 2/3 na średniej wielkości auto w sedanie
2) pacykowałem całe na raz i podobnie potem całe na raz polerowałem - znaczy próbowałem bo po zrobieniu maski, dachu i ze 2 elementów skończyły mi sie 3 polerskie futerka które wymagały prania i suszenia
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Piasek pisze:co nietrudno wywnioskować z moich zmartwień dlaczego 1L butelka za 200zł na jedno auto kiedy Wy 250ml butelczyną robicie 20 aut
Z tego co piszesz to popełniałem największy możliwy błąd a w zasadzie dwa:
1) ogromne przedawkowanie pasty - pół litrowej butelki zużywałem 2/3 na średniej wielkości auto w sedanie
2) pacykowałem całe na raz i podobnie potem całe na raz polerowałem - znaczy próbowałem bo po zrobieniu maski, dachu i ze 2 elementów skończyły mi sie 3 polerskie futerka które wymagały prania i suszenia
spotkałem sie z różnymi teoriami, mistrza ma koleś co nie starczyło mu 1l fast cut 3M-a na wypolerowanie xantii, ale powiem Ci że jesteś w ''czołówce''
http://carsdetailing.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Bo niektórzy myślą, że im więcej tym lepiej. Ja znam jednego gościa, któremu standardowa puszka coli wystarczyła tylko na jedno auto (ford focus) . Potem narzekał, że badziewie bo ciężko to było wypolerować
Przed zimą chciałbym użyć wosku soft99 fusso coat.
Będzie mycie, glinkowanie i polerka.
Czy po polerce użyć przed tym woskiem samego cleanera? Czy cleaner + IPA?
Będzie mycie, glinkowanie i polerka.
Czy po polerce użyć przed tym woskiem samego cleanera? Czy cleaner + IPA?
GTB...
- maciejowyyy
- Mały gagatek
Geon Prep. Drogi, ale będzie piękny jałowy lakier, taki który lubi Fusso.
Szukam polerki dla siebie żeby sobie felgi polerowac i auto proszę porade
Było : 1.9 AJM 3d
Jest : 1.8T AUQ 5d
Jest : 1.8T AUQ 5d