u mnie było podobnie. w zeszłym roku ( na ciśnieniu 0,8 ) jak szedłem na maxa to sie nawet wentylator włączałRapix pisze:ak po zwiekszeniu cisnienia doładowania i dawki paliwa zachowywała sie temperatura wody? Nic nie wzrosło itp.? Czy moze jednak?
Bo u mnie jest tak:
jak jade tak do 100/110 to trzyma tak 90... jak jade juz 120/140 to wzrasta tak do 95 i raczej trzyma chyba ze dłuzej 160 lece to troszke wyzej tak 97...
Wymiatajace 1.6 TD z Polski
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
Witam!
jeśli juz o temperatyrze to u mnie tak do 160 przy ciągłej jeździe jest milimetr przed połową ale już powyżej 170 zaczyna wzrastać za połowę. jestem w 90-ciu procentach przekonany że to gorący olej poprzez chłodniczkę oleju podgrzewa wodę - odwrotnie niz powinien. Chłodnica wody w SB jest dość duża więc powinna sobie poradzić z chłodzeniem silnika. Szukam właś nie takiej chłodnicy zewnętrznej jak było w MK1 GTI - mała chłodnica oleju umieszczona obok chłodnicy wody. W SB jest natrysk na denka tłoków i tam najbardziej olej się nagrzewa a przy dużych prędkościach obciążenie silnika jest największe i olej nagrzewa się grubo ponad 120'C.
Pozdrawiam i zmykam oglądnąć jeszcze zmagania kierowców na rajdzie ELMOT zaraz koło Świdnicy.
jeśli juz o temperatyrze to u mnie tak do 160 przy ciągłej jeździe jest milimetr przed połową ale już powyżej 170 zaczyna wzrastać za połowę. jestem w 90-ciu procentach przekonany że to gorący olej poprzez chłodniczkę oleju podgrzewa wodę - odwrotnie niz powinien. Chłodnica wody w SB jest dość duża więc powinna sobie poradzić z chłodzeniem silnika. Szukam właś nie takiej chłodnicy zewnętrznej jak było w MK1 GTI - mała chłodnica oleju umieszczona obok chłodnicy wody. W SB jest natrysk na denka tłoków i tam najbardziej olej się nagrzewa a przy dużych prędkościach obciążenie silnika jest największe i olej nagrzewa się grubo ponad 120'C.
Pozdrawiam i zmykam oglądnąć jeszcze zmagania kierowców na rajdzie ELMOT zaraz koło Świdnicy.
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
u mnie tez podobnie, ale nie doprowadzam do takiej temperatury. Jesli temperatura wody tak rosnie to ciekawe co sie w tym czasie dzieje z temp. oleju oraz co wazniejsze z EGT... Stare TD to niestety nie wyscigowki, trzeba jezdzic delikatnie i miec oko na wszystko. Delikatnie w sensie nie 100% czasu z pedalem w podlodze, trzeba dawac czasem odpoczac silnikowi
[ Dodano: Sob Maj 06, 2006 5:56 pm ]
kolega ventil napisal wczesniej tez sie zastanawialem nad zewnetrzna chlodniczka oleju. Mozna czasem taka wyrwac a i montaz nie jest trudny
[ Dodano: Sob Maj 06, 2006 5:56 pm ]
kolega ventil napisal wczesniej tez sie zastanawialem nad zewnetrzna chlodniczka oleju. Mozna czasem taka wyrwac a i montaz nie jest trudny
witam
również obok passata b3 posiadam w swoim "garażu" golfika GTD rok 86 i też za obserwowałem że temperatura znacznie wzrasta po przekroczeniu 160km/h a i jeszcze z informacji zasłyszanych od znajomego z warsztatu przy takiej bądź co bądź wysilonej jeździe powinno się utrzymywaś minimalny stan oleju... ze względu na jego ciśnienie i co za tym idzie nadmierne zużycie przez turbinę...
pozdrawiam wszystkich uczestników forum
również obok passata b3 posiadam w swoim "garażu" golfika GTD rok 86 i też za obserwowałem że temperatura znacznie wzrasta po przekroczeniu 160km/h a i jeszcze z informacji zasłyszanych od znajomego z warsztatu przy takiej bądź co bądź wysilonej jeździe powinno się utrzymywaś minimalny stan oleju... ze względu na jego ciśnienie i co za tym idzie nadmierne zużycie przez turbinę...
pozdrawiam wszystkich uczestników forum
W układzie smarowania silnika BMW F1 V10 jest 5,5 litra oleju, którego część znajduje się w zbiorniku uzupełniającym. Kierowca może uzupełnić olej w układzie smarowania podczas jazdy poprzez włączenie odpowiedniego przycisku, gdy kierownictwo teamu mu to nakaże. Chodzi m. in. o to, aby przez cały czas w silniku znajdowała się minimalna ilość oleju, co ogranicza powstawanie strat na skutek zawirowań cieczy. W skrzyni biegów znajduje się około 1 litra oleju.gerber25 pisze: z informacji zasłyszanych od znajomego z warsztatu przy takiej bądź co bądź wysilonej jeździe powinno się utrzymywaś minimalny stan oleju... ze względu na jego ciśnienie i co za tym idzie nadmierne zużycie przez turbinę...
Silnik BMW Formuły 1 zużywa około 1 litra oleju Castrol na 100 km.
http://www.zss.pl/~moto/www_prace_dyplo ... _oleje.htm
to tak na małe OT
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
Rapix, zamontowales go w dobrym kierunku? ostroznie z tymi testami, bo 1,4 to jest sporo jak na T2. Mozliwe ze MBC zamontowales druga strona i calkowicie blokuje przeplyw powietrza do zaworu sterujacego wastegate i cisnienie ciagle rosnie... sprawdz to
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
- Rapix
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
no nie wiem wkrece go dzis do konca i zobacze jak to nie to, to jutro przełoze przewody i zobaczymy po za tym musze dawke mu podniesc bo przyrost był wiecej niz mizerny ale nie od dzis wiadomo ze moc sie z powietrza samego nie bierze... ale to jutro dzis przy niedzieli nie chce mi sie.... co najwyzej fotki zrobie i wrzuce... pózniej
jest kilka problemów : po 1 jakiej wielkości i od czego żeby sie dało jakoś przymocować-no chyba że chcesz ekstremalnie duży to trza i tak przebudować przód , po 2 zależy w które miejsce ( najlepiej na przód przed chłodnice ) , po 3 rury do podłączenia, najlepiej kwasówka odpowiednio powyginana ( u mnie z braku kasy i materiałów proste rury są z castoramy, pierwotnie jako maszt antenowy, połączone kolankami ze wzmocnionej gumy ) a koszty zależą od planu. mnie wszystko kosztowało 150 zł i troche czasu
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
- szerszeniak
- Użytkownik
- Kontakt:
Rapix, MBc podłanczasz tak ze wyjście z boku idzie do turbiny a z dołu do dolotu powinienes go rozkrecic wtedy cisnienie spada przy max rozkrencenu powietrze poprostu przelatuje ale doładowanie wzrasta itak ok 0,1-0,2bar dlatego ze jest w nim dziurka która powoduje zmniejszenie ciśnienia na doprowadzeniu do zaworu upustowego w turbinie. gadałem z tym od zaworów i prawdopodobne jest ze źle załorzyłes ja jutro kupuje tn zaworek moze przed majówka
sprzedam pompe wtryskową 1,6TD silnik SB
felgi 15" BBS i całe auto http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1942956
felgi 15" BBS i całe auto http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1942956
aha czyli troche dlubaniny jest....to jednak bede szukal z intercoolerem bo nie mam garazu w zawizku z tym nie ma gdzie pokombinowac zabardzo a pozniej coolera mozna sobie zalozyc wiekszego jakby coCinek pisze:jest kilka problemów : po 1 jakiej wielkości i od czego żeby sie dało jakoś przymocować-no chyba że chcesz ekstremalnie duży to trza i tak przebudować przód , po 2 zależy w które miejsce ( najlepiej na przód przed chłodnice ) , po 3 rury do podłączenia, najlepiej kwasówka odpowiednio powyginana ( u mnie z braku kasy i materiałów proste rury są z castoramy, pierwotnie jako maszt antenowy, połączone kolankami ze wzmocnionej gumy ) a koszty zależą od planu. mnie wszystko kosztowało 150 zł i troche czasu