Ile kto wyciągnął z silnika AAZ
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Ja zrobiłem kapitalny remont 1.9 TD do mojego mk2
Blok ibiza 1Y
Głowica z vw T4 1.9 TD (bez żadnych pęknięć i spawania)
Wał korby panewki z 1Z
tłoki AAZ z pierścieniami goetze'a
Turbo TD04-13T Po regeneracji (uszczelnienie bo takto )
Skrzynia ASD
półosie z corrado
kolektor AWX
sprzęgło jednomas z 1Z z lekkim zamachem
Pompa AAZ 10mm z gov modem
rozrusznik TDI
heble przód z g60 280
osprzęt silnika na maxa wykorzystany z 1.6 SB (wtryski, wspomaganie alternator itp) Pytanie co do gibającego koła pasowego czy przy wykorzystaniu wału tdi i pasowego z 1.6 pozbędę się tego problemu?
wszystkie uszczelki wymienione na nowe węże, spływy, rurki itp...
zalane będzie olejem valvo 5w50
filtry mahle knecht
generalnie starałem się wszystko trzymać na jakości i jak myślicie ile z takiego setu wyciągnąć?
Blok ibiza 1Y
Głowica z vw T4 1.9 TD (bez żadnych pęknięć i spawania)
Wał korby panewki z 1Z
tłoki AAZ z pierścieniami goetze'a
Turbo TD04-13T Po regeneracji (uszczelnienie bo takto )
Skrzynia ASD
półosie z corrado
kolektor AWX
sprzęgło jednomas z 1Z z lekkim zamachem
Pompa AAZ 10mm z gov modem
rozrusznik TDI
heble przód z g60 280
osprzęt silnika na maxa wykorzystany z 1.6 SB (wtryski, wspomaganie alternator itp) Pytanie co do gibającego koła pasowego czy przy wykorzystaniu wału tdi i pasowego z 1.6 pozbędę się tego problemu?
wszystkie uszczelki wymienione na nowe węże, spływy, rurki itp...
zalane będzie olejem valvo 5w50
filtry mahle knecht
generalnie starałem się wszystko trzymać na jakości i jak myślicie ile z takiego setu wyciągnąć?
Tuning D/TD/MTDI? Pisz PW.
marcinas1983, lekki zamach nie pogarsza momentu obrotowego juz po pelnym zasprzegleniu, ale powoduje znacznie wieksze nasilenie, drgan przenoszonych przez sprzeglo i pogarsza mozliwosci przeniesienia momentu obrotowego, jak rowniez silnik pracuje na wolnych nieco niestabilnie, ale jezdzi sie przyjemnie pod waronkiem ze nie obciazamy jazda na pod gore na 4 czy 5 biegu silnika poniezej 1800rpm.
Ja mialem i nie narzekalem.
Z checia kiedys bym wrocil do tego, w aat mam zamach od NG i tez sie zastanawiam czy go jeszcze mocniej nie odelzyc ale juz teraz skrzynka rechocze.
Ja mialem i nie narzekalem.
Z checia kiedys bym wrocil do tego, w aat mam zamach od NG i tez sie zastanawiam czy go jeszcze mocniej nie odelzyc ale juz teraz skrzynka rechocze.
arwam,
Czy to jest ten zamach opisywany który ja posiadam?
Czy to jest ten zamach opisywany który ja posiadam?
No to zobaczymy jak mi się będzie na nim śmigać ale te nierówne obroty trochę mnie zaniepokoiły.
Havan, niechodzi o to ze silnik bedzie nie rowno pracowal, tylko jakby ci to powiedziec, spada rownomiern8sc predkosci obrotowej, w poszczegolnych obrotach, ty to odczuwasz jako grzechoczace sprenzynki w sprzegle.
Witam, szukam kogoś kto sprzeda i zalozy mi pin do pompy w silniku AAZ oraz podkręci troszkę samą pompę wtryskową bo nie chcę się za to sam zabierać bo zawsze coś po moich ingerencjach nie działa
Dodatkowo jest jeszcze mozliwośc że na mojej pompie jest blokada i wymiana pinu od 1.6 TD nic nie daje i ja nie wiem gdzie ona jest, a czytałem ten temat tu na forum.
Fajnie by było, jak by ktoś był z okolic Gdańska bo ja sam jestem z Pruszcza Gdańskiego
Dodatkowo jest jeszcze mozliwośc że na mojej pompie jest blokada i wymiana pinu od 1.6 TD nic nie daje i ja nie wiem gdzie ona jest, a czytałem ten temat tu na forum.
Fajnie by było, jak by ktoś był z okolic Gdańska bo ja sam jestem z Pruszcza Gdańskiego
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Może masz eco pompę i trzeba zmienić całą górę.Byku84 pisze:na mojej pompie jest blokada i wymiana pinu od 1.6 TD nic nie daje i ja nie wiem gdzie ona jest
Re: Ile kto wyciągnął z silnika AAZ
Mam fotke ale pompy dokładnie nie widać, chyba że "dobre oko" powie mi co to za pompa bo chciałbym kupić niebawem ten pin lub całą górę z pompy od mk2 1.6 TD
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jeśli mnie oko nie myli to pompa jest półelektroniczna, Tobie raczej nie przydatna, chyba że szukasz dawcy fali 600 do przeróbki pompy na większą.
ale z tej pompy to praktycznie tylko góra, z LDa się nadaje i fala, tłoko-rozdzielacz, już by pasował inny
ale z tej pompy to praktycznie tylko góra, z LDa się nadaje i fala, tłoko-rozdzielacz, już by pasował inny
do pompy dochodzi kabelek i jak kiedyś przez przypadek go zerwałem to Golfik nie chciał zapalićarwam pisze:jeśli mnie oko nie myli to pompa jest półelektroniczna, Tobie raczej nie przydatna, chyba że szukasz dawcy fali 600 do przeróbki pompy na większą.
Mówiąc wprost to pin z mk2 będzie pasować? sam pin? czy wymiana góry pompy wchodzi w grę?
W wymiane tłoko-rozdzielacza raczej nie chcę się bawić
Tak, wnioskuję, że golf po 95r. pin z mk2 podchodzi. Pompa półelektroniczna jest podobna do zwykłych jeśli chodzi o dodawanie dodatkowych koników.
BBI Squad
dzięki bardzo,Antonio92 pisze:Tak, wnioskuję, że golf po 95r. pin z mk2 podchodzi. Pompa półelektroniczna jest podobna do zwykłych jeśli chodzi o dodawanie dodatkowych koników.
to turbo T3 nie k24.marcinas1983 pisze:masz pompę w tym AAZcie z elektrozaworkiem na deklu timingu?? Jeśli tak to podepnij na niego zasilanie na krótko i się przejedź i zobacz czy dymienie się zmniejszy. Dymienie to za późny kąt wtrysku, lub.. za długi czas wtrysku w danym momencie występujący też po OT a to generuje tylko dym. W k24 zapieczone WG to "standard" i należało by mu się przyjrzeć przed montażem. Jak będziecie chcieli je rozruszać to nie kręćcie za grzybek bo poluzujecie w środku nakrętkę i będzie przepuszczać. Ja tak miałem po tym jak kiedyś WG rozruszałem. Aaaa... i najważniejsze... podnoście ciśnienie MBC nie śrubką na zaworze WG a to z prostej przyczyny im więcej będziesz śrubę wkręcał tym mocniej dławisz część wydechową po stronie otworu WG, ciśnienie idzie do góry, ale i doładowanie w pewnym momencie może zacząć rosnąc wraz z narastającymi obrotami .strus90 pisze:Auto do 2,5tys mocno dymi
[youtube][/youtube]
Volkswagen Vento AAZ -> 97PS@4690 / 152Nm@3050 -> 112PS@4460 / 197Nm@3610
Daewoo Lanos C20XE-> 100PS@6300 / 128Nm@3520 -> 160PS@6080 / 193Nm@5470 -> 250PS@5650 / 330Nm@4470
Daewoo Lanos C20XE-> 100PS@6300 / 128Nm@3520 -> 160PS@6080 / 193Nm@5470 -> 250PS@5650 / 330Nm@4470