Turbina,pompa,FMIC,czyli modzenie 1V
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
drakula500, dzięki za podpowiedź dopiero sie uczę więc wezmę Twoją sugestię pod uwagę na zimowe mody. T3 juz jest, jest wszystko prócz rur do icka bo nie wiedziałem czy 2" starczą
Chce sam zobaczyć jak to będzie chodzić na t3, wiadomo, apetyt rośnie w miare jedzenia więc pewnie na tym się nie skończy
pozdrawiam,
dzięki za odpowiedź Q_mac
w razie pytań będę pytać dalej ;p
Chce sam zobaczyć jak to będzie chodzić na t3, wiadomo, apetyt rośnie w miare jedzenia więc pewnie na tym się nie skończy
pozdrawiam,
dzięki za odpowiedź Q_mac
w razie pytań będę pytać dalej ;p
Witam, kupiłem auto na dupowóz na zimę, silnik 1.6td i zastanawiam się czy jest w ogóle sens kręcić śrubkami przy ecopompie i fabrycznej turbosprężarce? Z tego co wiem wersja 60km, wszystko jest seryjne i nie chciałbym nic zmieniać, jedynie podnieść nieco boost i dawkę paliwa aby dodać mu chociaż troszkę wigoru.
Szukałem nieco na ten temat ale wszędzie jak zaczyna się grzebać to od razu leci pół osprzętu silnika do wymiany.
Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.
Szukałem nieco na ten temat ale wszędzie jak zaczyna się grzebać to od razu leci pół osprzętu silnika do wymiany.
Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.
tom cio, jeśli to silnik 1V, to przede wszystkim pompa do wymiany, ta seryjna ma tłoczek 8mm, mniejszy nawet niż zwykły diesel wolnossący i choćbyś nie wiem jaką dawkę ustawił, to będzie gorzej niż na 9mm z grzybkiem. Na allegro jest masa pomp w okolicach 150 zł, chodzi o taką z "grzybkiem" i najlepiej z przyspieszaczem obrotów.
Jeśli w kolektorze ssącym jest zawór bezpieczeństwa to trzeba go zablokować.
Turbo to pewnie K14 albo ew. T2, w każdym razie do codziennej jazdy jest lepsze niż T3 albo K24, bo dużo lepiej wstaje. Jedynie ciśnienie ustawić na jakieś 1,2 - 1,5 bara, dawka na pompie lekko poddymiająca na pełnym bucie i więcej chyba nie warto rzeźbić, jeśli to ma być dupowóz. To takie minimum.
Dodatkowo później można wyrzeźbić jakiś FMIC i początek wydechu (tzw. downpipe) w miejsce seryjnego żeliwa.
Jeśli w kolektorze ssącym jest zawór bezpieczeństwa to trzeba go zablokować.
Turbo to pewnie K14 albo ew. T2, w każdym razie do codziennej jazdy jest lepsze niż T3 albo K24, bo dużo lepiej wstaje. Jedynie ciśnienie ustawić na jakieś 1,2 - 1,5 bara, dawka na pompie lekko poddymiająca na pełnym bucie i więcej chyba nie warto rzeźbić, jeśli to ma być dupowóz. To takie minimum.
Dodatkowo później można wyrzeźbić jakiś FMIC i początek wydechu (tzw. downpipe) w miejsce seryjnego żeliwa.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jeśli doładowanie ma być powyzej 0,8-1 bar to zastosuj IC. Na seryjnej pompie, też da się wykrzesić nieco mocy, przy dobrym IC może nawet 80-90 km. Więc warto, pompa 9 jest lepsza, ale ta też daje rady. Euglen na takiej i turbie VNT GT1749v zrobił 100km, więc paliwa potrafi podać. Tlokorozdzielacz to nie wszystko. Dawkę sobie ustaw bezdymna przy bucie bo to obciach to raz, a dwa rosną temperatury i zaraz się okaże, że stara zmęczona UPG podziekuję za współpracę i przejdą Ci mody w dupowozie.
piori, Q_mac, dzięki za info, ic to nie byłby problem bo trochę grzebię w benzynie i gratów się nazbierało, myślę że kpl z 1z tdi wystarczyłby do tych delikatnych modów. Poznaczę sobie jak jest teraz wszystko poustawiane i spróbuję podbić boost do tego 1b jeśli pompa wyda tyle paliwa żeby to powietrze wykorzystać. Jeśli nie to będzie latać jak jest bo jak pisałem wcześniej dupowóz za małą kasę, a przez zimę mam w co kłaść pieniądze
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Najpierw paliwo, potem boost. Przy seryjnej ilości paliwa ciężko k14 rozbujać, a jak już to nic to nie daje zwiększenie dawkę i wtedy jak zacznie kopcić, podciągnij doładowanie.
Q_mac, jeszcze raz dzięki za pomoc, dieselek podkręcony, chodzi jak należy, chwilowo zamknięte WG 1.7b i dawka podkręcona, ale muszę zmniejszyć żeby czegoś nie dmuchnęło. Chociaż teraz fajnie się jeździ to trzeba rozsądek zachować
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie polecane takiego boosta. Dla tego turba 1-1,2 bara jest najfajniej. I ta pompa wiecej nie potrzebuje.
-
- Użytkownik
było 1.2bara i jechał jak jechał, podniosłeś do 1.7b i jest lepiej? zostaw na 1.7 i bez gadania mi tu, że turbo lubi nie lubi, ono ma lubić to co ty lubisz, jak się rozleci to dziad nad nią nawet nie zapłacze.
No chyba, że podniosłeś i zero przyrostów, wtedy wróć do wartości doładowania, na którym odczułeś przyrost i zostaw.
No chyba, że podniosłeś i zero przyrostów, wtedy wróć do wartości doładowania, na którym odczułeś przyrost i zostaw.
Podkręciłem dawkę najpierw tak, że kopcił na seryjnym doładowaniu, wtedy przymykałem powoli WG aż zamknąłem je całkiem i kręciłem dawką do momentu aż moc przestała narastać przy dalszym wkręcaniu śruby od dawki. Kopcenia przy booscie nie ma, jadąc w trasie 100-110km/h boost utrzymuje się na poziomie 0.4-0.7b więc raczej nie dużo a pełnej mocy nie używam non stop więc chyba na razie tak zostanie. Kurde, a miało być 1b i trochę podkręcona dawka Jak się wysra to trudno ale nie potrafię się powstrzymać Na wiosnę mam nadzieję przybędzie rumaków w docelowym aucie więc ten sobie odpocznie.
a ja w dalszym ciagu w czarnej du**e z doładowaniem
jeszcze raz: zapodana pompa z sb'ka i t3. ustawiony kat na zegra, podkręcona dawka. Turbo nie wstaje.
Przecięty wężyk tam gdzie wpina się mbc i zaślepione, dalej pupa. Obrócone kolanko na serio aby pominąć IC- dalej nic.
Włozyliśmy z powrotem k14, kolektor dolotowy sprawdziliśmy przy okazji jeszcze raz czy szczelny i jest ok.
Wkręciliśmy west gate na max, dawka paliwa zmniejszona względem tego co było na t3 bo walił sadzą nie miłosiernie a efektu nie było. Ładuje max 0.9 a chyba powinno 1.7, prawda ?
Do tego pompa podbija sobie sama obroty, tzn raz na jałowych ma 950, przejade się i tym razem ma 1200 a kolejnym razem jak przegazuje ma 1400.
Wczoraj zapodaliśmy eco pompę i problem z obrotami ustąpił. Paliwo ustawione jak najlepiej a doładowanie się nie zmienia- max 0.9 i tyle.
Możliwe że to wina nieszczelności przy dp na tym cholernym pierścieniu co się te klamry zakłada ?
Początek wydechu do łączenia za puszką po kacie jest z diesla, reszta z benzyny ?
Czy szukać wtrysków innych ?
jeszcze raz: zapodana pompa z sb'ka i t3. ustawiony kat na zegra, podkręcona dawka. Turbo nie wstaje.
Przecięty wężyk tam gdzie wpina się mbc i zaślepione, dalej pupa. Obrócone kolanko na serio aby pominąć IC- dalej nic.
Włozyliśmy z powrotem k14, kolektor dolotowy sprawdziliśmy przy okazji jeszcze raz czy szczelny i jest ok.
Wkręciliśmy west gate na max, dawka paliwa zmniejszona względem tego co było na t3 bo walił sadzą nie miłosiernie a efektu nie było. Ładuje max 0.9 a chyba powinno 1.7, prawda ?
Do tego pompa podbija sobie sama obroty, tzn raz na jałowych ma 950, przejade się i tym razem ma 1200 a kolejnym razem jak przegazuje ma 1400.
Wczoraj zapodaliśmy eco pompę i problem z obrotami ustąpił. Paliwo ustawione jak najlepiej a doładowanie się nie zmienia- max 0.9 i tyle.
Możliwe że to wina nieszczelności przy dp na tym cholernym pierścieniu co się te klamry zakłada ?
Początek wydechu do łączenia za puszką po kacie jest z diesla, reszta z benzyny ?
Czy szukać wtrysków innych ?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jeśli dławisz turbo wydechem to może słabo dmuchać. Dla turba liczy się odcinek silnik-turbo. Dalej, im luźniej tym lepiej.
Wydech od dp do łączenia za puszka po kącie mam z diesla, reszta z benzyny. Dzisiaj po pracy rozlaczylem wydech i bez rezultatu..
-
- Użytkownik
Kąt wyprzedzenia nie ustawia się zegarem a ciśnieniem w pompie, jeśli nastawy pompy są rozjechane to może timing nie pracować prawidłowo. Pompę można ustawić w taki sposób, że mimo statycznego opóźnionego, podczas pracy będzie silnik klepać. Jeśli pompa miesza obrotami na jałowym to coś musi być nie tak. A zawory WG masz sprawne? Bo z turbiną k14 która nie ciągnie więcej niż 1.4 miałem już do czynienia. Jeśli dym pojawia się na doładowaniu to trzeba raczej uznać że paliwo masz, i większych wtrysków raczej nie trzeba, więc i problem jest gdzie indziej.