bartek18150 pisze: Ta sprawnei zorganizowana czarna chmura na asfalcie.... o jakim ty spalaniu mowisz??? wlanie paliwa i wyrzucenie je tłumikiem.... wlej wtedy jak juz ładuje zeby stechiometrycznosc uzyskac
jeśli to jest xłe wystrojenie to jakie jest dobre twoim zdeniem?
[youtube][/yuotube]
" onclick="window.open(this.href);return false;
ostatnie filmik z ruszeniem z 1200rpm
[youtube][/youtube]
bo nie było malutkie turbo pokroju GT20 czy T2 tylko GTB2260VK tam wirnik swoje waży możne je na wysokich biegach obudzić przy niskich obrotach ale zmiana prędkości wirnika na niższych obrotach przebiega leniwie.
uważasz to za złe wystrojenie?
to wiedz że maksimum mocy osiąga się na nieco przekroczonej granicy dymienia, czyli z wydechu są już wyraźnie widoczne spaliny, nie czarna ściana ale są wyraźnie widoczne.
stechiomertryczny współczynnik nadmiaru powietrza stosuje sie tylko i wyłącznie w silnikach benzynowych i to nie do końca, bo silniki Zi pracują w granicach 1,0-1,2 przy małych obciążeniach, natomiast moc maksymlaną uzyskuje sie w granicach 0,9-0,95 wspłóczynnika nadmiaru powietrza, natomiast Diesel szczególnie na komorze wirowej, a o takim właśnie mówimy granicę dymiania osiąga już w okolicach wspołczynnikqa nadmiaru powietrza 2-2,7. mówimy to o standardowym silniku a nie o odprężonym jak w moim wypadku.
powiedzmy że u mnie do granicy dymiania potrzbny jest współczynnik nadmiaru powietrza równy w przybliżeniu 3.0 odprężenie, a także obróbka komór wirowych( powiększenie ich pojemności a także średnicy ujść) spowodowało że ten silnik zaczyna osągać swoją max sprawność dopiero w obecności sporego ciśnienia doładowania.
więc gadkę o składzie stechiometrycznym sobie odpuść bo się tylko ośmieszasz i obnażasz braki w wiedzy.
żeby dyskutować na poziomie trzeba mieć wiedzę, a ja przyjąłem zasadę że nie jestem najmądrzejszy jesli jest taka możliwość chętnie się uczę od mądrzejszych, ale Ty niestety do nich nie należysz, więc daruj sobie próby pouczania mnie, bo ja sie ładnych kilka lat bawie tylko silnikami na komorze wirowej( moje upodobania) i na wtrysku bezpośrednim, także swoje doświadczenie mam.
bartek18150 pisze: arwam napisał(a):a możliwie duży moment obrotowy w możliwie najwyższych obrotach to recepta na dużą moc i to nie zależnie od tego w jakim silniku kręcisz
Cie matka chyba w benzynie kompała....
jak nie potrafisz w prosty sposób przebudować silnika pod duży moment nisko to wszystko wyjasnia.
ty wiesz o czym mówisz?
bo widzę że nie , jesli nie mam racji to dlaczego silniki motocyklowe mimo że mają małe momenty obrotowe dlaczego uzyskują często moce zarezerwowane dla aut i to z większymi silnikami, mimo malutkiego momentu obrotowego?
po drugie przebudowa silnika na większy moment to nie małe koszty bo wtedy trzeba co najmniej korby kute zastosować a to jest przecież groszow koszt, jakieś 2000-3500zł, a potem co z tego jak i tak wyrwie Ci wał z mocowań...
a tu masz przykład co się dzieje z dołem od TDI ( wał i korby)
co z tego że nawet Ci korby wytrzymają( skrzywiona korba to efekt złamania wału, cała reszta była w stanie idealnym) skoro nie wytrzymuje ani blok ani podpory wału korbowego.
lista zniszczeń:
rozerwany blok na wysokości pierwszego cylindra,złamany wał, skrzywiona korba na pierwszym garze, wyrwane cztery na pięć podpór wału korbowego.
a miało tylko pompę tylko 12mm, i turbo GT2052V.
i nie chrzań mi jak to nie umiem ja nic zrobić, może to się Ty pochwal co zdziałałeś do tej pory?
bo jak na razie nic oprócz krytyki nie ma...
a temat brzmi: Regulacja LDA więc jeśli jeszcze jeden koment nie na temat a osobiście napiszę do Moda aby Tu posprzątał,
chcesz podyskutować na temat organizacji procesów spalania, to najpierw zacznij normalnie gadać a nie jak potłuczony, i załóż w odpowiednim dziale odpowiedni temat, a puki nie zaczniesz normalnie rozmawiać tylko gównem wszystkich dookoła obrzucać dyskusję uważam za zamkniętą!!!!!!!!!!!!!!!!
nie po to zakładałem ten dział żeby tu były kłótnie !!!!!
Regulamin Działu Speed TD