Jak zwiekszyć moc w 1V cd. - Nowe turbo VNT GT1749!!!
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
witam witam mam 1v motam właśnie icka i pompę z grzybkiem i wielka szkoda że nie da się dołożyć grzybka tylko trzeba całą pompę szukać;)ogólnie robię remont silnika całego może jakieś rady co jeszcze można ulepszyć;))))
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
Oprócz pompy z grzybkiem(w opcji z większym tłokorozdzielaczem) wsadź głowicę od 1.9 TD, większe turbo, większe sprzęgło i wydech przelot .To osiągów będziesz miał pod dostatkiem.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
co da glowica od 1,9TD ?? Przecież te silniki to kapcie ??
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
Większe zawory, normalna uszczelka pod klawiaturą.
Re: Jak zwiekszyć moc w 1V cd. - Nowe turbo VNT GT1749!!!
Witam. Podepnę się pod temat z 1V. Problem jest następujący. Turbo półki co to k14 które dmucha 0.7 bara. Pompa 9mm, zwiększona dawka, tylko właśnie powietrza brakowało. Wczoraj wyjąłem turbo, jak się spodziewałem zawór był cholernie zapieczony, tak że było trzeba młotkiem walić, ale się rozruszał elegancko, jak sprężarką dawałem powietrze już na złożonym to pracował super. No i dzisiaj szczęśliwy składam do kupy, wszystko jest ok, na początek śrubka od regulacji wkręcona, później do połowy wykręcona, później prawie cała i...nic. Dalej jak było tak i jest 0.7 bara. Turbo nie jest w złym stanie, wzdłużnych luzów nie ma żadnych, poprzeczne trochę mniej jak milimetr. Co może być tego powodem? Już miałem nadzieję na śmiganie na jakieś 1.3 B a tu dalej nic :/
Turbo padło, luzów możesz nie wyczuwać, bo łopatki mogą się zapierać o muszle. Może mieć też skoksowany olej na łożyskach.
No dobra, czyli teraz potrzebuję turbawki. Jak ma się sprawa z tymi z allegro powiedzmy za 300zł? Można i kupić za 170 a można za 400. Przy obu aukcjach napisane ze po prostu wymontowana ze sprawnego auta i jest ok. Jak nie kupić bubla? No i jak już bym zmieniał to na pewno na k24 lub T3 ale chyba ta 1 opcja jest prostsza. Jak wygląda setup z k14 na k24, dużo komplikacji? Chyba żeby ją zamontować to będę musiał wyjąć też kolektor ssący bo teraz jak wyciągałem k14 razem z kolektorem wydechowym to było bardzo ciasno i trzeba kombinować, a k24 jest trochę większa, czy w jakiś inny sposób z tym sobie poradzić?
Najważniejsze to żeby nie stała, najlepiej jakby zdemontowali prosto z auta.
No to jeszcze dodam że turbo dość późno wstaje, (nie mam obrotomierza) ale tak mniej więcej 3000tyś obr/min a to dużo za dużo jak na k14, może ma już takie duże opory toczenia. Rozumiem że innej opcji nie ma jak to że jest już dojechana?
Na chłopski rozum tak to wygląda, ale nikt ci nie postawi diagnozy przez internet
Panowie w poniedzialek beda mi upychac pompe wtryskowa i wtryski SB, na jaka wartosc maja mi ustawic kat? Biorac pod uwage ze w pompie bede zwiekszal dawke, ma to cos wspolnego? Standard to chyba 9.3 jak myslicie?
Mam 1749v moze ktos chce na wymiane za k24
Mam 1749v moze ktos chce na wymiane za k24
T_T
Początek wtrysku ustaw na serię, dawki i tak bardzo nie zwiększysz bo szybko skończy się regulacja wolnych obrotów. Pompa z SB ma najkrótszą dźwignię przy ośce od gazu z tych stosowanych w VW (19mm)