Turbina,pompa,FMIC,czyli modzenie 1V
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Dzisiaj jak u siebie ustawiałem wydatek i dawkę w pompie na warsztacie to mimo uchylonych drzwi i rury na zewnątrz myślałem że się uduszę, po paru przegazówkach, hala 270m^2 i 6m do sufitu - wniosek zbyt opóźniony wtrysk
Ostatnio zmieniony ndz lis 29, 2009 01:32 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Chyba,że się im powietrze w środku skończymarcinas1983 pisze:nic się im nie stanie bo będą w aucie siedzieć
Dokładnie...ja też coś koło tegot0mal pisze:Zrobienie dobrej pompy to nie jest łatwa sprawa, ja ze swoją użerałem się dobre 2 miesiące,
t0mal, czyżby jakiś jakiś przełom ???t0mal pisze:do dzisiaj
Jakie wtryski w końcu zagościły?
Mam jeszcze pytanie do Ciebie-jaki depresator lejesz do paliwa?Ja nalałem Valvoline i codziennie rano jak odpalam,to z tłumika przez chwilę wali sadzą
Ponoć ma on takie właściwości,że wydech też częściowo czyści...
Ostatnio zmieniony ndz lis 29, 2009 10:18 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.
Zazwyczaj K2 DFA-39, ale teraz mam jakiś z organiki i też jest dobry. Przy odpalaniu właściwie nic się nie dzieje specjalnego, ostatnio trochę kuleje po odpaleniu, bo świeca mi padła (końcówki leją)
Wtryski ciągle goszczą się te od 1V, ale muszę je zmienić bo nie dają rady, jak nie zalejesz nic do paliwa to się nie da jeździć - strasznie klepią i leją.
Do pompy założyłem regulator od forda (ta dźwigienka ze sprężynkami), o siebie miałem taki z krótkim zawiasem 19mm, teraz jest ponad 25
Także jest dobrze, świata za mną nie widać
Wtryski ciągle goszczą się te od 1V, ale muszę je zmienić bo nie dają rady, jak nie zalejesz nic do paliwa to się nie da jeździć - strasznie klepią i leją.
Do pompy założyłem regulator od forda (ta dźwigienka ze sprężynkami), o siebie miałem taki z krótkim zawiasem 19mm, teraz jest ponad 25
Także jest dobrze, świata za mną nie widać
Ostatnio zmieniony ndz lis 29, 2009 14:54 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Odgrzejemy kotleciki...
Usiadłem obie dzisiaj z długopisem i kawałkiem kartki,żeby policzyć ile straciłem po zastosowaniu metalowej uszczelki od AFN/AAZ.
Otóż wyszło mi z obliczeń,że przestrzeń pomiędzy głowicą,a blokiem silnika,która powstała na skutek zastosowania uszczelki o większych otworach cylindrowych (o 2,98mm) i grubości 3ch karbów (1,61mm),wynosi 587,463mm³ czyli w zaokrągleniu-0,6cm³ ...
Właśnie o tyle silnik został odprężony i jak na moje oko jest to bardzo dużo ...
Pomyślałem,że może zastosowanie uszczelki z 1ym karbem podratowałoby sytuację,ale wtedy tłoki i zawory...no wiecie...
Zapraszam do dyskusji
Usiadłem obie dzisiaj z długopisem i kawałkiem kartki,żeby policzyć ile straciłem po zastosowaniu metalowej uszczelki od AFN/AAZ.
Otóż wyszło mi z obliczeń,że przestrzeń pomiędzy głowicą,a blokiem silnika,która powstała na skutek zastosowania uszczelki o większych otworach cylindrowych (o 2,98mm) i grubości 3ch karbów (1,61mm),wynosi 587,463mm³ czyli w zaokrągleniu-0,6cm³ ...
Właśnie o tyle silnik został odprężony i jak na moje oko jest to bardzo dużo ...
Pomyślałem,że może zastosowanie uszczelki z 1ym karbem podratowałoby sytuację,ale wtedy tłoki i zawory...no wiecie...
Zapraszam do dyskusji
Masz stopień sprężania w okolicy 1:22.4 - chyba nie ma tragedii.
Trzeba wziąć na poprawkę, że głowica pewnie była planowana, a sama uszczelka przy dokręcaniu nieco się spłaszczyła.
Jedyny wiarygodny sposób to pomiar objętości komory spalania - trzeba wykręcić wtrysk i wypełnić komorę olejem np strzykawką, wtedy kiedy tłok jest w gmp - następnie porównasz to sobie do objętości skokowej i masz stopień sprężania.
Trzeba wziąć na poprawkę, że głowica pewnie była planowana, a sama uszczelka przy dokręcaniu nieco się spłaszczyła.
Jedyny wiarygodny sposób to pomiar objętości komory spalania - trzeba wykręcić wtrysk i wypełnić komorę olejem np strzykawką, wtedy kiedy tłok jest w gmp - następnie porównasz to sobie do objętości skokowej i masz stopień sprężania.
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
A ja widzę,bo suszara daje ciśnienie dopiero od ok.2000rpm,a wcześniej co?marcinas1983 pisze:ja nie widzę żadnego problemu
A odpalanie poranne na mrozie?
Na te czynniki na pewno ma wpływ,bo jakby na to nie patrzeć-silnik odprężony..
Jeszcze jak silnik zdrowy to O.K,ale jak już sprężanie nie halo,to po zastosowaniu takiej uszczelki może być naprawdę nieciekawie,zwłaszcza po długim postoju na mrozie...
Robiłeś coś po tym jak wyszła Ci ta mała kompresja?
[ Dodano: 21 Sty 2010 18:58 ]
Ja też mam uszczelkę od 1.9 na 3 karby i nie miałem żadnych problemów z odpalaniem, dopuki przyspieszacz mi się nie rozpadł.
[ Dodano: 21 Sty 2010 18:58 ]
Ja też mam uszczelkę od 1.9 na 3 karby i nie miałem żadnych problemów z odpalaniem, dopuki przyspieszacz mi się nie rozpadł.
Ostatnio zmieniony czw sty 21, 2010 19:57 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.