Zamiana skrzyni automatycznej na manualna pytanie !!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam szanownych kolegów mam pare pytań odnośnie wymiany skrzyni automatycznej na manualna w golfie mk1 ale zaczne od początku posiadam fajna zdrowa bude od jedynki w której siedzi silnik ze skrzynia automatyczna oraz mam drugą bude w gorszym stanie w której jest silnik 1,8 GTI ze skrzynia manualna i bym chciał przełożyc cały zestaw z gorszej budy do lepszej no i tu pytanie co musze wiedziec przy wymianie tych zespołów czy bede musiał coś spawac przy pedałach zeby weszły te ze sprzęgłem ? jesli ktoś coś wie na ten temat to prosze o pomoc z góry dziekuje
- MlodyR1
- USA maniak
po prostu robisz całkowity swap włącznie z chamulcami wydechem instalacją i całą reszta
w inym razie mągą wystąpić problemy jezeli chcesz moge sie tego podjąc bez zadnych problemów
jak wystąpi jakis problem to pisz PW
w inym razie mągą wystąpić problemy jezeli chcesz moge sie tego podjąc bez zadnych problemów
jak wystąpi jakis problem to pisz PW
Mój kochany vw http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=446434" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Zamiana skrzyni automatycznej na manualna pytanie !!
rozumiem ale o to chodzi że planuje w niedalekiej przyszlości lakierować całe auto wiec bez sensu wkładać mi wszystko a potem wyciągac więc chodzi mi o to czy bede musiał coś spawac dopasowywać w budzie bo bym wolał to robić przed lakierowaniem
Buda nie powinna mieć żadnych zmian, że to automat. Choć sam osobiśnie nie robiłem przekładki.
Będziesz potrzebował (na oko):
- skrzynia
- sprzęgło
- zamach
- łapa silnika przednia
- rozrusznik
- linka gazu
- pedał sprzęgła
- linka sprzęgła
- wybierak biegów
Do tego drobna przeróbka instalacji elektrycznej (blokada zapłonu) i światła wstecznego.
Ale jako, że masz kompletnego dawcę więc bym się nie martwił.
Jeśli będziesz swapował z silnikiem to w zależności od tego co masz teraz sprawa będzie bardziej lub mniej skomplikowana
Będziesz potrzebował (na oko):
- skrzynia
- sprzęgło
- zamach
- łapa silnika przednia
- rozrusznik
- linka gazu
- pedał sprzęgła
- linka sprzęgła
- wybierak biegów
Do tego drobna przeróbka instalacji elektrycznej (blokada zapłonu) i światła wstecznego.
Ale jako, że masz kompletnego dawcę więc bym się nie martwił.
Jeśli będziesz swapował z silnikiem to w zależności od tego co masz teraz sprawa będzie bardziej lub mniej skomplikowana
- MlodyR1
- USA maniak
sama buda jest bez zmian wiec bez obaw a czesci to tak jak kolga wypisał wyzej
Mój kochany vw http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=446434" onclick="window.open(this.href);return false;
nie no części wszystkie posiadam te co wypisałeś bo mam całego dawce wiec nie powinno być problemu tak ? a mocowanie silnika może być inne ? czy raczej jak już to łapami beda sie róznic ?
- MlodyR1
- USA maniak
beda sie róznic sanik ale podłużnice i reszta jest taka sama najlepsze swap jest z mk1 do mk1 bo nic nie przerabiasz
sądzisz że sanki mogą sie różnić w poszczególnych modelach mk1 od siebie ?
- MlodyR1
- USA maniak
no mogą jezeli masz 1.1 a chcesz wsadzic 1.8 gti no to mogą sie różnic ale i nie muszą
ale skoro masz wszystkie czesci to bez obaw niespodzianek nie bedziesz miał
ale skoro masz wszystkie czesci to bez obaw niespodzianek nie bedziesz miał
no i dobra dzięki wszystkim za pomoc pozdrawiam
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk3
- Silnik: 1Z
- Kontakt:
Sanki nie beda się róznic, bo ich tam nie ma, w mk1 wszystko jest przykrecane bezpośrednio do budy.
W swapach z silników 1.1-1.3 na wieksze 1.5 w górę, do przespawania jest mocowanie łapy od strony rozrządu, ale w automacie pewnie siedzi 1.5, wiec tak samo. Mimo wszystko przyjzał bym się tej łapie.
Do przełożenia masz maglownice, przykręcany jest do niej mechanizm zmiany biegów.
Jak masz wszystko pod reka, to nie bedzie problemu ze swapem.
W swapach z silników 1.1-1.3 na wieksze 1.5 w górę, do przespawania jest mocowanie łapy od strony rozrządu, ale w automacie pewnie siedzi 1.5, wiec tak samo. Mimo wszystko przyjzał bym się tej łapie.
Do przełożenia masz maglownice, przykręcany jest do niej mechanizm zmiany biegów.
Jak masz wszystko pod reka, to nie bedzie problemu ze swapem.