Wymiana skrzyni nie można odpalić auta

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Rootsman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Rootsman » wt mar 13, 2012 23:23

Witam,

Po wymianie skrzyni w mk3 Ecomatic nie można odpalić samochodu. Wymieniał ktoś może skrzynię w tym wynalazku?? W starej były przewody które szły do drążka zmiany biegów. Oczywiście nie załatwiłem skrzyni z innego ecomatica i jest założona zwykła. Da radę coś powypinać żeby nie był potrzebny ten czujnik (auto nie ma już automatycznego sprzęgła), albo chociaż poprzypinać coś ze starej skrzyni?
Ech, sprzęgło wymienić muszę, na starej skrzyni strasznie "zgrzytał" na wstecznym (odgłos przypominał jakby samochód nie poruszał się na kołach, tylko na gąsienicach) przy jechaniu do tyłu i wrzuceniu na luz "zgrzytanie" znikało - czy da się w starej skrzyni wymienić element odpowiadający za "zgrzytanie" z tej "nowej"?? Miałbym pewność że auto odpali...

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Wymiana skrzyni - POMOCY - nie można odpalić auta

Post autor: jhosef » śr mar 14, 2012 11:47

On kręci i nie odpala czy w ogóle nie kręci?

Za rozrusznik odpowiada przekaźnik R16 ale nie wiem dokładnie gdzie się znajduje.
Tu masz angielskie forum z info o Ecomatic:
http://www.deylan.co.uk/golf/ecomatic/bbs/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Z tego co kojarzę, to ten system ma możliwość diagnozy VAG-iem więc sugerowałbym podpięcie się. Podejrzewam, że po manewrach ze skrzynią blokuje możliwość rozruchu.

Tu masz po anglijsku opis swapa
http://forums.vwvortex.com/showthread.php?4232474" onclick="window.open(this.href);return false;
W domu miałem gdzieś broszurę techniczną o ecomatic. Poszukam.

Rootsman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Rootsman » czw mar 15, 2012 00:51

Po telefonie od mechanika że nie może uruchomić samochodu zgłupiałem, ponieważ przypuszczałem że może się coś takiego zdarzyć, na szczęście DZIAŁA :) usterka okazała prozaiczna - po prostu nie była podpięta masa :P mechanik zmagał się dłuższą chwilę z innym problemem i z nerwów zapomniał podpiąć.
Gdyby ktoś zmieniał skrzynię w Ecomaticu, nie ma się czym przejmować (trzeba tylko zwrócić uwagę na "flanki" 100). Po wypięciu dodatkowych wtyczek komputer pozwala odpalić auto.

Dzięki jhosef za przydatne linki. Warto również zaglądnąć tutaj:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=448602#" onclick="window.open(this.href);return false;

Niestety w języku wroga :/

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » pt mar 16, 2012 20:35

:bigok: oj tam od razu wroga .. gdyby nie oni - mielibyśmy forum Dacii :ass:

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

ODPOWIEDZ