Problem ze skrzynia biegów...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
od pewnego czasu skrzynia biegów w moim golfie mk3 1.8 AAM (75KM) wydaje dziwne dźwięki podczas cofania ;/ (taka "grzechotka") gdy tylko wrzucę z wstecznego na luz, skrzynia zachowuje się normalnie, na innych biegach również wszystko działa poprawnie. Co może być tego przyczyną ?? przypuszczam że olej w skrzyni może być jeszcze oryginalny... nie wiem czy warto teraz wymieniać czy jednak konieczne będzie rozbieranie skrzyni??
z góry dziękuję za dobre rady
pozdrawiam
od pewnego czasu skrzynia biegów w moim golfie mk3 1.8 AAM (75KM) wydaje dziwne dźwięki podczas cofania ;/ (taka "grzechotka") gdy tylko wrzucę z wstecznego na luz, skrzynia zachowuje się normalnie, na innych biegach również wszystko działa poprawnie. Co może być tego przyczyną ?? przypuszczam że olej w skrzyni może być jeszcze oryginalny... nie wiem czy warto teraz wymieniać czy jednak konieczne będzie rozbieranie skrzyni??
z góry dziękuję za dobre rady
pozdrawiam
http://forum.vw-passat.pl/threads/144944-W8-by-Marcin-" onclick="window.open(this.href);return false;)
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
witaj
kolego sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów.
czy głośna praca skrzyni jest w czasie cofania, czy także przy staniu w miejscu i włączonym wstecznym biegu??
jak będziesz sprawdzał poziom, sprawdź czy uszczelniacze nie puszczają oleju, oraz czy łożyska skrzyni nie są zużyte ( wystarczy sprawdzić luz na wyjściu z skrzyni biegów na przegub wewnętrzny )
daj znać co spradziłeś
pozdrawiam
kolego sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów.
czy głośna praca skrzyni jest w czasie cofania, czy także przy staniu w miejscu i włączonym wstecznym biegu??
jak będziesz sprawdzał poziom, sprawdź czy uszczelniacze nie puszczają oleju, oraz czy łożyska skrzyni nie są zużyte ( wystarczy sprawdzić luz na wyjściu z skrzyni biegów na przegub wewnętrzny )
daj znać co spradziłeś
pozdrawiam
Każdy dzień przynosi zmiany :)
oki dzieki wielkie za wskazówki co do Twojego pytania to tak: gdy stoje w miejscu i tylko wrzuce wsteczny to nic sie nie dzieje, głośna praca zaczyna się dopiero gdy auto toczy sie do tyłu tz nawet gdy sie cofam i wcisne sprzegło ciagle coś słychać... wystarczy że zrzuce bieg ale nadal auto sie toczy, wszystko jest juz oki i jest cicho...
http://forum.vw-passat.pl/threads/144944-W8-by-Marcin-" onclick="window.open(this.href);return false;)
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
sprawdź poziom oleju, ponieważ to podstawa.
jak sprawdzisz daj znać
na forum już był opisany sposób sprawdzenia poziomu w skrzyni model 020
jak sprawdzisz daj znać
na forum już był opisany sposób sprawdzenia poziomu w skrzyni model 020
Witam ponownie
sprawdziłem dziś poziom oleju w skrzyni... na forum wyczytałem że oleju powinno być pod sam korek wlewowy ( jeśli się mylę to mnie poprawcie bo nie mam pojęcia czy tak naprawdę powinno być a moja skrzynia to DFP) więc otwierając korek liczyłem że moim oczom ukaże się olej, jednak znalazłem tam tylko pustkę... po oleju ani śladu tak jak przypuszczałem pewnie nikt tego nie sprawdzał od nowości... ;/ teraz moje pytanie brzmi czy wymiana oleju może pomóc?? czy skrzynie będzie jeszcze pracować cicho po zalaniu oleju?? czy już nie ma szans i zostaje remont?? Dodam jeszcze raz że z innymi biegami jest wszystko OK i tylko wsteczny głośno chodzi ;/
na allegro znalazłem coś takiego:
http://moto.allegro.pl/olej-przekladnio ... 12170.html" onclick="window.open(this.href);return false;
czy będzie dobry ??
sprawdziłem dziś poziom oleju w skrzyni... na forum wyczytałem że oleju powinno być pod sam korek wlewowy ( jeśli się mylę to mnie poprawcie bo nie mam pojęcia czy tak naprawdę powinno być a moja skrzynia to DFP) więc otwierając korek liczyłem że moim oczom ukaże się olej, jednak znalazłem tam tylko pustkę... po oleju ani śladu tak jak przypuszczałem pewnie nikt tego nie sprawdzał od nowości... ;/ teraz moje pytanie brzmi czy wymiana oleju może pomóc?? czy skrzynie będzie jeszcze pracować cicho po zalaniu oleju?? czy już nie ma szans i zostaje remont?? Dodam jeszcze raz że z innymi biegami jest wszystko OK i tylko wsteczny głośno chodzi ;/
na allegro znalazłem coś takiego:
http://moto.allegro.pl/olej-przekladnio ... 12170.html" onclick="window.open(this.href);return false;
czy będzie dobry ??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Oleju wchodzi tam 2 litry
osobiście lałem swojego czasu HIPOL z rolniczego, ale zalecał bym olej markowy do skrzyn 75w/80 np Mobil czy RAvenol
nalej, na pewno nie zaszkodzi a koszt nie przekroczy 50zł za 2 litry
daj znać czy uzupełnienie oleju coś pomogło
osobiście lałem swojego czasu HIPOL z rolniczego, ale zalecał bym olej markowy do skrzyn 75w/80 np Mobil czy RAvenol
nalej, na pewno nie zaszkodzi a koszt nie przekroczy 50zł za 2 litry
daj znać czy uzupełnienie oleju coś pomogło
niestety dziś nie miałem czasu się tym zająć... dopiero wróciłem z uczelni ;/ ale jutro postaram się skoczyć po olej i go wymienić. Jak tylko to zrobię, dam znać o efektach pracy Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
niestety nic nie pomogło skrzynia idzie no naprawy lub wymiany
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
wg mnie nie warto
jeśli na biegach od 1 do 5 wszystko jest ok to po co wymieniać??
szkoda kasy i pracy włożonej w wymianę...
chyba ze przestanie działać ci wsteczny, to inna bajka...
skąd jesteś??
widzę na rejestracji tylko S
jeśli na biegach od 1 do 5 wszystko jest ok to po co wymieniać??
szkoda kasy i pracy włożonej w wymianę...
chyba ze przestanie działać ci wsteczny, to inna bajka...
skąd jesteś??
widzę na rejestracji tylko S
- Lukasz_mk2
- Forum Master
u mnie w golfie stukanie na wstecznym występuje już ze dwa lata, więc nie ma co szukać dziury w całym. Trzeba tylko pamiętać o spokojnej jeździe na wstecznym. Szkoda kasy na wymianę skrzyni nie mówiąc już o jej naprawie
- kamilsdz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Kolego winny za to jest jeden z ząbków od wstecznego:)
Mój GTI TDI Jubi || FollowYourDreams@facebook || OEM+
kamilsdz, ma racje z tym ząbkiem ale wymienić trzeba całą"choinke" z kołami,więc nie ma sensu naprawa tylko wymiana. Doświadczyłem tego osobiście ,bo też stukało prawie 2 lata jak pisze Lukasz_mk2, ale się nagle "wystukało" 2 dni przed wigilią,w śniegu,w środku nocy przy manewrowaniu. Pół auta na drodze a pół na wjeżdzie. Rozsypał się wsteczny całkiem ,tak blokował skrzynie że całkiem dusił silnik a jak trafił na tą część koła bez zębów to nie "ciągnął"wogóle a chałasu robił więcej niż RUDY 102. Także osobiście radziłbym Ci powoli się za skrzynią rozglądać. Koszt dobrej skrzyni ok 4 paczek plus praca własna plus piwko lub drinek wedle uznania.