sprzęgło, skrzynia biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam.
Mój golf: mk2,90r.,1,3 ben.
Pojawił się taki problem: jak auto jest na postoju przy nieodpalonym silniku to biegi wchodzą poprawnie, a przy odpalonym silniku biegi nie wchodzą.
Przy wciskaniu pedału sprzęgła czuję duży opór. Auto przy wrzuconym biegu i wciśniętym pedale sprzęgła powoli rusza.
Proszę o pomoc.
PZDR
Mój golf: mk2,90r.,1,3 ben.
Pojawił się taki problem: jak auto jest na postoju przy nieodpalonym silniku to biegi wchodzą poprawnie, a przy odpalonym silniku biegi nie wchodzą.
Przy wciskaniu pedału sprzęgła czuję duży opór. Auto przy wrzuconym biegu i wciśniętym pedale sprzęgła powoli rusza.
Proszę o pomoc.
PZDR
calibra7
-
- Ma gadane
Są 3 możliwości:
1. Linka sprzęgła do wymiany bo samoregulator się rozleciał
2. Łożysko wyciskowe się rozleciało i nie wyciska dobrze
3. Docisku jest wytarty/wygnieciony
Wszystko sprowadza się do problemu z wysprzęglaniem. Na początek proponuję podmiankę linki, jeśli nie pomoże to skrzynia w dół i wizualna ocena stanu docisku i łożyska
1. Linka sprzęgła do wymiany bo samoregulator się rozleciał
2. Łożysko wyciskowe się rozleciało i nie wyciska dobrze
3. Docisku jest wytarty/wygnieciony
Wszystko sprowadza się do problemu z wysprzęglaniem. Na początek proponuję podmiankę linki, jeśli nie pomoże to skrzynia w dół i wizualna ocena stanu docisku i łożyska
Ostatnio zmieniony śr mar 06, 2013 18:55 przez kamikadzol15, łącznie zmieniany 1 raz.
chyba te dwie opcje nr 2 i 3 bo w 1.3 chyba nie bylo linek z samoregulatorem
tak czy inaczej trzeba sciagnac skrzynie i kuknac
-
- Ma gadane
Re: sprzęgło, skrzynia biegów
Z tego co sobie przypominam to linka ma samoregulator, ale ręki nie dam sobie uciąćarek żet pisze:chyba te dwie opcje nr 2 i 3 bo w 1.3 chyba nie bylo linek z samoregulatorem
Tak mi się skojarzyło że w moim mk3 1.4 (dokładnie taka sam skrzynia i sprzęgło) swego czasu linka odpięła się z uchwytu umiejscowionego w okolicy zbiorniczka płynu chłodzącego, czego efektem był brak wysprzeglania
- antekswirol
- Ma gadane
- Kontakt:
to pozostaje opcja 2 i 3
Kupię WIĄZKĘ GRZANYCH FOTELI MK2 stary lub nowy typ:) Sprzedam lakier (1,5l)+LZ7L wszystkie dodatki + czarny podkład 1l cena do ugadania
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 7#p5932497 my golf 2 1.8 RP
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 7#p5932497 my golf 2 1.8 RP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam.
A czy to łożysko można wymienić samemu. Jeżeli tak to proszę o linki gdzie mógłbym poszukać te porady.
PZDR
A czy to łożysko można wymienić samemu. Jeżeli tak to proszę o linki gdzie mógłbym poszukać te porady.
PZDR
calibra7
-
- Ma gadane
Proszę bardzo: http://mk2.vwgolf.pl/porada32.html" onclick="window.open(this.href);return false; . Co prawda cała operacja pokazana jest na golfie z inną skrzynią ale teoria wyjęcia skrzyni jest podobna.
Od siebie dodam że nie ma potrzeby odkręcania amortyzatora od zwrotnicy. Do samego wyjęcia skrzyni bardzo pomocna jest druga osoba.
Od siebie dodam że nie ma potrzeby odkręcania amortyzatora od zwrotnicy. Do samego wyjęcia skrzyni bardzo pomocna jest druga osoba.
Zacznij od próby regulacji linki, wkręć śrubę regulacyjną kilka obrotów i sprawdź czy coś się zmieniło. Jeśli regulacja nic nie da to niestety skrzynia w dół.calibra7 pisze:Hey.
Linkę się reguluje nakrętką.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
THX. Nie wiem czy dobrze myślę: kręcić śrubę regulacyjną w prawo i jednocześnie trzymać nakrętkę która jest na końcu linki kluczem aby się nie kręciła ?
calibra7
Myślę, że to wina docisku.
U mojej dziewczyny w Cordobie kiedyś był podobny objaw + ciężko chodzil pedał sprzęgła, okazało się, że docisk jest zgięty w chińskie 8...
U mojej dziewczyny w Cordobie kiedyś był podobny objaw + ciężko chodzil pedał sprzęgła, okazało się, że docisk jest zgięty w chińskie 8...
-
- Ma gadane
Re: sprzęgło, skrzynia biegów
Dokładnie, gwintowana końcówka linki ma być nie ruchoma a nakrętkę regulacyjną kręć w prawo.calibra7 pisze:THX. Nie wiem czy dobrze myślę: kręcić śrubę regulacyjną w prawo i jednocześnie trzymać nakrętkę która jest na końcu linki kluczem aby się nie kręciła ?
Prawdo podobnie wina i tak będzie leżała po stronie sprzęgła ale najpierw warto spróbować rozwiązań które nic nie kosztują.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Heyka.
Wyregulowałem linkę i biegi wchodzą poprawnie.
Dziękuję wszystkim za porady szczególnie dla kamikadzol15, bo już chciałem skrzynię ściągać.
PZDR
Wyregulowałem linkę i biegi wchodzą poprawnie.
Dziękuję wszystkim za porady szczególnie dla kamikadzol15, bo już chciałem skrzynię ściągać.
PZDR
calibra7