Grzechotanie skrzynia,DM,pólosie?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem jak myślę w skrzyni biegów. Gdy hamuję silnikiem a potem dodaję gazu lub zmiana biegu to czuć tępe uderzenie i słychać grzechotnięcie w okolicach skrzyni. Głośne bo udało mi się nagrać to telefonem,
Film słaby bo to jednak telefon ale słychać dobrze
[youtube][/youtube]
" onclick="window.open(this.href);return false;
Objawy:
*Dodawanie gazu/hamowanie silnikiem jak i zmiana biegu słychać grzechotnięcie z okolic skrzyni biegów (DM wymieniony kilka tyś temu bez zmiany)
*Grzechotnięciu towarzyszy uderzenie jak by auto po naciśnięciu gazu nie zbierało się od razu tylko jest ułamek sekundy pomiędzy wciśnięciem pedału gazu a uderzeniem i grzechotnieciem i zbieraniem się auta jak by pół obrotu luz na DM.
*Podczas normalnej jazdy drży lewarek od biegów, nie biega po całej kabinie ale drży głownie na biegach środkowych 3,4,5 najbardziej.
*Jak się przyciśnie lekko lewarek od biegów głównie na biegach 3,4 w kierunku wrzucania biegu i dodaje gazu/hamuje silnikiem lewarek chodzi 1,5 centymetra wraz z dodawaniem gazu/hamowaniem silnikiem (nie wiem czy to ma związek może vag-i tak mają)
Podejrzewam:
*DM (siedzi nowy całe sprzęgło nowe LUK)
*skrzynia
*Półosie?
Film słaby bo to jednak telefon ale słychać dobrze
[youtube][/youtube]
" onclick="window.open(this.href);return false;
Objawy:
*Dodawanie gazu/hamowanie silnikiem jak i zmiana biegu słychać grzechotnięcie z okolic skrzyni biegów (DM wymieniony kilka tyś temu bez zmiany)
*Grzechotnięciu towarzyszy uderzenie jak by auto po naciśnięciu gazu nie zbierało się od razu tylko jest ułamek sekundy pomiędzy wciśnięciem pedału gazu a uderzeniem i grzechotnieciem i zbieraniem się auta jak by pół obrotu luz na DM.
*Podczas normalnej jazdy drży lewarek od biegów, nie biega po całej kabinie ale drży głownie na biegach środkowych 3,4,5 najbardziej.
*Jak się przyciśnie lekko lewarek od biegów głównie na biegach 3,4 w kierunku wrzucania biegu i dodaje gazu/hamuje silnikiem lewarek chodzi 1,5 centymetra wraz z dodawaniem gazu/hamowaniem silnikiem (nie wiem czy to ma związek może vag-i tak mają)
Podejrzewam:
*DM (siedzi nowy całe sprzęgło nowe LUK)
*skrzynia
*Półosie?
kiedyś miałem podobny przypadek i był walnięty mechanizm różnicowy.
Zaczął bym od sprawdzenia przegubów czy nie mają luzów . Zobacz też czy wewnętrzne przeguby te przy skrzyni biegów są dobrze przykręcone.Skrzynie biegów w MK4 maja problem z mechanizmem różnicowym. Duże koło w nim jest nitowanie i to właśnie tam te nity się luzują co powoduje wibracje w początkowym stadium. Jazda z tym może doprowadzić do uszkodzenia skrzyni. Wiem że można kupić inne nity , mocniejsze i to naprawić .
Re: Grzechotanie skrzynia,DM,pólosie?
W dieslu?ALBINERO pisze:Zaczął bym od sprawdzenia przegubów czy nie mają luzów . Zobacz też czy wewnętrzne przeguby te przy skrzyni biegów są dobrze przykręcone.Skrzynie biegów w MK4 maja problem z mechanizmem różnicowym. Duże koło w nim jest nitowanie i to właśnie tam te nity się luzują co powoduje wibracje w początkowym stadium. Jazda z tym może doprowadzić do uszkodzenia skrzyni. Wiem że można kupić inne nity , mocniejsze i to naprawić .
Skrzynia była w regeneracji i podobno wymieniono w niej ścięty nit. Podobno bo wiele już słyszałem. Czy takie grzechotanie może pochodzić od koła dwumasowego lub przegubów półosi?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Na zimnym silniku też masz te objawy?
Mam podobnie ale bez takich głośnych stuków i tylko opóźniona reakcja przeniesienia napędu na wciśnięcie lub odpuszczenie gazu.
Stawiam na przeguby wewnętrzne albo mechanizm różnicowy tak jak karol83
Mam podobnie ale bez takich głośnych stuków i tylko opóźniona reakcja przeniesienia napędu na wciśnięcie lub odpuszczenie gazu.
Stawiam na przeguby wewnętrzne albo mechanizm różnicowy tak jak karol83
vw - be inspired
Zimny tak samo. ja też obstawiam na mechanizm różnicowy chociaż jak się kołysze macha samochodem na biegu na postoju to pod korkiem widać że DM ma niezły luz będzie z 5 zębów.
Dodatkowo nie wiem czy wspomniałem że przy dodawaniu puszczaniu gazu przemieszcza mi się lewar od biegów tak z 1,5 entymetra to chyba gigant luzy we skrzyni.
Dodatkowo nie wiem czy wspomniałem że przy dodawaniu puszczaniu gazu przemieszcza mi się lewar od biegów tak z 1,5 entymetra to chyba gigant luzy we skrzyni.