Golf 2.8 4motion urwany wał napędowy.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam ponownie , moja przygoda z golfem jest pechowa po odzyskaniu sprawności silnika nastąpiła awaria napędu. Auto trafiło na lawetę Wał napędowy urwał się zaraz przy silniku pod kolektorem wydechowym, teraz pytanie do szpeców, przy zerwanym wale jaki trzeba nabyć przegub ? Na allegro znalazłam dwa rodzaje.
nr1
nr2
Kto poradzi co zamawiać bo na weekend chciałbym znowu już jedzić... Pozdrawiam Darunia !
nr1
nr2
Kto poradzi co zamawiać bo na weekend chciałbym znowu już jedzić... Pozdrawiam Darunia !
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
Darunia, ten pierwszy to jest tak zwany tłumik drgań , jest on zaraz przy skrzyni i drugi przy dyferencjale , natomiast te 2-gie foto to jest właśnie przegub wału jest on po środku wału tuż przy podporze wału , z twojego opisu wynika że zerwało właśnie ten tłumik drgań z 1-szej foty .
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM
Dzięki rozwiałeś moje wątpliwości. Jestem ciekaw ile taki krzyżak za 350zł jest wart , czy lepiej kupić dwa razy droższy ? Ma ktoś jakieś doświadczenia związane z tym ?
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
Darunia, w tym linku dobrze widać co wchodzi w skład wału napędowego :
http://allegro.pl/vw-golf-iv-v-audi-a3- ... 36839.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Przy tej mocy to racze zamienniki mogą nie wytrzymać ,lepiej chyba będzie zainwestować w dobrą używkę bądź nówkę ori .
http://allegro.pl/vw-golf-iv-v-audi-a3- ... 36839.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Przy tej mocy to racze zamienniki mogą nie wytrzymać ,lepiej chyba będzie zainwestować w dobrą używkę bądź nówkę ori .
Zobaczmy zdecydowałam się jednak na zamiennik sprzedający zapewniam że jest 2 lata gwarancji.
Jeśli zerwał Ci się tłumik drgań to ja był osobiście szedł wyłącznie w oryginał. Kosztuje on w ASO 450 zł a przynajmniej masz pewność na najbliższe lata. Jakoś słabe doświadczenia mam z czymkolwiek gumowym spoza oryginałów.
Prędzej kupiłbym używkę niż zmienik. Stan ich można określić wizualnie - brak spękań itp.
Sam przegub homokinetyczny można kupić bez problemu, dobrej jakości kilkukrotnie taniej niż w ASO.
Prędzej kupiłbym używkę niż zmienik. Stan ich można określić wizualnie - brak spękań itp.
Sam przegub homokinetyczny można kupić bez problemu, dobrej jakości kilkukrotnie taniej niż w ASO.
Jaki może być powód rozerwania gumowego krzyżaka? Bo miałam wrażenie że niekiedy tył nie rozłączał się.
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
Darunia, starość i czasami duże momenty siły przenoszone podczas ostrzejszych ruszań (zrywanie ), golfik zapewne ma już kilkanaście latek więc nic nie może być , wieczne ,ja u siebie w haldexie musiałem wymienić pompkę wstępną , ASO 2100zł.Allegro 800zł a używka 300zł , po rozebraniu starego jeden smród , szczotki wytarte , a komutator tak zjechany że jego naprawa mija się z celem , takie są po prostu uroki 4x4 i dużych mocy
Łącznik znowu urwany, krótszy wał ma ogromne bicie i generalnie jest do wymiany. Czy wał z innych wersji silnikowych będzie pasował?
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
Darunia, ciekawe jaka przyczyna jest bicia wału , czyżbyś się gdzieś zawiesiła ,uderzyła nim ,czy może uszkodzone jest łożysko w podporze wału nie wygląda to za wesoło , może poszukaj firmy która zajmuje sie naprawa wałów napędowych .ok
Ja też myślę, że regeneracja (prostowanie, wyważanie) będzie lepszą opcją. Chyba, że w Twojej okolicy nie ma takiego usługodawcy.
Problem wystąpił gdyż podczas pierwszej awarii została zagubiona tuleja centrująca wału , stąd też bicie na wale , wie ktoś gdzie można taka tuleje dostać ? Dodaje małą ściągę
FEBI BILSTEIN 19728
SKODA 191 521 137
SWAG 30919728
VW 191 521 137
FEBI BILSTEIN 19728
SKODA 191 521 137
SWAG 30919728
VW 191 521 137