Zużywające się koło dwumasowe?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, od jakiegoś czasu zacząłem słyszeć dziwne dźwięki (stukanie?) dochodzące z silnika od strony kierowcy ale gdy wcisnę sprzęgło to dźwięk znika. Do tego dodam, że na biegu jałowym wyczuwalne są delikatne drżenia, które znikają po lekkim dodaniu gazu, oraz podczas włączania i gaszenia samochodu delikatnie trzęsie budą. Wydaje mi się, że to wina dwumasy ale zanim wybiorę się do mechanika chciałbym poznać Waszą opinię.
Musiałem się wsłuchać ale faktycznie słychać coś takiego. A co z pozostałymi objawami, wskazują one na dwumas?
U mnie też stukało na zimnym silniku. Normalnie jak by ktoś młotkiem walił w skrzynie. I tak samo delikatne drgania były.
Po wymianie dwumasu cisza, ale spontaniczne, delikatne drgawki pozostały :/
Po wymianie dwumasu cisza, ale spontaniczne, delikatne drgawki pozostały :/
Re: Zużywające się koło dwumasowe?
Może te drgania, które nadal u Ciebie występują to wina poduszek albo przegubu wewnętrznego? W swoim wypadku poduszki wykluczyłem - przy dodawaniu gazu silnik praktycznie w ogóle drży (taką poradę wyczytałem na jednym forum).
PS. Gratulacje dla siatkarzy
PS. Gratulacje dla siatkarzy
Panowie, ale u mnie te drgawki występujące losowo i tylko na zimnym silniku ustępują po wciśnięciu pedału sprzęgła. Tak było na starym dwumasie i tak jest teraz na nowym tylko trochę mniej. Myślę że poduszki nic do tego nie mają.
-
- Nowicjusz
wron, łożysko wyciskowe wymieniles w komplecie z dwumasem? U mnie tez sa takie stuki o ktorych piszesz i ja obstawiam lozyska skrzyni biegow
Oczywiście, wymieniłem wszystko w komplecie. U mnie na 100% stukał dwumas. Po wymianie cisza.
lozysko wyciskowe raczje szumi a nawet lekko zafurkocze przy puszczaniu sprzegla. Drgawek nie bedzie powodować. Wszelkie drgawki to raczje od dwumasy. Mozliwosci co do padania dwumasy sa naprawde rożnorakie ich objawy tez wiec naprawde wykluczyc tego elementu sie nie da. Oczewisci emoze tu tez byc winna skryznia- chodzi o walek wskryzni na ktorym wlasnie jest tarcza sprzeglowa na wielowpuscie.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
a czy to mozliwe ze po roku czasu (ok 30-40tys) od wymiany sprzegla razem z kolem moglo sie znow psuc kolo?
ze srodka od strony kierowcy sluchac lekie stukanie (bardzo irytujace), a po lekkim dodaniu gazu tak ok 1000obr/min ustaje. dziwne ale ustaje rowniez gdy dotaczam auto na luzie z wcisnietym hamulcem. dopiero po zatrzymaniu rowniez slychac stukanie. ostatnio wymienialem uszczelniacze skrzyni i oslone przegubu wewnetrznego. bylo dobrze az do dzisiaj. ten dzwiek z dnia na dzien nie narastal ale pojawil sie nagle.
ze srodka od strony kierowcy sluchac lekie stukanie (bardzo irytujace), a po lekkim dodaniu gazu tak ok 1000obr/min ustaje. dziwne ale ustaje rowniez gdy dotaczam auto na luzie z wcisnietym hamulcem. dopiero po zatrzymaniu rowniez slychac stukanie. ostatnio wymienialem uszczelniacze skrzyni i oslone przegubu wewnetrznego. bylo dobrze az do dzisiaj. ten dzwiek z dnia na dzien nie narastal ale pojawil sie nagle.