Wymiana oleju w skrzyni biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mirek99mtg
- Mały gagatek
Ten Fuchs sintofluid z pierwszego linku to ten sam olej który sprzedają w ASO i taki leje fabryka więc nie ma sensu przepłacać za butelkę ze znaczkiem VW. Wchodzi około 1,7 l, dwie butelki wystarczą
no właśnie dlatego pytam bo nie potrafię zrozumieć czemu w ASO dostałem taką dziwną odpowiedź. Mógł przecież przynieść żebym zobaczył to bym kupił a ten że on nie wie jakie są parametry. Dzięki za odpowiedzi , kupię pewnie tego Fuchs'a .
Re: Wymiana oleju w skrzyni biegów
Ja stosuję Castrol Syntrans Transaxle i też jest ok. Do 1,6 wchodzi niecałe 2l, więc u Ciebie myślę podobnie.
a ten cały Castrol też będzie odpowiedni ? http://www.kolegaberlin.pl/product-pol- ... 90-1L.html" onclick="window.open(this.href);return false; Pytam bo w końcu się dogadałem do ASO i tam mają 70 zł za litr -.- . Na forach zagranicznych tego Fuscha to ludzie piszą że czasem mają z nim problemy po wymianie i sam już nie wiem który kupić
Kup ori tylko popytaj u chłopaków z forum co mają tu swoje oferty. Pewnie zapłacisz mniej.
Po co kombinować?...w fabryce zalewali Castrol TAF-X GL 4 nie jest drogi,spełnia wszelkie normy VW ...
A wodzis wymyslaja ludziska "zeby bylo jeszcze lepiej" a potem sie robia problemy.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Witam. W aso powiedzieli mi że mojej bory 1.6akl wchodzi olej G070726A2, niestety mam bardzo daleko do najbliższego punktu. Chciałbym wlać jakiś zamiennik który spełnia normy takie jak ten oryginalny. Może polecicie jakiś sprawdzony który ta skrzynia toleruje? Wymieniałem sprzęgło i mam ściągnięta skrzynię, widać że ma delikatne wycieki. Samochód mam od 5 lat, nie wiem jaki jest tam olej wlany więc boję się dolewać, zleje ten i chciałbym wlać nowy.
Np Fuchs. Tu na forum są koledzy co sobie chwalą. Oby miał normę gl4.
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Ostatnio wlałem Shell Spirax S4 G 75w90 dedykowany skrzyniom VW z normą 501.50 - biegi wchodzą jak w nowym aucie, przestała haczyć na światłach "jedynka". Cena ok 22zł/litr
Panowie, prośba o poradę. Golf 4, benzyna 1,6. 2003r.
Pierwszy raz wymieniłem olej w skrzyni przy przebiegu 150 tys. Wycieciała czarna, śmierdząca gnojówka. Wlany olej z normą GL4.
Drugi raz wymieniłem przy przebiegu 180 tys. Wyleciał już olej podobny do świeżego, trochę przepracowany, pewnie jeszcze posprzątał po tym wcześniejszym, ale OK. Wlany również nowy olej z normą GL4.
Obydwie wymiany robiłem sam, z należytą starannością. Oleje z pewnego źródła.
Jednak biegi wchodzą dosyć ciężko.
Podobno w tych Golfach są mechanizmy zmiany biegów starego typu i mechanik już podregulował go, ale więcej nie da się zrobić. Najgorzej wchodzi trójka.
Co powiecie o tym mechanizmie starego typu, czy da się jeszcze coś zrobić?
Czy ktoś wymieniał taki mechanizm?
Czy i czym ewentualnie przesmarować cięgna i ich połączenia?
Pierwszy raz wymieniłem olej w skrzyni przy przebiegu 150 tys. Wycieciała czarna, śmierdząca gnojówka. Wlany olej z normą GL4.
Drugi raz wymieniłem przy przebiegu 180 tys. Wyleciał już olej podobny do świeżego, trochę przepracowany, pewnie jeszcze posprzątał po tym wcześniejszym, ale OK. Wlany również nowy olej z normą GL4.
Obydwie wymiany robiłem sam, z należytą starannością. Oleje z pewnego źródła.
Jednak biegi wchodzą dosyć ciężko.
Podobno w tych Golfach są mechanizmy zmiany biegów starego typu i mechanik już podregulował go, ale więcej nie da się zrobić. Najgorzej wchodzi trójka.
Co powiecie o tym mechanizmie starego typu, czy da się jeszcze coś zrobić?
Czy ktoś wymieniał taki mechanizm?
Czy i czym ewentualnie przesmarować cięgna i ich połączenia?
Mechanizm masz na linki czy na cięgna? Jak na cięgna to można je wymienić a cały układ tego mechanizmu przemyć i nasmarować. Tam są wszędzie plastykowe tulejki i się zużywają.
Dziękuję. Widać, muszę się temu jeszcze przyjrzeć.
W międzyczasie trafiłem na coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=sWd7mx57dS0
W międzyczasie trafiłem na coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=sWd7mx57dS0