1,6D JP zamiana skrzyni 4ki na 5kę
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Jak w temacie czy jest sens wymieniać skrzynie 4kę na 5kę
Czy przełożenie 5 biegu (w skrzyni 5tce) jest dłuższe niż 4ka w skrzyni 4 biegowej
(większy v max. mniejszy hałas i spalanie)
pow. 100km/h hałas robi się uciążliwy
jeszcze jedno
z jakim symbolem skrzyni szukać żeby podpasowała bez problemów
Jak w temacie czy jest sens wymieniać skrzynie 4kę na 5kę
Czy przełożenie 5 biegu (w skrzyni 5tce) jest dłuższe niż 4ka w skrzyni 4 biegowej
(większy v max. mniejszy hałas i spalanie)
pow. 100km/h hałas robi się uciążliwy
jeszcze jedno
z jakim symbolem skrzyni szukać żeby podpasowała bez problemów
Skrzynia pasuje bez problemów pięciobiegowa.
Ja bym Ci proponował 4S lub 4T.Z tego co wiem skrzynia o oznaczeni 4T jest najdłuższa skrzynią typu 020.Wiec ta mogła by być dla Ciebie najlepsza.Boje sie tylko ze w twoim silniku bedzie za mało mocy aby przemieszczać się w miarę sprawnie.Jeśli dobrze pamiętam oznaczenie masz wolnossącego diesla.
Osobiście miałem w wolnossaku skrzynię 4S i byłem zadowolony.Przyspieszenie znośne i w miarę ekonomiczny
Acha trzeba zmienić wybierak (ten w środku w kabinie) bo nie pasuje od skrzyni czterobiegowej.jest za wąski żeby wrzucić piątkę.
Raczej zdcydowanie,teraz pytanie jaką wybierzesz znaczy o jakim oznaczeniu.większy v max. mniejszy hałas i spalanie)
Ja bym Ci proponował 4S lub 4T.Z tego co wiem skrzynia o oznaczeni 4T jest najdłuższa skrzynią typu 020.Wiec ta mogła by być dla Ciebie najlepsza.Boje sie tylko ze w twoim silniku bedzie za mało mocy aby przemieszczać się w miarę sprawnie.Jeśli dobrze pamiętam oznaczenie masz wolnossącego diesla.
Osobiście miałem w wolnossaku skrzynię 4S i byłem zadowolony.Przyspieszenie znośne i w miarę ekonomiczny
Acha trzeba zmienić wybierak (ten w środku w kabinie) bo nie pasuje od skrzyni czterobiegowej.jest za wąski żeby wrzucić piątkę.
Witam . Podepnę się pod temat. Mam golfa 3 z silnikiem benzynowym 1.4. Sytuacja podobna - skrzynia 4 biegowa. Czy montaż skrzyni z pięcioma przełożeniami w tym przypadku ma sens? Czy silnik wydoi ten piąty bieg? Poza skrzynią i wybierakiem trzeba coś jeszcze zmienić? Pozdrawiam.
Piatka skrzynia da sobie radę spokojnie .Niestety nie znam szczegółów montażu.Nie pomogę.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Silnik położony skośnie,górą do przodu,więc sytuacja trochę się komplikuje.Nie każda skrzynia podejdzie z tego co sie orientuję...
Szukać skrzyni z 1.4 czy moze być np. z 1.8? Jaka skrzynka była by najoptymalniejsza, tak żeby nie zmulić silnika i nie zwiększyć zużycia paliwa?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Jak już to z 1,6.Tam też silnik był tak ułożony.Poza tym przy 1,4 też były skrzynie 5-ki.elo78 pisze:Szukać skrzyni z 1.4 czy moze być np. z 1.8?
Wiem właśnie , ale chodzi mi o to żeby silnik dobrze się czuł z nową skrzynią i nie zaczął chłonąc więcej PB. A macie może konkretne propozycje skrzyń jeśli chodzi o oznaczenie?Michał_1977 pisze:Jak już to z 1,6.Tam też silnik był tak ułożony.Poza tym przy 1,4 też były skrzynie 5-ki.
-
- Nowicjusz
witam, kupiłem caddy mk1 z uszkodzonym sprzęgłem,ślizgało sie,wymieniłem tarcz i teraz okazało sie że niema wogóle,skrzynia jest 4 beigowa,docisk na 9 śrub,kolega powiedział mi że ten palec który wychodzi z wałka może wychodzić za mało,mierzyłem i wychodzi 16 mm,czy powinien wychodzić więcej? teraz ta wajcha od sprzegła idzie bardzo lekko do góry,niema oporu,docisk jest ok i ten dekielek też,kupiłem też skrzynie piątke 4s i ten palec wychodzi o wiele więcej,jeszcze jedno pytanie, jak przerobić te łape od skrzyni bo chce zamontować te piątke i czy wybierak od mk2 będzie pasował do mojego caddy,rocznik mojego to 1988 z silnikiem 1.6d,czytałem forum ale takich info nieznalazłem,może ktoś poradzi
sweden
-
- Nowicjusz
tylu was przekładało skrzynie z mk2 do mk1(caddy) i nikt mi nie odpowie
sweden