AFN zakładać dwumas czy jednomas?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jestem na etapie zmiany silnika i nie wiem czy zakładać dwu mas czy jednak jedno mas,seryjna 110KM bez modów
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja mam jednomas w AFN i jestem zadowolony. Co prawda nie jeździłem na 2masie bo przy swapie od razu wsadziłem inne koło. Na pewno tańszy w eksploatacji niż 2mas.
kolego po zmianie na jednomas ma juz 3 skrzynie ,wszystkie skrzynie siadaja a jezdzi normalnie
Słuchaj, jednomas będzie nieco tańszy i będzie fajnym rozwiązaniem jeśli masz zamiar coś modzić w aucie w przyszłości, a jeśli chodzi o komfort to będzie praktycznie niezauważalne pogorszenie. Jeśli nie chcesz kombinować i pozostać przy serii, a dodatkowo cenisz sobie sobie ponad wszystko "komfort" to zostań przy dwumasie. Ale to tylko moja sugestia, sam to przemyśl i podejmij decyzję ( mam nadzieję słuszną).
golf III afn lata po autostradach,przeważnie leci mu 5bieg lub zgrzyt miedzy 1 a 2
Bardzo dziwne, ale raczej nie winiłbym tutaj sztywnego koła z padającą i to jedna po drugiej skrzyni. Może jeszcze inni użytkownicy posiadający jednomas dodadzą swoje opinie na ten temat. A jeśli masz wątpliwości to załóż dwumas.
Nowy oryginalny dwumas wytrzyma 200-250 tys km, zależy jeszcze od eksploatacji auta. Zakładając drugi nowy tez powinien w normalnych warunkach wytrzymać do 200 tys km, aczkolwiek dużo zależy od samego montażu, jakości części, więc wtedy ten przebieg może się skrócić. Ile tak naprawdę trudno powiedzieć.
Re: AFN zakładać dwumas czy jednomas?
Wszystko zależy od stylu jazdy. U mnie na blacie jest 386 tys. w B5 i sprzęgło i dwumas jest oryginalne od nowości.jasza88 pisze:Nowy oryginalny dwumas wytrzyma 200-250 tys km, zależy jeszcze od eksploatacji auta. Zakładając drugi nowy tez powinien w normalnych warunkach wytrzymać do 200 tys km, aczkolwiek dużo zależy od samego montażu, jakości części, więc wtedy ten przebieg może się skrócić. Ile tak naprawdę trudno powiedzieć.
Moim zdaniem najlepiej założyć jednomas. Koło dwumasowe zużywa się dość szybko i co około 200tyś trzeba je wymienić. Różnicy zbytnio nie odczujesz a zużycie skrzyni niewiele wzrośnie bo przenoszone drgania będę niewiele większe. Starsze samochody latały na zwykłym i nic się nie działo.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Ja jak zmieniałem skrzynie w mk3 afn to byłem przekonany że już ktoś założył zwykle koło a tu niespodzianka, był dwumas. Jako że był w kiepskim stanie zmieniłem na zwykłe + skrzynia EWT z golfa 4 + docisk z vr6 i wszystko ładnie 5
Chodzi.
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
Chodzi.
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka