często zapiekający się zacisk hamulca prawy tył...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
tam akurat mechanicznych uszkodzen nie ma ,moga byc jedynie wzery od korozji
Założyłem wczoraj te sprężynki z ASO (20zł) bo miałem wrażenie że coś jeden zacisk delikatnie bardziej grzał po użyciu ręcznego. Albo pomyliłem sobie sztuki, albo prawą spręzynkę założyłem po lewej a lewą po prawej, plus troszkę podgiąłem na imadle młotkiem końcówkę sprężynki żeby chowała się w dodatkowym otworze w górnej części zacisku. Poza tym ręczny chodzi troszkę ciężej ale zupełnie mi to nie przeszkadza - będę sprawdzał jak to wpłynie na grzanie się.
hehe ja tez na poczatku zle je zalozylem, nameczylem sie zeby ja dogiac , starsznie sie naprezyla, ale pozniej mowie cos chyba nie tak i oczywiscie sie okazalo ze zle
tak to ma wygladac:
tak to ma wygladac:
Mi sprężynki uratowały skórę, i to nie oryginalne tylko jakieś takie co miał mechanik pod ręką. Pięknie odbijają hamulec ręczny, tak jak wcześnie było tu napisane ręczny zaciąga się troszkę ciężej teraz, mi to też w zupełności nie przeszkadza. Myślę, że taki mod starczy na długo
Jak ktoś ma za dużo kasy, to może kupić przy oddaniu swojego zacisku zregenerowany profesjonalnie z 24 miesięczną gwarancją za 180zł, lub zregenerować swój Lub kupić nówkę TRW za 220zł
Jak ktoś ma za dużo kasy, to może kupić przy oddaniu swojego zacisku zregenerowany profesjonalnie z 24 miesięczną gwarancją za 180zł, lub zregenerować swój Lub kupić nówkę TRW za 220zł
jointone, ten otwór który Ty masz zaznaczony jako wolny jest u mnie zapełniony zakończeniem sprężyny.
Shmatan, spezyne masz wtedy odwrocona, tez tak sam zrobilem i wiem ze wtedy to na maksa dociaga, pewnie dlatego masz wrazenie ze ciezej chodzi, w przypadku prawidlowego montazu troche odpusci i latwiej jest ja zamontowac. pozdrawiam
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Też muszę u siebie wymienić gumki od ślizgu z tylnych zacisków. Tylko mam pytanie brać pierwsze lepsze w sklepie czy macie jakieś sprawdzone typy i czy do tego dobrać jakiś smar?
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
piotrb79, mogą być dowolne, weź do tego małą tubkę smaru do tłoczków
jointone, A widzisz - u mnie montaż był bez problemu (po jednej stronie nawet koła nie zdejmowałem), ale odciąga mocno. Tak czy inaczej - na razie sprężynki działają dobrze i na pewno w zimie mogą się przydać.
jointone, A widzisz - u mnie montaż był bez problemu (po jednej stronie nawet koła nie zdejmowałem), ale odciąga mocno. Tak czy inaczej - na razie sprężynki działają dobrze i na pewno w zimie mogą się przydać.
Witam, a więc po przeczytaniu waszych podpowiedzi, postanowiłem zacząć od założenia sprężynek. Kupiłem je w sklepie moto 10zł/szt
Założenie trwało 5 minut. Oczywiście kupując musisz nabyć sprężynkę prawą i lewą.
Tak oto wyglądają po założeniu.
Założenie trwało 5 minut. Oczywiście kupując musisz nabyć sprężynkę prawą i lewą.
Tak oto wyglądają po założeniu.
gregzorba, jest ok:)
czy wiecie moze czy mozna dostac te gumowe oslonki na linke recznego? moze da sie cos dobrac?
czy wiecie moze czy mozna dostac te gumowe oslonki na linke recznego? moze da sie cos dobrac?
jointone, oj nie wiem, one sa razem z linka
piotrb79, gumki np. autofren, smar moze byc ATE do cylinderkow, ja np mam cos takiego:
piotrb79, gumki np. autofren, smar moze byc ATE do cylinderkow, ja np mam cos takiego:
Re: często zapiekający się zacisk hamulca prawy tył...
Również jestem posiadaczem VW Golfa 4 i mam problem z zapiekającym się zaciskiem, za kilka dni będę regenerował, ale chciałbym też założyć te sprężyny które próbowałem dzisiaj zdobyć w ASO VW. Powiedziano mi, że w Golfie nie montowano takich sprężyn, ale nie są w stanie powiedzieć mi w jakim aucie były montowane. Jak zdobyć te sprężyny, co im powiedzieć?
Wydrukować zdjęcie i pokazać im te sprężynki Oznaczenia strona lewa: 1K0 615 295
strona prawa: 1K0 615 296 w Serwisie Skody będą wiedzieli po tych oznaczeniach, nie wiem jak w VW/Audi/ Seacie
po 10 zł szt.
strona prawa: 1K0 615 296 w Serwisie Skody będą wiedzieli po tych oznaczeniach, nie wiem jak w VW/Audi/ Seacie
po 10 zł szt.
Jak przyniesiesz numery to nie ma znaczenia czy montowali to w mk4 czy nie. A numery 1k0 to chyba mk5