Climatronic z mk4 do mk2-swap.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Od dzis temat rusza z kopyta;D sprezarka zakupiona orginalna z Golfa II z przewodami za smieszne pieniadze;D a fotosy wieczorkiem bedą;P
Ostatnio zmieniony ndz kwie 19, 2009 22:43 przez Jessy, łącznie zmieniany 1 raz.
- misiek^wro
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja mialbym taka prosbe.
Chodzi mi o montaz od zera klimatronika w aucie jakim jest Octavia z 2002 roku. To jest to samo co GIV wiec czesciowo prosilbym o porade co dokladnie bedzie mi potrzebne do takiego zabiegu.
Wiem, ze poszukiwania mam rozpoczac od znalezienia lapy kompresora oraz czujnika z deski rozdzielczej. Ktos zna moze numery tych wszystkich niezbednych czesci i moglby je podac, a takze podzielic sie z ewentualnym problemami i mozliwoscia ich obejscia/rozwiazania?
Silnik, w jakim bedzie montaz, to poczciwy 1.9 TDI VP kod AGR. Obecnie nawet brak klimy manualnej.
Z gory dzieki za odp.
Chodzi mi o montaz od zera klimatronika w aucie jakim jest Octavia z 2002 roku. To jest to samo co GIV wiec czesciowo prosilbym o porade co dokladnie bedzie mi potrzebne do takiego zabiegu.
Wiem, ze poszukiwania mam rozpoczac od znalezienia lapy kompresora oraz czujnika z deski rozdzielczej. Ktos zna moze numery tych wszystkich niezbednych czesci i moglby je podac, a takze podzielic sie z ewentualnym problemami i mozliwoscia ich obejscia/rozwiazania?
Silnik, w jakim bedzie montaz, to poczciwy 1.9 TDI VP kod AGR. Obecnie nawet brak klimy manualnej.
Z gory dzieki za odp.
- mustang7
- DestructionDriver
- Kontakt:
Witam, po długiej przerwie.
Jak już wyżej pisałem, nie chce mi się załączać sprężarka. Z tego co znalazłem na necie, nie załącza się bo sterownik jest z Passata i coś tam jest inaczej.
Poradźcie jak dobrać prawidłowo panel? Mam czujnik ciśnienia 4 pin i instalację na przekaźniki (wg opisu użytkownika golfiarz1) - nie jestem pewnien czy to ma jakieś znaczenie? (Bo wydaje mi się, że inny sygnał idzie do panela z czujnika na 3 pin a inny z czujnika na 4 pin) i jak teraz rozpoznać, który panel będzie działał z tym ustrojstwem?
Jak już wyżej pisałem, nie chce mi się załączać sprężarka. Z tego co znalazłem na necie, nie załącza się bo sterownik jest z Passata i coś tam jest inaczej.
Poradźcie jak dobrać prawidłowo panel? Mam czujnik ciśnienia 4 pin i instalację na przekaźniki (wg opisu użytkownika golfiarz1) - nie jestem pewnien czy to ma jakieś znaczenie? (Bo wydaje mi się, że inny sygnał idzie do panela z czujnika na 3 pin a inny z czujnika na 4 pin) i jak teraz rozpoznać, który panel będzie działał z tym ustrojstwem?
Moje VW:
Golf mk2 -> USA
19% - sprzedany, dużo rzeczy na sprzedaż z niego
Golf mk4 -> US. ...
2...% (aktualizacja 2012-08) - zobacz ... 2014-07-25 SPRZEDANY
T4 Caravelle
Lupo 3L
Golf mk2 -> USA
Golf mk4 -> US. ...
T4 Caravelle
Lupo 3L
- Dioda83
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja z kolei mam takie pytanie, jak poradziliście sobie z montażem sprężarki? Czy konieczne jest szukanie i zakup łapy mocującej czy da się ją samemu wykonać? Sprawa kolejna, tu zwracam się do osób posiadających jakiekolwiek materiały, schematy etc. które pomogłyby w ogarnięciu climatronica (podłączenie, układ pinów w panelu itd.) za wszelką pomoc będę niezmiernie wdzięczny i wreszcie, czy pojemność silnika, sposób zasilania w paliwo oraz pojemność akumulatora (ładowanie z alternatora) ma znacznie w montażu klimatyzacji? Czy są jakieś konkretne wymagania?
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 11:43 przez Dioda83, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Odświeżę trochę temat... jaka nagrzewnica najlepiej podejdzie do mk2... Z tego co wiem to mk2 i toledo mają podobną płytę podłogową... nagrzewnice z mk2 i toledo są podobne... i dlatego się zastanawiam nad taką od toledo z klimą... a czy od mk3 podejdzie taka z wersją na klime?? Dodam, że mnie zadowoli zwykła klima... manualna nie chcę klimatronika, chcę zostawić wnętrze od mk2 w oryginale
- mustang7
- DestructionDriver
- Kontakt:
Ja też już mogę się pochwalić, że i u mnie klima działa, tzn. prawie działa. Ale mam mały (?) problem-otóż wszystko jest niby OK, sprężarka się załącza i klima chłodzi (choć wydaje mi się, że trochę słabo), to po przejechaniu kilku kilometrów sprężarko chodzi tak ciężko, że aż silnik nie daje rady nią kręcić.Obydwa węże idące do sprężarki są gorące i sama sprężarka też jest gorąca; jeden wąż do nagrzewnicy zimny a drugi lekko letni; chłodnica lekko letnia.
Jak pojechałem do szpeca to stwierdził, że może mi tylko odessać czynnik i nabić odnowa ale właściwie to nawet nie wie ile powinno być nabite bo to samoróbka i nie wiadomo.
Co może być przyczyną takich objawów ile czynnika powinno być w układzie? Proszę, pomóżcie szybko bo znów mnie zima z tym zastanie
Jak pojechałem do szpeca to stwierdził, że może mi tylko odessać czynnik i nabić odnowa ale właściwie to nawet nie wie ile powinno być nabite bo to samoróbka i nie wiadomo.
Co może być przyczyną takich objawów ile czynnika powinno być w układzie? Proszę, pomóżcie szybko bo znów mnie zima z tym zastanie
Moje VW:
Golf mk2 -> USA
Golf mk4 -> US. ...
T4 Caravelle
Lupo 3L
Golf mk2 -> USA
Golf mk4 -> US. ...
T4 Caravelle
Lupo 3L
- mustang7
- DestructionDriver
- Kontakt:
Właśnie u mnie w okolicy niema żadnego porządnego warsztatu zajmującego się klimatyzacją, a te łosie odessali mi tylko czynniki powiedzieli, że sprężarka się najprawdopodobniej zaciera bo niebyło w układzie oleju (odessało 1 cm3). Więc pytam dlaczego nie było oleju, jak oni to nabijali, a gość mówi, że olej powinienem wlać do sprężarki przed montażem i oni myśleli, że olej jest wlany (ale wtedy mi nico tym nie powiedzieli). Poszukam jakiegoś lepszego zakładu.
Moje VW:
Golf mk2 -> USA
Golf mk4 -> US. ...
T4 Caravelle
Lupo 3L
Golf mk2 -> USA
Golf mk4 -> US. ...
T4 Caravelle
Lupo 3L
czynnika przy tej przerobce powinno byc kolo 600 plus olej niepamietam ile to oni powinni nalac razem z czynnikiem ale w tychserwisach kupuja tylko kombajny do nabijania klimy i mysla ze one za nich wszystko zrobia jak nienalali to teraz niech oddadza kase zanaprawe sprezarki
mk2 16vt 325KM 353 NM
1/4 mili best et 12.7
1/4 mili best et 12.7