Odgłos przelewania wody po wyłączniu silnika i klimy

Wszystko na temat chłodzenia i grzania w naszych autach

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

ato
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ato » pn kwie 20, 2015 16:22

Witam,

mam takie pytanie już dawno słyszałem ten objaw kilka lat wstecz. Jako, że rzadko korzystam z klimatyzacji a dzisiaj tak się stało, że korzystałem (klima manualna), po zgaszeniu silnika w okolicach dmuchawy pod schowkiem pojawił się odgłos jakby się woda lała/przelewała. Dodam, że bez używania klimy nigdy takiego czegoś nie miałem. Auto normalnie się zagrzewa, wieje ciepłe/zimne, nie ubywa płynu chłodniczego. Czy to coś z nagrzewnicą ? Bo nic innego mi nie przychodzi do głowy, wężyk od klimy nie jest zatkany bo woda wylatuje.

ato
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ato » wt cze 09, 2015 13:41

Przeczytałem i co mam z tego wywnioskować ? Jeśli to, że jest zatkany wężyk to napisałem, że nie. Klima była napełniana parę miesięcy temu, sprawdzana temperatura i chłodzi poprawnie.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » wt cze 09, 2015 18:36

wg mnie puszcza zawór rozprężny i stąd ten dźwięk przelewania

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ato
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ato » śr cze 10, 2015 11:28

Czy to jest ten zawór, który jest pod maską i sprawdza się jego szczelność podczas napełniania klimy ?

ato
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ato » sob cze 13, 2015 15:12

Grg474 wrzuciłem filmik z dźwiękiem " onclick="window.open(this.href);return false; to jest tuż po wyłączeniu klimy, po jakimś czasie ten dźwięk ustępuje. Dodam tylko, że odkąd go kupiłem czyli kilka lat tak mam ale mnie to w końcu zainteresowało.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz cze 14, 2015 12:26

ato pisze:Czy to jest ten zawór, który jest pod maską i sprawdza się jego szczelność podczas napełniania klimy ?
zawór jest na obu rurkach klimy na wejściu poprzez gródź - dostępny od strony silnika

Ten dźwięk przelewania jest tylko po zgaszeniu silnika tylko jeśli była użytkowana klima?

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ato
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ato » ndz cze 14, 2015 21:10

Grg474 tak tylko gdy była używana klima. Od razu napiszę, że nie ubywa płynu chłodniczego. 8 lat temu go kupiłem i od tego czasu to występuje, bardzo żadko korzystałem z klimy a, że ostatnio upały to tak mi się o tym przypomniało. Rozumiem, że nie jest to normalne ? Co to może być ?

Poczytałem zagraniczne fora i na jakimś amerykańskim, ktoś napisał, że miał tak w dwóch golfach iv. Może więc jest to normalny dźwięk ?

Grg474 mam full parę miesięcy temu chłopaki mi ładowali i sprawdzali czy jest szczelne, maszyną + chyba ludwikiem czy czymś tam na tych zaworach, czy się nie robią bąble powietrza.
Ostatnio zmieniony ndz cze 14, 2015 21:56 przez ato, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz cze 14, 2015 21:53

ato pisze:Co to może być
wg mnie po zgaszeniu silnika skroplony środek chłodniczy przelewa się przez zawór rozprężny. Można by spróbować podmień zawór rozprężny ale łączy się to ze spuszczaniem i nabijaniem środka chłodniczego. Zacznij jednak od sprawdzenia ile jest środka chłodniczego i ewentualnie go uzupełnić

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja i ogrzewanie”