Climatronic do 1.6 16V AZD Basic
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich i na wstępie proszę o wyrozumiałość i trochę cierpliwości. Jestem nowy na forum ale już zdążyłem się z nim trochę zapoznać szukając informacji. W związku z tym że nie znalazłem tego co mnie interesuje postanowiłem założyć oddzielny temat związany z klimatyzacją. Pozwólcie że przedstawię zarys obecnej sytuacji: jakiś czas temu zakupiłem golfa z silnikiem 1,6 16V w wersji Basic w chwili obecnej drzemie w nim nowe serce 1,8T 20V AUQ. Przechodząc do sedna sprawy chciałbym w nim zainstalować klimatyzacje i tu pojawiają się moje wątpliwości a mianowicie: zdaje sobie sprawę z tego że może to być kosztowne itp. wiem też że muszę kupić wiele części takich jak:
-chłodnica klimatyzacji,
-obudowa wentylatorów,
- dodatkowy mniejszy wentylator,
- przewody,
- osuszacz,
- kompletna nagrzewnica do climatronic'a,
- panel climatronic,
- sterownik wentylatorów,
- czujnik temp. zewnętrznej,
- czujnik nasłonecznienia,
- okablowanie,
- sprężarka.
Proszę o odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania:
Czy chłodnica wody może pozostać seryjna z 1,6??
Czy wymieniłem wszystkie potrzebne elementy??
Czy potrzebne elementy mogą pochodzić z różnych samochodów??
Czy da się dopasować elementy z audi a3 wersji angielskiej (co ewentualnie mogę wykorzystać)??
Z góry dziękuję za wszelka pomoc i cierpliwość.
-chłodnica klimatyzacji,
-obudowa wentylatorów,
- dodatkowy mniejszy wentylator,
- przewody,
- osuszacz,
- kompletna nagrzewnica do climatronic'a,
- panel climatronic,
- sterownik wentylatorów,
- czujnik temp. zewnętrznej,
- czujnik nasłonecznienia,
- okablowanie,
- sprężarka.
Proszę o odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania:
Czy chłodnica wody może pozostać seryjna z 1,6??
Czy wymieniłem wszystkie potrzebne elementy??
Czy potrzebne elementy mogą pochodzić z różnych samochodów??
Czy da się dopasować elementy z audi a3 wersji angielskiej (co ewentualnie mogę wykorzystać)??
Z góry dziękuję za wszelka pomoc i cierpliwość.
takPiKa89 pisze:Czy chłodnica wody może pozostać seryjna z 1,6??
podstawa kompresora + pasek alternatora i kompresoraPiKa89 pisze:Czy wymieniłem wszystkie potrzebne elementy??
węże klimy muszą być od silnika 1,8T - mogą być od golfa, leona, toledo, A3PiKa89 pisze:Czy potrzebne elementy mogą pochodzić z różnych samochodów??
sterownik wentylatorów, chłodnica klimy, wąż łączący chłodnicę klimy z kompresorem, wentylatory, obudowa wentylatorów, podstawa kompresora, kompresor, wiązka, czujnik temp zewnętrznejPiKa89 pisze:Czy da się dopasować elementy z audi a3 wersji angielskiej (co ewentualnie mogę wykorzystać)??
Rurki klimy, nagrzewnica mogą być z toledo, a3 golfa itp ale europa
Pozostałe elementy czyli czujnik nasłonecznienia, panel klimy, muszą być z golfa.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: Climatronic do 1.6 16V AZD Basic
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ale jeszcze precyzując powiedz mi:
Wentylator chłodnicy który posiadam obecnie też należy wymienić??
Czy szukając poszczególnych elementów ma znaczenie czy będą w benzyny czy diesla (rurki, panel itp)??
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę zabierając się za taka przeróbkę?? Jakieś podpowiedzi czy instrukcje??
Wentylator chłodnicy który posiadam obecnie też należy wymienić??
Czy szukając poszczególnych elementów ma znaczenie czy będą w benzyny czy diesla (rurki, panel itp)??
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę zabierając się za taka przeróbkę?? Jakieś podpowiedzi czy instrukcje??
nie ale go trzeba przełożyć do nowej obudowyPiKa89 pisze:Wentylator chłodnicy który posiadam obecnie też należy wymienić??
rurki jak ci napisałem mają być od silnika 1,8 1,8TPiKa89 pisze:Czy szukając poszczególnych elementów ma znaczenie czy będą w benzyny czy diesla (rurki, panel itp)??
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Kontynuując temat chciałbym prosić o pomoc w sprawie połączenia elektrycznego nagrzewnicy z wiązką samochodu:
posiadam nagrzewnice z kompletnym okablowaniem jednak nie wiem jak ją podpiąć. Czy posiada ktoś schemat takowej instalacji i podzieliłby się nim??
posiadam nagrzewnice z kompletnym okablowaniem jednak nie wiem jak ją podpiąć. Czy posiada ktoś schemat takowej instalacji i podzieliłby się nim??
sterownik wentylatorów 10 czy 14 pinowy, climatronic ma wtyczkę 10 i 12 czy 12 i 17 pinową, czujnik ciśnienia klimy ma 3 czy 4piny, rok samochodu ?PiKa89 pisze:Czy posiada ktoś schemat takowej instalacji i podzieliłby się nim??
Re: Climatronic do 1.6 16V AZD Basic
W końcu udało się wystartować z robotą, ale elektryka mnie wykończy. Pomocy! Jak połączyć nagrzewnicę z reszta?? Nie wiem jak podłączyć 2 wtyczki 10 i 12 pinów.
sterownik wentylatorów ma 4 i 14 pinów
nagrzewnica climatronic 10 i 12 ponów
czujnik ciśnienia 3 piny
rok samochodu 2001
odpowiadając na pytania:sterownik wentylatorów 10 czy 14 pinowy, climatronic ma wtyczkę 10 i 12 czy 12 i 17 pinową, czujnik ciśnienia klimy ma 3 czy 4piny, rok samochodu ?
sterownik wentylatorów ma 4 i 14 pinów
nagrzewnica climatronic 10 i 12 ponów
czujnik ciśnienia 3 piny
rok samochodu 2001
Nagrzewnica Wtyczki T10a i T12a, sterownik wentylatorów wtyczka T14 i T4a
T10a piny:
2 - pomarańczowa wtyczka T10 pin 2
3 - pomarańczowa wtyczka T10 pin 3
4 - do licznika pin wtyczka niebieska pin 11 dolutować się
5 - do bezpiecznika 5 (w obecnej wtyczce nagrzewnicy już jest ten przewód)
6 - masa
7 - do bezpiecznika 25 (w obecnej wtyczce nagrzewnicy już jest ten przewód)
8 - do czujnika temp zewnętrznej i czujnika nasłonecznienia piny 2 (w obecnej wtyczce nagrzewnicy już jest ten przewód)
10 - do regulatora jasności podswietlenia pin 5
T12a
1 - do wtyczki diagnostycznej pin7
2 - T14 pin 8
4 - do regulatora jasności podswietlenia pin 5 (może być do jakiegoloklwiek włącznika przewód szaro/niebieski)
5 - do czujnika temp zewnętrznej pin 1
7 - do licznika wtyczka zielona pin 11
8 - do czujnika nasłonecznienia pin 3
9 - T14 pin 12
10 - do licznika wtyczka niebieska pin 3 dolutować
12 - do licznika wtyczka zielona pin 26
T14
2 - do czujnika ciśnienia klimy pin 2 i do pomarańczowej wtyczki T10 pin 4
4 - bezpiecznik 16
6 - masa
7 - pin 3 czujnika 3 pinowego na chłodnicy
9 - do bezpiecznika 5
10 - do wtyczki kompresora pin 1
13 - do licznika wtyczka zielona pin 12
T4a
1 zasilanie z bezpiecznika blaszkowego na ku 40A
2 do pinów 2 obu wentylatorów oraz pin 1 czujnika na chłodnicy
3 zasilanie z bezpiecznika na aku 30A (wtyczka 3 pinowa pin 3) - oraz do pinu 3 czujnika na chłodnicy
4 do pinu 1 obu wentylatorów
czujnik ciśnienia klimy pin:
1 masa
3 do bezpiecznika 5
T10a piny:
2 - pomarańczowa wtyczka T10 pin 2
3 - pomarańczowa wtyczka T10 pin 3
4 - do licznika pin wtyczka niebieska pin 11 dolutować się
5 - do bezpiecznika 5 (w obecnej wtyczce nagrzewnicy już jest ten przewód)
6 - masa
7 - do bezpiecznika 25 (w obecnej wtyczce nagrzewnicy już jest ten przewód)
8 - do czujnika temp zewnętrznej i czujnika nasłonecznienia piny 2 (w obecnej wtyczce nagrzewnicy już jest ten przewód)
10 - do regulatora jasności podswietlenia pin 5
T12a
1 - do wtyczki diagnostycznej pin7
2 - T14 pin 8
4 - do regulatora jasności podswietlenia pin 5 (może być do jakiegoloklwiek włącznika przewód szaro/niebieski)
5 - do czujnika temp zewnętrznej pin 1
7 - do licznika wtyczka zielona pin 11
8 - do czujnika nasłonecznienia pin 3
9 - T14 pin 12
10 - do licznika wtyczka niebieska pin 3 dolutować
12 - do licznika wtyczka zielona pin 26
T14
2 - do czujnika ciśnienia klimy pin 2 i do pomarańczowej wtyczki T10 pin 4
4 - bezpiecznik 16
6 - masa
7 - pin 3 czujnika 3 pinowego na chłodnicy
9 - do bezpiecznika 5
10 - do wtyczki kompresora pin 1
13 - do licznika wtyczka zielona pin 12
T4a
1 zasilanie z bezpiecznika blaszkowego na ku 40A
2 do pinów 2 obu wentylatorów oraz pin 1 czujnika na chłodnicy
3 zasilanie z bezpiecznika na aku 30A (wtyczka 3 pinowa pin 3) - oraz do pinu 3 czujnika na chłodnicy
4 do pinu 1 obu wentylatorów
czujnik ciśnienia klimy pin:
1 masa
3 do bezpiecznika 5
Jest mały problem, okazało się że czujnik ciśnienia klimatyzacji jest 4-pinowy.
Jak wtedy to rozwiązać?
Apropo pomarańczowej wtyczki T10, konkretnie pin 4. Nie ma go u mnie ani we wtyczce męskiej ani żeńskiej ( z obu stron). Mimo,że wiązka od strony silnika jest z auta z klimatyzacją.
Jeśli mimo to musi być,to gdzie idzie dalej ten przewód?
Jak wtedy to rozwiązać?
Apropo pomarańczowej wtyczki T10, konkretnie pin 4. Nie ma go u mnie ani we wtyczce męskiej ani żeńskiej ( z obu stron). Mimo,że wiązka od strony silnika jest z auta z klimatyzacją.
Jeśli mimo to musi być,to gdzie idzie dalej ten przewód?
Wszystko działa tak jak powinno po za małym problemem: gdy naciskam śnieżkę włącza się nawiew na nogi a gdy wciskam nawiew na nogi dmucha na szybę.
Czy ktoś wie jak prostym sposobem bez zdejmowania deski można to naprawić??
Czy ktoś wie jak prostym sposobem bez zdejmowania deski można to naprawić??