Kompresor na krótko działa z oporem + wiatraki

Wszystko na temat chłodzenia i grzania w naszych autach

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

m4ayhem
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: m4ayhem » śr lip 01, 2015 21:55

Witam,
otóż mam problem tego typu.. to już drugi kompresor, bo w pierwszym zajechałem sprzęgło jak podłączaliśmy na krótko.
Problem jest tego typu, klima jest szczelna i nabita wg karty katalogowej (chyba 600 płynu + 8 ml oleju jakoś tak).

Pierwszy kompresor, zajechaliśmy, bo podłączaliśmy na krótko, poprzez elektryczne włączenie (przycisk AC) nawet nie wystartował, jednak na krótko chodził z dużym oporem aż w końcu sprzęgło się spaliło.

Wymieniliśmy kompresor, bo sądziłem że to wina właśnie tego elementu, jednak przy nowym kompresorze dzieje się to samo - elektrycznie z poziomu samochodu nawet nie drgnie, a na krótko chodzi z oporem, jakby nie mógł w ogóle wystartować.

Druga sprawa jest taka, że nawet jak dostaje napięcie na krótko z aku, to wentylatory się nie załączają, nie wiem czy to dlatego że za małe obciążenie, czy co.. Najbardziej mi zależy na tym żeby w końcu kompresor wystartował, ale nie mam pojęcia gdzie coś mogło się zapchać.

Nie mam klimatronika, nie mam sterownika, komputer nic nie pokazuje.

I jak, jest ktoś kto ogarnie ;) ?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » czw lip 02, 2015 15:58

m4ayhem pisze:Problem jest tego typu, klima jest szczelna i nabita wg karty katalogowej (chyba 600 płynu + 8 ml oleju jakoś tak).
no raczej 750 -+50.
Jak gość nabijał to powinien sprawdzić ciśnienia bo wychodzi na to że coś nie tak, albo filtr osuszacza albo zawór rozprężny, albo chłodnica(skraplacz) albo nagrzewnica (parownik)

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

m4ayhem
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: m4ayhem » czw lip 02, 2015 16:44

Skraplacz jest wymienny, czy tylko chłodnica do wymiany ?
No i czy da się poszczególne elementy sprawdzić, bez wymiany ?

m4ayhem
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: m4ayhem » wt lip 07, 2015 21:27

Witam,
mała aktualizacja..
Wymieniony został sterownik klimy i wentylatorów (pod akumulatorem), lecz do tej pory nie ma napięcia na wtyczce do sprężarki, od przełącznika do sterownika jest napięcie, ale dalej brak.

Został też wymieniony zawór rozprężny, ale okazało się że obydwie rzeczy były okej, bo zostały przełożone do drugiego gofra gdzie wszystko śmiga.

Nie mam więcej pomysłów, nagrzewnicę wykluczam, jest szczelna, grzeje mocno na ciepłym, jak i mocno chłodzi na zimnym, więc tutaj wykluczałbym to.

Dajcie jakieś pomysły, bo mnie już szlag trafia.

m4ayhem
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: m4ayhem » śr lip 08, 2015 23:11

No więc tak, sprężarka chodziła z oporem bo był zapchany osuszacz, po wymianie śmiga jak należy, druga sprawa, że poprzednia sprężarka podłączona na krótko, pod dużym obciążeniem przepaliła prawdopodobnie któryś bezpiecznik, albo upaliła kabel, dlatego nie chodzi włączanie jej poprzez przycisk AC, jutro sprawdzimy instalacje elektryczną i powiem co u mnie siedziało, a nóż komuś pomoże ;)

m4ayhem
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: m4ayhem » pt lip 10, 2015 10:13

Witam,
no więc tak, przyczyną dlaczego u mnie klima nie chodziła było :
- zapchany osuszacz
- zastane wiatraki (zero reakcji nawet na krótko)
- wyciągnięty bezpiecznik od klimy (każdy szukał spalonego, a nikt nie szukał czy są wszystkie wsadzone :bajer: )

Mam nadzieję że to może chociaż kogoś naprowadzić w podobnej sytuacji

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja i ogrzewanie”