[mk7] Klimatyzacja losowo działa.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- hepos
- GT Owner
- Auto: Golf VII
- Silnik: CJZA
[mk7] Klimatyzacja losowo działa.
Witam,
odkad kupiłem golfa (3 lata) borykam się z problemem z klimatyzacją. Objawy są takie , że potrafi się wyłączyć podczas pracy, po to aby za jakiś losowy czas się włączyć, lub już wcale się ponownie nie włączyć. Innym razem działa elegancko cały dzien. Innym razem w ogóle się nie włącza. Innym razem po jakimś czasie przestaje znów działać. Nie znalazłem żadnej zależności. Nie ważne, czy jest ciepło czy zimno, czy samochód jedzie w trasie czy stoi w korkach. Jest to zupełnie losowe. Gdzieś mam z tyłu głowy pomysł że ta wariuje w połączeniu z systemem start stop.
Ogólnie ten system u mnie nie działa, ale losowo czasem zaczyna działać (wtedy nie mam komunikaty usterka start stop i znika ikonka przekreślonego A).
Samochód miał dwa razy nabity układ oraz wymieniony skraplacz. Pierwszego roku dobił czynnika, drugiego roku wymienił skraplacz. Teraz jest trzeci sezon a usterka jak była tak jest.
Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
odkad kupiłem golfa (3 lata) borykam się z problemem z klimatyzacją. Objawy są takie , że potrafi się wyłączyć podczas pracy, po to aby za jakiś losowy czas się włączyć, lub już wcale się ponownie nie włączyć. Innym razem działa elegancko cały dzien. Innym razem w ogóle się nie włącza. Innym razem po jakimś czasie przestaje znów działać. Nie znalazłem żadnej zależności. Nie ważne, czy jest ciepło czy zimno, czy samochód jedzie w trasie czy stoi w korkach. Jest to zupełnie losowe. Gdzieś mam z tyłu głowy pomysł że ta wariuje w połączeniu z systemem start stop.
Ogólnie ten system u mnie nie działa, ale losowo czasem zaczyna działać (wtedy nie mam komunikaty usterka start stop i znika ikonka przekreślonego A).
Samochód miał dwa razy nabity układ oraz wymieniony skraplacz. Pierwszego roku dobił czynnika, drugiego roku wymienił skraplacz. Teraz jest trzeci sezon a usterka jak była tak jest.
Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
[mk7] Re: Klimatyzacja losowo działa.
Czujnik nasłonecznienia i temp wewnątrz kabiny do sprawdzenia.
- hepos
- GT Owner
Obydwa wspomniane czujniki nie mają wpływu na pracę klimatyzacji w trybie manualnym. Te czujniki sterują klimatyzacja w trybie auto. A u mnie nawet w manualnym trybie wtedy nie działa....
- hepos
- GT Owner
Objawy identyczne jak u mnie.. Marzenie każdego użytkownika, żeby usterka była spowodowana nie stykającym przewodem
Dzięki za filmik sprawdzę te wtyczkę przy kompresorze i dam znać
Dzięki za filmik sprawdzę te wtyczkę przy kompresorze i dam znać
- hepos
- GT Owner
Sprawdziłem. U mnie trochę inny kompresor, tylko jedna wtyczka do niego idzie, nie dwie jak na filmiku. Wtyczka w porządku jest, przewód cały, napięcie się zmienia po włączeniu/wyłączeniu klimy.
Zauważyłem jedna rzecz - u mnie włączenie klimatyzacji nie powoduje cyknięcia sprężarki, a mimo to klima się włącza. Dodatkowo u mnie sprężarka klimatyzacji kręci się cały czas, niezależnie od tego czy klima włączona czy nie. Na filmiku w sprężarce kręcił się tylko pierścień a środek stał. Dopiero po włączeniu klimy środek koła sprężarki zaczynał się kręcić. U mnie kręci cały czas. Może kompresor w 1.2 tsi jest tak skonstruowany że kręci cały czas i sprzęgło ma w środku ?
Zauważyłem jedna rzecz - u mnie włączenie klimatyzacji nie powoduje cyknięcia sprężarki, a mimo to klima się włącza. Dodatkowo u mnie sprężarka klimatyzacji kręci się cały czas, niezależnie od tego czy klima włączona czy nie. Na filmiku w sprężarce kręcił się tylko pierścień a środek stał. Dopiero po włączeniu klimy środek koła sprężarki zaczynał się kręcić. U mnie kręci cały czas. Może kompresor w 1.2 tsi jest tak skonstruowany że kręci cały czas i sprzęgło ma w środku ?
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
W tych silnikach nie ma żadnego sprzęgła, napęd na sprężarkę jest podawany cały czas. W momencie gdy klima jest wyłączona, cały czynnik jest pchany zaworem obejściowym. Po jej załączeniu zawór obejściowy jest zamykany a moc sprężarki jest sterowana płynnie poprzez zmianę kąta obrotu tarczy, do której są zamontowane tłoczki.
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline
Czasy kompresowow że sprzęgłem skończył się razem. Z golfem 4. Od golfa 5 już są kompresory pracujące cały czas. Jeśli jest jedna wtyczka do kompresora to jest to wtyczka do zaworu wydajnościowo. Otwarty zawór to czynnik krąży w kompresorze i nie idzie na parownik. Jest mielony po prostu w kompresorze. Zawór wydajnościowy działać może płynnie czyli można go otwierać i zamykać płynnie co pozwala sterować mocą klimy zależnie od zapotrzebowania.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- hepos
- GT Owner
Rozumiem, czyli tak ma być. Choć to dziwne bo na filmiku jest golf 8 i on ma sprzęgło:), więc może sprzęgła skończyły się na golfie 4, ale powróciły w golfie 8...
No ale wracając do tematu. Skoro czynnik jest, szczelność jest to czy problemem może być sam kompresor albo właśnie ten jeden jedyny zaworek sterujący jego pracą?
Z tego co wiem da się go wymienić choć wymaga to spuszczenia czynnika , więc nie chce robić tego w ciemno, może da się go jakoś zdiagnozować?
No ale wracając do tematu. Skoro czynnik jest, szczelność jest to czy problemem może być sam kompresor albo właśnie ten jeden jedyny zaworek sterujący jego pracą?
Z tego co wiem da się go wymienić choć wymaga to spuszczenia czynnika , więc nie chce robić tego w ciemno, może da się go jakoś zdiagnozować?
Nie wiem co tam w golfie 8 porobili i po co. Alle widać że kombinują. I sprzęgło i zawór wydajnościowy. Najwyraźniej chodzi o ekologię i ekonomię.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- hepos
- GT Owner
Ktoś mi doradzi jaki interfejs i program potrzebuje żeby połączyć się do modułu klimatyzacji i czytać błędy? Kiedyś robiłem zwykłym OBD2 i vagCom, ale to był passat 1998, a nie golf 2014..
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
Polecam OBD Eleven, do wszytskiego w VAGach
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline