Odgłos przelewania wody po wyłączniu silnika i klimy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
mam takie pytanie już dawno słyszałem ten objaw kilka lat wstecz. Jako, że rzadko korzystam z klimatyzacji a dzisiaj tak się stało, że korzystałem (klima manualna), po zgaszeniu silnika w okolicach dmuchawy pod schowkiem pojawił się odgłos jakby się woda lała/przelewała. Dodam, że bez używania klimy nigdy takiego czegoś nie miałem. Auto normalnie się zagrzewa, wieje ciepłe/zimne, nie ubywa płynu chłodniczego. Czy to coś z nagrzewnicą ? Bo nic innego mi nie przychodzi do głowy, wężyk od klimy nie jest zatkany bo woda wylatuje.
mam takie pytanie już dawno słyszałem ten objaw kilka lat wstecz. Jako, że rzadko korzystam z klimatyzacji a dzisiaj tak się stało, że korzystałem (klima manualna), po zgaszeniu silnika w okolicach dmuchawy pod schowkiem pojawił się odgłos jakby się woda lała/przelewała. Dodam, że bez używania klimy nigdy takiego czegoś nie miałem. Auto normalnie się zagrzewa, wieje ciepłe/zimne, nie ubywa płynu chłodniczego. Czy to coś z nagrzewnicą ? Bo nic innego mi nie przychodzi do głowy, wężyk od klimy nie jest zatkany bo woda wylatuje.
Przeczytałem i co mam z tego wywnioskować ? Jeśli to, że jest zatkany wężyk to napisałem, że nie. Klima była napełniana parę miesięcy temu, sprawdzana temperatura i chłodzi poprawnie.
wg mnie puszcza zawór rozprężny i stąd ten dźwięk przelewania
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Czy to jest ten zawór, który jest pod maską i sprawdza się jego szczelność podczas napełniania klimy ?
Grg474 wrzuciłem filmik z dźwiękiem " onclick="window.open(this.href);return false; to jest tuż po wyłączeniu klimy, po jakimś czasie ten dźwięk ustępuje. Dodam tylko, że odkąd go kupiłem czyli kilka lat tak mam ale mnie to w końcu zainteresowało.
zawór jest na obu rurkach klimy na wejściu poprzez gródź - dostępny od strony silnikaato pisze:Czy to jest ten zawór, który jest pod maską i sprawdza się jego szczelność podczas napełniania klimy ?
Ten dźwięk przelewania jest tylko po zgaszeniu silnika tylko jeśli była użytkowana klima?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Grg474 tak tylko gdy była używana klima. Od razu napiszę, że nie ubywa płynu chłodniczego. 8 lat temu go kupiłem i od tego czasu to występuje, bardzo żadko korzystałem z klimy a, że ostatnio upały to tak mi się o tym przypomniało. Rozumiem, że nie jest to normalne ? Co to może być ?
Poczytałem zagraniczne fora i na jakimś amerykańskim, ktoś napisał, że miał tak w dwóch golfach iv. Może więc jest to normalny dźwięk ?
Grg474 mam full parę miesięcy temu chłopaki mi ładowali i sprawdzali czy jest szczelne, maszyną + chyba ludwikiem czy czymś tam na tych zaworach, czy się nie robią bąble powietrza.
Poczytałem zagraniczne fora i na jakimś amerykańskim, ktoś napisał, że miał tak w dwóch golfach iv. Może więc jest to normalny dźwięk ?
Grg474 mam full parę miesięcy temu chłopaki mi ładowali i sprawdzali czy jest szczelne, maszyną + chyba ludwikiem czy czymś tam na tych zaworach, czy się nie robią bąble powietrza.
Ostatnio zmieniony ndz cze 14, 2015 21:56 przez ato, łącznie zmieniany 3 razy.
wg mnie po zgaszeniu silnika skroplony środek chłodniczy przelewa się przez zawór rozprężny. Można by spróbować podmień zawór rozprężny ale łączy się to ze spuszczaniem i nabijaniem środka chłodniczego. Zacznij jednak od sprawdzenia ile jest środka chłodniczego i ewentualnie go uzupełnićato pisze:Co to może być