problem z klimą, działa kiedy chce
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam Golfa V 2,0 TDI z silnikiem BKD i mam problem z klimatyzacja (climatronic 2 strefowy). KLIMATYZACJA RAZ DZIAŁA RAZ NIE DZIAŁA. W sumie to cały objaw mojego problemu bo jak się załączy to już normalnie elegancko chłodzi. Proszę o poradę co może być uszkodzę i czy ta usterka jest banalna do naprawienia samemu, a jak nie to proszę o polecenie jakiegoś dobrego serwisu od klimy na terenie Lublina lub okolic, gdzie mi precyzyjnie zdiagnozują co jest uszkodzone, a nie będą wymieniali wszystko po kolei. Z góry dziękuję za pomoc.
Re: problem z klimą, działa kiedy chce
Może być problem ze sprzęgłem sprężarki, równie dobrze mogą świrować czujniki itd, najlepiej zacząć od podłączenia komputera i zobaczyć czy są błedy i jakie...
Obejrzyj kółko kompresora czy śrubka na środku nie jest wykręcona. Wtedy w najlepszym przypadku wystarczy zmienić tarczkę jeśli wieloklin na wałku będzie dobry.
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Panowie to nie jest kompresor ze sprzęgłem elektromagnetycznym. Pracą kompresora steruje zawór N280. Proponuje koledze odczytać kody błędów z jednostki climatronic.
Kiedy był robiony serwis klimatyzacji ?
Jeżeli klimatyzacja jest po serwisie i błędów brak to może wskazywać na uszkodzenie zaworu N280.
Kiedy był robiony serwis klimatyzacji ?
Jeżeli klimatyzacja jest po serwisie i błędów brak to może wskazywać na uszkodzenie zaworu N280.
Błędów nie ma bo sprawdzałem. W 1,5 roku temu jak kupiłem miałem nieszczelne przewody od klimy, wymieniłem, nabiłem itp i od tamtej pory raz działa raz nie działa. A wcześniej nie wiem bo kupiłem z uszkodzoną klimą. Zauważyłem też, że jeżeli jest prawdziwy skwar to załącza się, bo jak byłem w tamtym roku w chorwacji to działała bez problemu przez cały wyjazd.
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Może zerknij w bloki na temperatury czy nie ma gdzieś przekłamania.
Ale chodzi Ci w trybie diagnostycznym w climatronicu? Zrobiłem też przywracanie ustawień fabrycznych climatronica i dalej się nie załącza
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Podpiąć Vcd-esa i przeglądnąć bloki jakie są w nich temperatury.Nie wiem czy tryb diagnostyczny to pokazuje.
O ile działa prawidłowo wysterowanie spręzarki przez sterownik samochodu to często problem leży w samej sprężarce.
począwszy od "konczącego" się elektrozaworu po uszkodzony wał sprężarki...
począwszy od "konczącego" się elektrozaworu po uszkodzony wał sprężarki...
Regeneracja sprężarek klimatyzacji samochodowej