Witam!
Mam problem z klimatyzacją w Golfie mk6 z silnikiem 1,6 benzyna. Kod silnika 5K12E1
Byłem u mechanika, który sprawdził czynnik chłodzący i jest w odpowiedniej ilości, wykluczył awarię czujnika ciśnienia (wymienił na nowy i ten sam objaw), świeci się dioda na włączniku - klima niestety nie działa. Podpiął do vaga i wychodzi mu błąd w klimie: b10ae14 czujnik wysokiego ciśnienia, przerwa w obwodzie, zwarcie do minusa. Ki diabeł? Przecież wymieniał czujnik...
Bardzo proszę o podpowiedź gdzie szukać usterki. Podejrzewam, że może to być któraś kostka z przewodami, bezpieczniki sprawdziłem.
Zakład w którym byłem jest bardzo dobry w elementach mechanicznych, nie grzebią w elektryce.
W drugim samochodzie (corolla verso) serwis klimy z ozonowaniem, filtrowaniem czynnika chłodzącego i ponownym napełnieniem zrobili bez problemu.
Działa idealnie, prawie śnieg pada w środku...
POZDRAWIAM!
Michał
Nie włącza się klima
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Nie włącza się klima
wymień bezpiecznik nr 4 w kabinie i sprawdź czy jest na nim napięcie jak włączysz zapłon - jeśli twierdzisz, że jest ok - to skoro był wymieniany czujnik to podejdź, wyjmij wtyczkę i sprawdź czy jest we wtyczce na pinie 1 masa, na pinie 3 zasilanie i czy nie ma zwarcia pomiedzy pinem 1 i 2
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: Nie włącza się klima
Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Jutro wszystko sprawdzę i dam znać czy pomogło.
Nie włącza się klima
Bezpiecznik ok z napięciem tez ok. Zasilanie na czujnik jest ponad 12v. Pomiędzy pinem 1 i 2 są 2kilo ohmy
Nie włącza się klima
Macie jakieś pomysły? Chyba będę musiał pojechać do elektryka. Podejrzewam kunę albo innego gada. Na silniku były szczątki jakiegoś zwierza.