Nie załącza się kompresor klimatyzacji
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam szukałem wszędzie na temat swojego problemu. Lecz do końca nie znalazłem rozwiązania.
Pacjent golf IV 2003r Climatronic do tej pory działał bez zarzutów, układ nabity. Dzisiaj po włączeniu opcji AUTO nie poczułem charakterystycznego skoku obrotów ( czyli włączenia się sprężarki klimy ) po kilku minutach siedzenia w aucie nie poczułem zimnego powietrza. Po włączeniu klimy mały wentylatorek zaczyna pracować a sprężarka stoi nie jest załączana. Sprawdziłem na szybko bezpieczniki w kabinie i na akumulatorze oraz rzuciłem okiem na wiązkę 2pinową dochodzącą do sprężarki - brak uszkodzeń. Obstawiam zepsuty sterownik wentylatorów ( on chyba też załącza sprężarkę ) ? bądź czujnik ciśnienia klimatyzacji. Proszę o odpowiedź i pomoc.
EDIT: Dzisiaj sprawdziłem sprężarkę klimatyzacji oraz wiązkę do niej idącą: Sprężarka po dostaniu na krótko zasilania robi charakterystyczne ( ,,pstryk" ) - obstawiam, że jest sprawna. Druga sprawa to wiązka 2 żyłowa która idzie do sprężarki - po podłączeniu do niej żarówki i włączeniu klimy żarówka się nie zaświeca... Rozumiem, że moja sprężarka nie dostaje napięcia do załączenia.
Błędów w autodiagnozie brak oraz na vagu brak. Może czujnik ciśnienia ? jak go sprawdzić ?
Proszę o pomoc robią się upały a ja nie umiem naprawić tego problemu.
Pacjent golf IV 2003r Climatronic do tej pory działał bez zarzutów, układ nabity. Dzisiaj po włączeniu opcji AUTO nie poczułem charakterystycznego skoku obrotów ( czyli włączenia się sprężarki klimy ) po kilku minutach siedzenia w aucie nie poczułem zimnego powietrza. Po włączeniu klimy mały wentylatorek zaczyna pracować a sprężarka stoi nie jest załączana. Sprawdziłem na szybko bezpieczniki w kabinie i na akumulatorze oraz rzuciłem okiem na wiązkę 2pinową dochodzącą do sprężarki - brak uszkodzeń. Obstawiam zepsuty sterownik wentylatorów ( on chyba też załącza sprężarkę ) ? bądź czujnik ciśnienia klimatyzacji. Proszę o odpowiedź i pomoc.
EDIT: Dzisiaj sprawdziłem sprężarkę klimatyzacji oraz wiązkę do niej idącą: Sprężarka po dostaniu na krótko zasilania robi charakterystyczne ( ,,pstryk" ) - obstawiam, że jest sprawna. Druga sprawa to wiązka 2 żyłowa która idzie do sprężarki - po podłączeniu do niej żarówki i włączeniu klimy żarówka się nie zaświeca... Rozumiem, że moja sprężarka nie dostaje napięcia do załączenia.
Błędów w autodiagnozie brak oraz na vagu brak. Może czujnik ciśnienia ? jak go sprawdzić ?
Proszę o pomoc robią się upały a ja nie umiem naprawić tego problemu.
Czy jest ktoś w stanie pomóc ? Jak sprawdzić czujnik ciśnienia klimatyzacji oraz sterownik który załącza sprężarkę ?
Nie mam podawanego napięcia na sprężarkę.
Wystąpił następny problem mały wentylator nie wyłącza się, ciągle pracuje pomimo wyłącznego zapłonu. Pomaga wyłożenie bezpiecznika 30A przy akumulatorze jednak wentylator ponownie zaczyna ciągłą prace po przekręceniu kluczyka.
Czym to wszystko jest spowodowane ? Obstawiam sterownik wentylatorów.
Proszę o jakąś pomoc.
Nie mam podawanego napięcia na sprężarkę.
Wystąpił następny problem mały wentylator nie wyłącza się, ciągle pracuje pomimo wyłącznego zapłonu. Pomaga wyłożenie bezpiecznika 30A przy akumulatorze jednak wentylator ponownie zaczyna ciągłą prace po przekręceniu kluczyka.
Czym to wszystko jest spowodowane ? Obstawiam sterownik wentylatorów.
Proszę o jakąś pomoc.
sprawdź bezpiecznik nr 16 tj go podmieńFastener pisze:Wystąpił następny problem mały wentylator nie wyłącza się, ciągle pracuje pomimo wyłącznego zapłonu. Pomaga wyłożenie bezpiecznika 30A przy akumulatorze jednak wentylator ponownie zaczyna ciągłą prace po przekręceniu kluczyka.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Fastener, tak poza problemem...nie wiem czy zauważyłeś, że duży wentylator nie działa - z dwóch postów to wynika
Re: Nie załącza się kompresor klimatyzacji
Dzięki za odpowiedź. Qto zauważyłem, że duży nie działa, ale nigdy żaden z wiatraków nie chodził non-stop bez potrzeby. Badałem wtyczkę przy sterowniku wentylatorów znalazłem uksuty kabelek przy 4 pinie wtyczki - czas i umiejscowienie zrobiło swoje, niestety kabelek ułamał się w środku wtyczki. Podłączyłbym to na krótko i sprawdził czy działa klima, ale auto stoi na kanale z inną bolączką. Czy brak połączenia na 4 pinie daje w rezultacie takie efekty jakie opisywałem wyżej i sprawę można uznać za rozwiązaną ?Qto pisze:Fastener, tak poza problemem...nie wiem czy zauważyłeś, że duży wentylator nie działa - z dwóch postów to wynika
jeśli to jest sterownik wentylatorów z wtyczką 14 pinową a pin 4 to kabel czerwono/szary to jest to kabel z bezpiecznika 16 o którym wspomniałem wyżejFastener pisze:Czy brak połączenia na 4 pinie daje w rezultacie takie efekty jakie opisywałem wyżej i sprawę można uznać za rozwiązaną ?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Zdaje się, że to był czerwono-szary kabel. Jutro postaram się to zlutować i połączyć. Dam znać jak zatrybi.grg474 pisze:jeśli to jest sterownik wentylatorów z wtyczką 14 pinową a pin 4 to kabel czerwono/szary to jest to kabel z bezpiecznika 16 o którym wspomniałem wyżejFastener pisze:Czy brak połączenia na 4 pinie daje w rezultacie takie efekty jakie opisywałem wyżej i sprawę można uznać za rozwiązaną ?
EDIT: Klima wystartowała. Problemem był upalony kabelek przy 4 pinie wtyczki sterownika wentylatorów.
Dziękuje za pomoc.
Witam problem został rozwiązany jednak nie zrobiłem tego tak jak być powinno....miałem zerwany kabel w środku wtyczki i nie szło go zlutować. W miejsce po urwanym kabelku wbiłem igłe i połączyłem z kabelkiem pinu 4. Wszystko działa jednak nie daje mi to spokoju czy jest to właściwe rozwiązanie ?
Drugi problem klimy to taki, że co jakiś czas klima mi się wyłącza i włącza na biegu jałowym słychać włączający i wyłączający się kompresor oraz skaczące obroty silnika...
Klima nabita.
Drugi problem klimy to taki, że co jakiś czas klima mi się wyłącza i włącza na biegu jałowym słychać włączający i wyłączający się kompresor oraz skaczące obroty silnika...
Klima nabita.
wysuń blokadę pinów we wtyczce, nastepnie ja to robię najcieńszym śrubokretem takim jak zegarmistrzowskim - wsuwam i dociskam wąsy blokujące, a potem wypycham pin. Biorę nowy pin i montuję z kabelkiem. Oryginalnie do tego są wyjmaki ale koszt ...Fastener pisze:miałem zerwany kabel w środku wtyczki i nie szło go zlutować
a wentylatory pracują cały czas?Fastener pisze:Drugi problem klimy to taki, że co jakiś czas klima mi się wyłącza i włącza na biegu jałowym słychać włączający i wyłączający się kompresor oraz skaczące obroty silnika...
Klima nabita.
Próbowałem ale nie umiałem rozbić tej wtyczki aby dostać się do konektorków... umiejscowienie jej również sprawiło, że reszta kabelków jest zmęczona.
Co do wentylatorów to chodzi jeden mały na włączonej klimie w dodatku chyba na drugim biegu bo aż chce wyskoczyć tak szybko pracuje.
Teraz tak czytam inne posty i chyba powinny pracować oba wentylatory przy klimie ?
Co do wentylatorów to chodzi jeden mały na włączonej klimie w dodatku chyba na drugim biegu bo aż chce wyskoczyć tak szybko pracuje.
Teraz tak czytam inne posty i chyba powinny pracować oba wentylatory przy klimie ?
oba powinny chodzić. Albo duży ma ubity wolniejszy zakres albo upalone jest gniazdo bezpiecznika dodatkowego na akumulatorze (te 3 bezpieczniki u góry)Fastener pisze:Teraz tak czytam inne posty i chyba powinny pracować oba wentylatory przy klimie ?
Rozumiem czyli należy go sprawdzić na krótko oraz gniazdo bezpieczników. To by było przyczyną włączającej i wyłączającej się klimy ?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
3 tygodnie temu pisałem Ci, że duży wentylator u Ciebie nie działa...Fastener pisze:Teraz tak czytam inne posty i chyba powinny pracować oba wentylatory przy klimie ?
Qto wiem pisałeś jednak ostatnio mam dużo usterek dużo na głowie i nie skojarzyłem tego faktu.Qto pisze:3 tygodnie temu pisałem Ci, że duży wentylator u Ciebie nie działa...Fastener pisze:Teraz tak czytam inne posty i chyba powinny pracować oba wentylatory przy klimie ?
Postaram się sprawdzić ten duży wentylator i dam znać co i jak.
EDIT: Duży wentylator wymieniony na nowy klima pracuje bez przerw.
Czy wentylatory po krótkiej przejażdżce bez klimy powinny jeszcze pracować kilkanaście sekund po wyłączeniu zapłonu ( silnik rozgrzany ) ?