[mk4] Tłusta powłoka na szybie po włączniu ogrzewania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Tłusta powłoka na szybie po włączniu ogrzewania
Witam od jakiegoś czasu zauważyłem u siebie w golfie 4 (silnik 1.4 16 V 99R) że gdy przekręcę pokrętło aby ogrzać wnętrze samochodu to zaczynają parować wszystkie szyby jest to taka para tłusta którą ciężko wytrzeć i teraz pytanie do was czy to nagrzewnica przecieka ??? i czy jest jakiś sposób aby ją uszczelnić wlewając jakiś środek uszczelniający ??? jeśli tak to proszę o jakieś rady z góry będę wdzięczny
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
[mk4] Re: Tłusta powłoka na szybie po włączniu ogrzewania
A ubywa ci płynu chłodniczego?filtr kiedy wymieniany?
Wiesz co nie ubywa go tak bo często sprawdzam chodź raz dolewałem ale to już bardzo dawno temu . Po rozgrzaniu silnika i włączeniu na ciepły obieg jest dziwny zapach przez chwilę tak jak by magi czyżby to była nagrzewnica ?? polecisz jakiś uszczelniacz do chłodnic nagrzewnic ??
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Nic z tych rzeczy nie polecam,bo to jest jak podcieranie du.. szkłem,jak nie ubywa to pożądane czyszczenie,ozonowanie,filtr węglowy i powinno pomóc
Gdzieś na forum różnie piszą że takie środki pomagają więc dlatego pytam a na wymianę nie ma za bardzo czasu chodź to pewnie mały wyciek no cóż może zrobię jak piszesz ale wydaje mi się że nie obejdzie się na zakupię nagrzewnicy teraz pytanie czy dam radę to sam ogarnąć ????
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
Przerabiałem temat w MK4, robotę da radę zrobić samodzielnie...od rana do późnego popołudnia. Demontaż deski...koszmar. Musisz wcześniej umówić się na odciągnięcie czynnika chłodniczego bo parownik jest zintegrowany w desce i przed jej zdjęciem nie da się go wyjąć.
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline
A wiecie może ile taka operacja kosztuje teraz w warsztacie?
Tak ale niesprawną, czyli nie ma czynnika.
Sam to zrobisz...nic trudnego-mi zajęło to na spokojnie dwa dni łącznie z rozebraniem nagrzewnicy na części pierwsze dokładnym wyczyszczeniem i oklejeniem klap...żeby wyciągnąć nagrzewnice musiałbyś opróżnić układ z czynnika.