problem ze zmieniarką CD :(
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
czść mam problem od dzisiaj ze zmieniarką CD. mam sportowe zawiewszenie i gdy jechałem dzisiaj po naszych równych drogach to mi auto podskoczyło i płyta przestała grać a potem nie chciało jej wczytać i innych też na radiu wyskakuje komunikat E1 Focus , co to jest i jak to naprawić ? proszę o pomoc
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
Niekoniecznie laser, dokładniej układ optyczny lasera (soczewka sterowana elektromagnesem). Mówisz, że przeskoczyło na nierówności. Mogło to spowodować zablokowanie się tego dość delikatnego mechanizmu. Warto spróbować przeczyścić to, delikatnie (podkreślam: delikatnie) poruszać soczewką, być może wówczas się odblokuje.
Re: problem ze zmieniarką CD :(
A odkopię może komuś się przyda
Posiadam radio Gamma IV ze zmieniarką Panasonic 6CD
Miałem kiedyś taki sam problem jak opisywany wyżej. Kupiłem druga zmieniarkę, działała z 3 lata lecz od jakiegoś czasu zrobiła się bardzo wybredna na większości płyt, wywalało mi komunikat E1 FOCUS. Błąd jest związany z laserem. Rozkręciłem zmieniarkę, wyczyściłem laser preparatem do czyszczenia optyki i poskładałem ten wynalazek. Płyta czyszcząca kompletnie się nie sprawdziła.
Od tego czasu zmieniarka czyta mi wszystkie płyty bez żadnego problemu! Polecam taki zabieg każdemu.
Posiadam radio Gamma IV ze zmieniarką Panasonic 6CD
Miałem kiedyś taki sam problem jak opisywany wyżej. Kupiłem druga zmieniarkę, działała z 3 lata lecz od jakiegoś czasu zrobiła się bardzo wybredna na większości płyt, wywalało mi komunikat E1 FOCUS. Błąd jest związany z laserem. Rozkręciłem zmieniarkę, wyczyściłem laser preparatem do czyszczenia optyki i poskładałem ten wynalazek. Płyta czyszcząca kompletnie się nie sprawdziła.
Od tego czasu zmieniarka czyta mi wszystkie płyty bez żadnego problemu! Polecam taki zabieg każdemu.
B5 3B 1.9TDI 115KM + chip & B4 2.8 VR6 174KM - oba na wypasie ;)
co by nie zaśmiecać forum skorzystam z tego tematu... mam w aucie nagłośnienie nokii. Sub, equalizer i jest tez zmieniarka. Wczoraj przestała działać zmieniarka, po naciśnięciu guzika cd w radiu gamma wyskakuje komunikat NO CD. Nie działa tez wysuwanie kasetki na płyty po naciśnięciu guzika a przy radiu zauważyłem ze jeden kabel się wypiął. próbowałem go podłączyć pod jakiś pin wolny ale to nic nie daje... co może być nie tak?
xpawelx, możesz wrzucić fotki ? Łatwiej będzie
cat /dev/urandom && dmesg
Cytuję "jeden kabel wypadł" pod jakiś pin wolny może to..i proszę nie pisz do mnie kotek...
i zobacz może http://studio24.prv.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
na tej stronie są schematy podłączeń..
i zobacz może http://studio24.prv.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
na tej stronie są schematy podłączeń..
cat /dev/urandom && dmesg
wrotek, Spoko będę miał chwilę w pracy to zrobię zdjęcie widzisz taki jest urok rzeczy martwych że czasem źle poprawi hehe
ja znowu mam problem..wczoraj podniosłem zmieniarke i znowu e1 FOCUS . wie ktoś może jakie inne zmieniarki panasonica podejdą pod ta gamme 6cd tylko nowsze z lepszym laserem. i czy podejdzie emulator zmieniarki pod gamme IV dsp?
Edit 1- OEM+ -->> viewtopic.php?t=222953" onclick="window.open(this.href);return false;
Edit2 -->>viewtopic.php?f=88&t=538921