zabudowa by ajurczuk

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
DJ_SM
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: DJ_SM » wt paź 13, 2009 16:20

o app raczej nie myslałem chce kupic stp m1
Dobre posunięcie koszty może deczko większe ale w końcu robisz wygłuszenie matami przeznaczonymi do tego celu :bigok:

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt paź 13, 2009 18:41

DJ_SM pisze:robisz wygłuszenie matami przeznaczonymi do tego celu
dokladnie jak by byla jakas roznica czym wbije gwozdzia mlodkiem czy siekiera ;) ale widze niema takiegoi co mial kominówke a dal cos lepszego.chce wiedziec czy jest roznica czy nie?niechodzi o zadne cwaniactwo z mojej strony tylko czy warto to zmienic,bo bylbym gotów zmienic u siebie jesli da to efekt

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt paź 13, 2009 19:03

Ja miałem kominówkę w poprzednim MK2, a w tym poszedł cały bulk pack Stingera i jest różnica.
Przy najprostszym teście, czyli oklejniu kawałka blachy dekarą, a drugiego Stingerem, czy Dynamatem, potem pukaniu w każdy kawałek od raazu słychać co lepiej tłumi puknięcie.

Dalej, w brzmieniu również różnicę odczułem, tyle że naprawdę nie warto do głośników za 300-400zł kłaść od razu Stingera...
Trzeba robić to z głową i dostosować głuszenie do sprzętu, auta itd.

Poza tym główne różnice to przede wszystim to, że dobra mata nie zmienia drastycznie swoich właściwości tłumiących w szerokim zakresie temperatur(w zimę dekara i APP robią się cholernie sztywne, a Stingera Czy Dynamata to nie rusza i nadal są plastyczne, co wpływa na współczynnik stratności akustycznej).
Dalej, profi maty są robione na bazie gumy butylowej, a nie asfaltu, co wpływa na dźwięk, wagę i parametry maty.
Dobra mata dużo lepiej przylega do blachy i usztywnia ją, a na dziurach nie "pompuje" się pord wpływem wytwarzanego w drzwiach ciśnienia. Dekara lubi puchnąć, bo jest dość cienka...

Generalnie temat rzeka i ilu ludzi, tyle opinii.
Ja w każdym razie różnicę odczułem i to znaczną, i nigdy w swoim aucie już drzwi na taniej macie nie zrobię...

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt paź 13, 2009 19:08

Kubus20 pisze:Ja w każdym razie różnicę odczułem i to znaczną, i nigdy w swoim aucie już drzwi na taniej macie nie zrobię
:prayer: nareszcie a czekalem na Twoja wypowiedz :bigok: no i powalli ale on nic nienapisal.wiec jest robota na weekend #-o a co polecasz do tego co umnie gra?
sory za ot ale sie kazdemu przyda wyklad o matach :helm: jesli niechcesz zasmiecac tematu to na pw albo na gg napisz :pub:
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2009 19:10 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt paź 13, 2009 21:52

duber, u Ciebie przy dwóch woofersach na stronę przydałoby się całość dynamitem, lub przynajmniej STP pojechać. Robię zbiorowe zamówienie na STP, więc jak co to PW.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”