alpine i magnat classic 216
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
dzięki za porady ,RE Audio SR 12D4 kupiony na allegro za 500 zl z przesyłką - nowy @ KUBUS dzieki za chęci ale już kupiłem , pozostala mi skrzynka i dobre kable, czy dokupić do niego jakieś kondensatory czy sam wzmacniacz starczy??.
Z wygłuszeniem to chyba dam sam sobie rade.. i hope ... a skrzynka to banał - kupie sobie plyty na wymiar z mdfu - grubosc 25 mm - co do środka moze geowłóknina?? Zrobić skrzynkę zamknięta czy może bass reflex?? Ew może macie jakis projekt??
Edit - 2x4 ohm o co chodzi ?? lool
SRX3 powinien dać sobie radę z tym głosnkiem w 2Ohm - tzn ze musze ustawic na wzmacniaczu 2 ohm??
Z wygłuszeniem to chyba dam sam sobie rade.. i hope ... a skrzynka to banał - kupie sobie plyty na wymiar z mdfu - grubosc 25 mm - co do środka moze geowłóknina?? Zrobić skrzynkę zamknięta czy może bass reflex?? Ew może macie jakis projekt??
Edit - 2x4 ohm o co chodzi ?? lool
SRX3 powinien dać sobie radę z tym głosnkiem w 2Ohm - tzn ze musze ustawic na wzmacniaczu 2 ohm??
Ostatnio zmieniony wt mar 11, 2008 12:51 przez plur, łącznie zmieniany 3 razy.
mietek
arti.sa pisze:Jes to dwucewkowy głośnik i pracować może w 2 lub 8ohm.
Odpowiednie musi być połączenie np. równoległe masz wtedy 2ohm.
Na wzmacniaczu nic nie ustawiasz - tylko musi być stabilny w 2 ohm
z tego co pisze to ten audison srx3 jest stabilny na 2 ohm
Tryby pracy 3/2 kanały
Moc RMS: 2 x 75 W + 1 x 250 W 4 Ohm
Moc RMS: 2 x 95 W + 1 x 315 W 2 Ohm
Stabilny przy 2 Ohm
Pasmo przenoszenia 4 - 50.000 Hz
THD 0,03% (1kHz)
Stosunek sygnał/szum: 95 dB
Czułość wejściowa(RCA) 0,4 - 5 V
Filtr high pass: 50 - 350 Hz
Filtr low pass: 50 - 350 Hz
Pobór prądu: 0,8 A
Max pobór prądu: 38 A
Tylko czy to nie bedzie się gryzlo z 4 ohm jbl??
mietek
Si..
Ale jak będzie grać i "buczeć" to sie przekonasz po instalacji. Oj będzie....
edit:
Pamietaj o właściwym podłączeniu bo szkoda zeby dymek poszedł z takiego głosnika
http://www.rockfordfosgate.com/rftech/woofer_wizard.asp
I masz coś na temat budowy suba, ale zapewne wzory jeszcze pamietasz..
http://www.rockfordfosgate.com/rftech/box_wizard.asp
I jeszcze jedno teraz mi ten tytuł tematu nie zabardzo pasuje
Ale jak będzie grać i "buczeć" to sie przekonasz po instalacji. Oj będzie....
edit:
Pamietaj o właściwym podłączeniu bo szkoda zeby dymek poszedł z takiego głosnika
http://www.rockfordfosgate.com/rftech/woofer_wizard.asp
I masz coś na temat budowy suba, ale zapewne wzory jeszcze pamietasz..
http://www.rockfordfosgate.com/rftech/box_wizard.asp
Ostatnio zmieniony wt mar 11, 2008 16:03 przez arti.sa, łącznie zmieniany 1 raz.
arti.sa pisze:
Topic z 2006 roku
Doczytałem się takiego możliwego ustawienia :
Nominalna moc wyjściowa przy 4/2 ohm 2 x 65W + 1 x 340W
Chyba starczy te 340 W
Skrzynkę zrobię wspólnymi siłami z kolega, najgorzsze to chybą bedzie podlączenie kabli zasilajacych wzmacniacz z akumulatora no i kable z wzmaka do zestawu w drzwiach. Gdzie zazwyczaj puszcza się te kable, czy jest to miejsce pod okładziną przy progach??
mietek
-
- Gadatliwa bestia
yy chyba nie bedzie tak żle , zresztą ja jestem uczulony na jakosc dzwięku więc opisze swoje wrazenia. Znalazlem programik do obliczania pojemnosci - WinISD dobre to??Cookiemonster pisze:SRx to "chcem ale nie moge" ... buczeć będzie jak **** , no ale jakoś sie to wysteruje
Ogólnie to rozmiar wzmaka powinien oscylować w granicy objętości skrzynki ... nie brać tego do serca prosze
edit : nie ma tam takiego glosnika i pełno do wpisana danych dla mnie to czarna magia - jakies dziwne skroty qes vas x max loool
Ostatnio zmieniony wt mar 11, 2008 20:02 przez plur, łącznie zmieniany 3 razy.
mietek
-
- Gadatliwa bestia
-
- Mały gagatek
Bez przesady. Ja też sie tego bałem, ale to jedna z łatwiejszych prac przy zestawie, a już napewno znacznie mniej czasochłonna niż wygłuszanie i robienie skrzynki. Poczytaj troche (było sporo) i we dwóch z kumplem to max 2 godzinki roboty i jeszcze czasu na piwko wystarczyplur pisze:najgorzsze to chybą bedzie podlączenie kabli zasilajacych wzmacniacz z akumulatora no i kable z wzmaka do zestawu w drzwiach
[b]1000000[/b] postów za mami :D
I ciągle mało ;)
I ciągle mało ;)
Wiem upierdliwy jestem ... Ale kto pyta ten nie błądzi..
Jakie maty do wygłuszania polecacie - zastanawiam sie nad tasma dekarska z soudala ewentualnie znalazłem to na allegro : http://www.allegro.pl/item324706264_mat ... f_vat.html - warto??
Jak ma sie wygłuszanie do centralnego zamka , czy jest mozliwosć zrobienia dojscia - mam elektryczny centralny.
Pytanie no 2 - jakie kable?
Czy ma znaczenie czy kupie no name czy może są jakieś vipasy firmowe. Tyczy sie to także wtyków w obudowie skrzynki - na wtyk, cincze, skrecane , bądż inny sposób- co zastosowac i jaki przewód od glosnika do skrzynki - co z tego ,że bede miał dobre kable jak w srodku bedzie badziew??
Ile zostawic zapasu w razie W - od wzmacniacza do suba?
Podejrzewam ,że kabla nie można też zostawiać do przesady np. zwiniety pare razy.
Patrząc też na opisy to bardzo ważne jest abym dobrze podłączył ten glosnik bo jest dwucewkowy.
Problem w tym ,że sam potrafie naprawic gniazdko ale do takich rzeczy to bedę bal się sam zabierać nie chcę też trafić na "magika" - tu się skręci , tu sie klepnie młotkiem.
Albo na fachowca typu - panie ja za prlu już montowałem takie głosniki pier... to pan będzie dobrze.
Niestety nie jestem omnibusem - czuje sie mocny w innych dziedzinach.
Czy skrzynkę warto przymocować do jakiegoś stałego elementu czy raczej moze sobie stać spokojnie ?
Jak coś mi sieprzypomni to jeszcze napiszę
Jakie maty do wygłuszania polecacie - zastanawiam sie nad tasma dekarska z soudala ewentualnie znalazłem to na allegro : http://www.allegro.pl/item324706264_mat ... f_vat.html - warto??
Jak ma sie wygłuszanie do centralnego zamka , czy jest mozliwosć zrobienia dojscia - mam elektryczny centralny.
Pytanie no 2 - jakie kable?
Czy ma znaczenie czy kupie no name czy może są jakieś vipasy firmowe. Tyczy sie to także wtyków w obudowie skrzynki - na wtyk, cincze, skrecane , bądż inny sposób- co zastosowac i jaki przewód od glosnika do skrzynki - co z tego ,że bede miał dobre kable jak w srodku bedzie badziew??
Ile zostawic zapasu w razie W - od wzmacniacza do suba?
Podejrzewam ,że kabla nie można też zostawiać do przesady np. zwiniety pare razy.
Patrząc też na opisy to bardzo ważne jest abym dobrze podłączył ten glosnik bo jest dwucewkowy.
Problem w tym ,że sam potrafie naprawic gniazdko ale do takich rzeczy to bedę bal się sam zabierać nie chcę też trafić na "magika" - tu się skręci , tu sie klepnie młotkiem.
Albo na fachowca typu - panie ja za prlu już montowałem takie głosniki pier... to pan będzie dobrze.
Niestety nie jestem omnibusem - czuje sie mocny w innych dziedzinach.
Czy skrzynkę warto przymocować do jakiegoś stałego elementu czy raczej moze sobie stać spokojnie ?
Jak coś mi sieprzypomni to jeszcze napiszę
mietek