jaki przekrój kabla zastosowac do takiego zestawu
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: VW GOLF III GTI TDI 20 JAHRE
- Silnik: AFN
- Kontakt:
jaki przekrój kabla zastosowac do takiego zestawu
chodzi mi oczywiscie o kable zasilające jaki przekrój musze kupic zeby nie miec jakis niespodzianek typu przygasanie ,wyłączanie sie wzmacniacza itp . zestaw to AUDISON SRX 2S który bedzie zasilał tylko głosnik niskotonowy w bagazniku ( w planach zakupu którys z modeli jl audio ,cerwin vega itp ( co polecacie ) a przedni zestaw hertz esk 165 bedzie napedzany DLS-em CA 40 zmostkowany na dwa kanały . DLS ma 2 x25 A zabezpieczenie a audioson 1 x 30A .jaki mam przekrój zastosowac kabli "+" i "-" z aku ????
[ Dodano: Czw Cze 14, 2007 16:11 ]
nikt mi nie odpisze
[ Dodano: Czw Cze 14, 2007 16:11 ]
nikt mi nie odpisze
VW GOLF III GTI 20 JAHRE
[color=#0000BF]POLEROWANIE FELG ALUMINIOWYCH[/color]
-
- Użytkownik
Ciekawie piszesz ,możesz rozwinąc co daje dodatkowy bezpiecznik przed radiem?rogal18 pisze: ja bym proponował jeszcze na prądowym przed radiem dorzucic bezpiecznik tak 10-15A wtedy radio nie bedzie siadać:)
PS: w tym poście jest mowa o kablu prądowym ...........................ale do wzmacniaczy
PS: daj 35mm2 -kasę wybulisz raz i masz spokój na .................kolejną wymianę sprzętu (ach ta choroba CA )
powalla, ma racje daj najlepiej 50 mm2
Tak jak z moim kolegą było zaczynał od zestawu podstawowego (kabel 10 mm2). Wymieniał sprzęt no i kable też musiał więc po drodze miał 10 mm2 20 mm2 35mm2 no i teraz kupił 50 mm2 a mówiłem mu, aby kupić od razu dać 50 mm2 kasy nie stracił bo tamte sprzedał ale z 4 razy rozbierać progi i się bawić mi by się nie chciało
Tak jak z moim kolegą było zaczynał od zestawu podstawowego (kabel 10 mm2). Wymieniał sprzęt no i kable też musiał więc po drodze miał 10 mm2 20 mm2 35mm2 no i teraz kupił 50 mm2 a mówiłem mu, aby kupić od razu dać 50 mm2 kasy nie stracił bo tamte sprzedał ale z 4 razy rozbierać progi i się bawić mi by się nie chciało
-
- Mały gagatek
- Auto: VW GOLF III GTI TDI 20 JAHRE
- Silnik: AFN
- Kontakt:
majątek wydam na te kable .zastanawiam sie nad pociągnieciem 2 par kabli jedna para do 1 wzmaka a druga do drugiego. do radia daje 4mm2 kabel . a jaki dac bezpiecznik za akumulatorem ?? zastanawiam sie nad automatycznym bezpiecznikiem ale nie wiem o jakiej wartosci
VW GOLF III GTI 20 JAHRE
-
- Forum Master
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
Suma bezp. we wzmakach 80A , więc dajesz główny bezpiecznik w granicy 60-70A , ja bym dał 50A (taki mam u siebie) i także mam jeden bezpiecznik we wzmaku o wartości 80A! DAJE SIĘ ZAWSZE "MNIEJSZY" bezp. będzie bezpieczniej , co do radia to takze dajesz taki jak powinien być ! NIGDY WIĘKSZY ! 10-15A , przecież w samochodzie jest 7,5A(u mnie) więc można dać 5A !!!
Kłamca z dwumetrowymnosem !
no tak tylko znow ciagnac kabel od aku 35mm2 to troche koszt jest, a gdyby np zrobic to tak ze jak mam zasilajacy 35mm2 dac rozdzielacz i przejsc na 2 x 20mm a mase pociagnac od karoserii tez dwoma kablami do wzmakow 2 x 20mm wtedy przekroj kabla zasilajacego bedzie rowny masowemu, a wzmacniacze to alpine v12 T300 oraz carpower 1502, czy taka instalacja wystarczy?
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Mit i niestety nieprawda.Cookiemonster pisze:Suma bezp. we wzmakach 80A , więc dajesz główny bezpiecznik w granicy 60-70A , ja bym dał 50A (taki mam u siebie) i także mam jeden bezpiecznik we wzmaku o wartości 80A! DAJE SIĘ ZAWSZE "MNIEJSZY" bezp. będzie bezpieczniej
Celem montażu bezpiecznika na kablu plusowym blisko akumulatora NIE JEST zabezpieczenie wzmacniaczy przed spaleniem, A zabezpieczenie samego kabla przed przepływem przez niego prądu jakiego nie mógłby przyjąć
Wiele osób myli pojęcia i jak ma wzmaki, których suma zabezpieczeń ma 60A to dają 50A, żeby chronić wzmacniacze.
BŁĄD
Wzmacniacze są zabezpieczone własnymi bezpiecznikami i to jest zabezpieczenie dla nich. Zabezpieczenie na kablu jest zabezpieczeniem dla kabla.
Spokojnie można dać dużo większy bezpiecznik na kablu niż wynosi suma zabezpieczeń na wzmacniaczach.
Ktoś nie wierzy odsyłam do lektury np. regulaminu PASCA.