Mam wzmacniacz 4x50W (w mostku 2x100W) przy 4 ohmach lub 4x75W przy 2 omach. Wzmacniacz jest stabilny przy 2 ohmach na kanał ale ma mostku musi być 4 ohmy (JBL GTO 4000). Przód mam połączony pod 2x50W a suba 1x100W.Sub żadna rewelka więc zamierzam kupić głośnik Hertza ES 250 (1x4ohmy) lub 250D (2x4ohmy).
Co stracę jak podłączę w 2 cewkowym głośniku 1 cewkę ? ( może w przyszłości zmienię na mocniejszy wzmacniacz lub stabilny przy 2 omach)
Może przepiąć przód na radio a 250D zasilić dwie cewki z dwóch kanałów (2x100W)?
Czy kupić jedno cewkowy i podłączyć pod 1x100 i przód zostawić na wzmacniaczu?
Który głośnik kupić i jaką konfiguracje zrobić?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Artur
ES250 czy ES250D prośba o pomoc
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
Nigdy nie podłanczaj głosnika 2 cewkowego pod osobne kanały ponieważ możesz spalic głosniczek lub wzmacniacz myslę że najlepiej zakupić głosnik 2 omowy czyli 2x4 omy wzmacniacz sprzedać i zakupić stabilny na subie przy 2 omach. Nie zalecam podpinania tylko jednej cewki ponieważ one współpracują ze sobą.
TUTENHAMON
Tutenhamon raczej sie mylisz. Byłem u znajomego który od 15 lat zajmuje sie naglośnieniem (estrada, dyskoteki), naprawia glośniki (między innymi nawija cewki do głośników)i powiedział mi, że bez żadnych oporów można podłączyc głośnik 2 cewkowy na dwa kanały bo po to zostały stworzone - nie po to by je łączyć szeregowo lub równolegle (oczywiście można).TUTENHAMON pisze:Nigdy nie podłanczaj głosnika 2 cewkowego pod osobne kanały ponieważ możesz spalic głosniczek lub wzmacniacz myslę że najlepiej zakupić głosnik 2 omowy czyli 2x4 omy wzmacniacz sprzedać i zakupić stabilny na subie przy 2 omach. Nie zalecam podpinania tylko jednej cewki ponieważ one współpracują ze sobą.
Również można połączyć bez żadnych kosekwencji jedną cewke w głośniku 2 cewkowym.
Juz zdecydowałem i kupuje 2 cewkowy (przyszłościowe rozwiązanie). Wiem, że na razie nie wykorzystam go optymalnie ale może w przyszłości zmnienie wzamcniacz na mocniejszy.
Pozdro
ArturD
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)