subwoofer ori 20 jahre - dsp - problem z kabelkami!!!

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
luki202
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: luki202 » czw maja 12, 2011 22:58

Odświeżam temat bo nic się nie dowiedziałem. Proszę o pomoc!!! kompletuję zdekompletowane dsp w moim Jahre i......
...chodzi mi o to że głośnik z zestawu dsp ma dwie cewki, rozkreciłem tubę i zobaczyłem że do głośnika idą cztery kabelki - czarny, żółty, zielony i różowy z czego różowy i zielony były odcięte i zaizolowane ponieważ poprzedni właściciel podłączył tubę pod zwykły wzmacniacz i inne radio.
Teraz moje pytanie:
Jak ma byc to podłączone wewnątrz tuby (ze schematów dsp dowiedziałem sie ze ze wzmacniacza idzie osobno + i - na jedną i drugą cewkę), ja mam u siebie podłączone zółty i czarny kabelek standartowo jak to jest przy głosniku a różowy i zielony są odcięte.
Prosze o pomoc.

20 years Golf GTI

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Post autor: k0nr4d » sob maja 14, 2011 13:59

Zapewne jakiś mądruś podłączył tylko jedną cewkę, a drugiej nie, niezły gigant. Weź małą baterię i przyłóż na krótką chwilę do tych obciętych kabelków. Jeśli membrana się wychyli, to + i - są zgodne z tym, co jest na baterii, jeśli ją wciągnie, to jest na odwrót niż przyłożyłeś baterię. Pamiętaj, żeby ten test trał bardzo krótko, przez ułamek sekundy, bo prądem stałym można zabić głośnik.

"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”